"Ντόμινο" ανταγωνισμών επικίνδυνο για το λαό

Δ
ε θα υπάρχουν συνέπειες για την Ελλάδα από τις ρωσικές κυρώσεις, έλεγε και ξανάλεγε προχτές το μεσημέρι ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος σε τηλεπαράθυρα, αιτιολογώντας τον ισχυρισμό του με το επιχείρημα ότι μέχρι τώρα υπάρχει μια απόφαση που αφορά «γενικά» την ΕΕ. Ο ίδιος πρόσθετε πως «προς τιμήν του» το υπουργείο Εξωτερικών διαπραγματεύεται με τη ρωσική πλευρά, καλλιεργώντας - ούτε λίγο ούτε πολύ - την εντύπωση ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να ξεφύγουν από τη χασούρα που θα υποστούν άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες από την «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ - ΕΕ. Ο ισχυρισμός αυτός διαψεύστηκε μέσα σε λίγες ώρες.
Φυσικά, τα κυβερνητικά στελέχη γνωρίζουν πολύ καλά ότι η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ εισπράττει όλες τις συνέπειες των σφοδρών μονοπωλιακών ανταγωνισμών, τις οποίες άλλωστε στηρίζει και συνδιαμορφώνει και η ίδια. Οσο κι αν τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να εμφανιστούν καθησυχαστικά, είναι σίγουρο ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και οι αντιδράσεις σε αυτές έχουν αναζωπυρώσει σκληρές, παρασκηνιακές και μη, διαπραγματεύσεις, που είναι πολύ λογικό να προκαλέσουν νέα δεδομένα σε μια σειρά κλάδους και αγορές. Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, κάθε μερίδα (και) του ελληνικού κεφαλαίου μελετά και επιλέγει τις επόμενες κινήσεις της, αναζητώντας τρόπους να περιορίσει τις ζημιές που την απειλούν, να εκμεταλλευτεί τα προβλήματα ανταγωνιστών, αλλά και να αξιοποιήσει τη νέα κατάσταση ώστε να ενισχύσει τη δική της θέση.

Τ
ο ελληνικό κεφάλαιο βιώνει μια αντίφαση. Από τη μια είναι στρατηγική του επιλογή η συμμετοχή στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ - το «ανήκομεν στη Δύση» που άλλωστε επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας - που δεν αμφισβητείται από καμιά πλευρά της αστικής τάξης παρ' όλη την γκρίνια ή την κριτική. Σε αυτό το πλαίσιο η ελληνική κυβέρνηση στήριξε την ευρωατλαντική πολιτική στην Ουκρανία. Από την άλλη, η αντιπαράθεση ΕΕ και ΗΠΑ με τη Ρωσία έχει επιπτώσεις. Πρώτα στον κλάδο του τουρισμού, τώρα στις εξαγωγές στις οποίες το ελληνικό κεφάλαιο στηρίζει μεγάλες προσδοκίες. Η ρωσική αγορά (μία από τις μεγάλες και κοντινές στη χώρα μας, με 144 εκατομμύρια πληθυσμό) είναι σημαντικός προορισμός για πολλές ελληνικές εταιρείες και η χασούρα που θα φορτωθούν οι ντόπιοι επιχειρηματίες από την όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών δεν αποκλείεται να είναι σημαντική. Τον περασμένο Φλεβάρη, ο τότε επικεφαλής της ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (Rosselkhoznadzor), Σεργκέι Ντανκβέρτ, είχε βρεθεί στην Αθήνα, με σκοπό - σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ημερησίας» - να αυξηθούν οι ελληνικές εξαγωγές προς τη Ρωσία και να διαπιστωθεί αν το επίπεδο ασφάλειας και ποιότητας διαφόρων προϊόντων έχει προσαρμοστεί σε ρωσικές προδιαγραφές, έτσι ώστε να αρθούν περιορισμοί που η Μόσχα είχε επιβάλει σε εισαγωγές από τομείς όπως τα γαλακτοκομικά και τα κρεατοσκευάσματα. Αντίστοιχα, τη σημασία σύσφιξης των διμερών εμπορικών σχέσεων είχαν επισημάνει Αθήνα και Μόσχα και σε πρόσφατη επίσκεψη που είχε κάνει στη χώρα μας και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Σ
ήμερα, υπολογίζεται ότι στη Ρωσία κατευθύνεται το 50% των ελληνικών εξαγωγών φράουλας. Το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπού και κομπόστας). Το 45% των εξαγωγών γουναρικών. Πάνω από το 50% των εξαγωγών ακτινίδιου. Σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, το 41,23% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αφορά αγροτικά προϊόντα, ενώ το 56,42% αφορά βιομηχανικά είδη.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές σχέσεις Ρωσίας - Ελλάδας επηρεάζουν και μια σειρά ελληνικές επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στη Ρωσία. Ορισμένα παραδείγματα επιχειρηματικών σχεδίων που είχαν γίνει γνωστά τον περασμένο χειμώνα:
-- Η «Coca Cola 3Ε», που έχει 15 εργοστάσια στη ρωσική επικράτεια, σχεδίαζε να αυξήσει τις επενδύσεις της στη Ρωσία κατά 3 δισ. δολάρια μέσα στο διάστημα 2012-2016.
-- Η «Vivartia» (δηλαδή ο όμιλος MIG) δρομολογούσε να επεκτείνει καταστήματα των εταιρειών «Goody's», «Everest», «La Pasteria», των οποίων είναι ιδιοκτήτης ο όμιλος.
-- H «Sunlight» προμήθευε τους ρωσικούς σιδηροδρόμους με μπαταρίες ανοιχτού τύπου.
-- Τα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ» είχαν εργοστάσιο στην Αγία Πετρούπολη, μετά από την εξαγορά του 85% της εταιρείας «Stalker G. C.».
Επίσης στη ρωσική αγορά δραστηριοποιούνται και εταιρείες από κλάδους όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες («ΝΗΡΕΑΣ», «Ανδρομέδα», «Σελόντα - Δίας»), αλλά και επιχειρήσεις από άλλους τομείς όπως οι «Φειδάς - BOXER» (παπούτσια), ΙΚΤΙΝΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ κλπ.

Τ
ι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι, ο λαός από αυτή την υπόθεση; Πρώτα απ' όλα να είναι σίγουροι ότι αυτοί θα κληθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να πληρώσουν το κόστος των ρωσικών αντιμέτρων, είτε ως εργάτες στις εξαγωγικές επιχειρήσεις είτε ως αγρότες και κτηνοτρόφοι, πιθανόν αργότερα και ως καταναλωτές. Είναι μια τρανή απόδειξη των επιπτώσεων που θα πληρώνει πάντα ο λαός από τη συμμετοχή της χώρας σε ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και συμμαχίες, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, σε συνθήκες μάλιστα όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Πρέπει επίσης να συνειδητοποιηθεί ότι για να μπορέσει να αναπτύξει η Ελλάδα ισότιμες σχέσεις αμοιβαίου οφέλους με άλλα κράτη, προϋπόθεση είναι στην εξουσία της χώρας να είναι η εργατική τάξη μαζί με τα φτωχά λαϊκά στρώματα, η οικονομία να είναι κοινωνικοποιημένη και να λειτουργεί σχεδιασμένα με σκοπό την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών και όχι με κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις