ΣΥΡΙΖΑ: Κινήσεις με το βλέμμα στραμμένο στην κάλπη

Μ
ε χειρισμούς που βλέπουν στην κάλπη και με προτάσεις απολύτως ενταγμένες στην κυβερνητική πρόταση διαχείρισης που δεν αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ στα μέτωπα της πολιτικής επικαιρότητας. Χτες, ο Χρ. Στάικος, απ' το Γραφείο Τύπου του κόμματος, μιλώντας στον ρ/σ «Κόκκινο» εκτίμησε ότι «ο ΕΝΦΙΑ αποτελεί σε μεγάλο βαθμό Βατερλό » γι' αυτήν την κυβέρνηση, ενώ σε ό,τι αφορά το ζήτημα με το εμπάργκο της Ρωσίας επέκρινε την κυβέρνηση όχι για τη σύμπλευσή της με την ευρωατλαντική πολιτική στην Ουκρανία αλλά γιατί δεν ζήτησε «να εξαιρεθεί η Ελλάδα (σ.σ. από τα μέτρα της ΕΕ) επειδή βρίσκεται σε ανθρωπιστική κρίση»!
Ολα τα παραπάνω πρέπει να ιδωθούν υπό το πρίσμα της εκτίμησης της Κουμουνδούρου ότι οι εκλογές πλησιάζουν και της απόφασής της να κυνηγήσει την αυτοδυναμία, δουλεύοντας συγχρόνως και συνεργασίες με πρόθυμους να βάλουν πλάτη στη διαχείριση. Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης σε συνέντευξή του στο «prismanews.gr» εκτίμησε ότι «το αργότερο στις αρχές του 2015» θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να επαναπαυτεί» αλλά πρέπει «να οικοδομήσει σε ευρύτερες μορφές τις κοινωνικές και πολιτικές του συμμαχίες, έτσι ώστε να ακυρώσει και το κεντρικό σενάριο που ετοιμάζει το κατεστημένο, που είναι το σενάριο μιας σύντομης αριστερής παρένθεσης».
Η συγκέντρωση δυνάμεων έχει ταυτόχρονα στόχο τις διεργασίες στο χώρο της κεντροαριστεράς, κάτι που ενδιαφέρει από πολλές πλευρές τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλωστε, όπως χαρακτηριστικά σημείωνε ο Αλ. Τσίπρας σε πρόσφατο άρθρο του στην «Εποχή», «ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε αυτή τη διαδικασία ανασυγκρότησης (σ.σ. της κεντροαριστεράς) είναι μια ανοιχτή πολιτική συμμαχιών». Με στόχο - κατέληγε - «αυτή η πλατιά συσπείρωση να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους συμμάχους του στην κατάκτηση της αυτοδυναμίας στις επόμενες εθνικές εκλογές».
Στήριξη σε όλες τις επιλογές της ηγεσίας παρείχε ο Π. Λαφαζάνης, που σε συνέντευξή του στον ρ/σ «Real» προέβλεψε θερμό φθινόπωρο με ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά τις συνεργασίες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «πολύ σωστά επιδιώκουμε το υψηλότερο δυνατό ποσοστό στις ερχόμενες εκλογές και αν είναι δυνατόν να πάρουμε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία», προσθέτοντας ότι ανεξαρτήτως αυτού «πρέπει να επιδιώξουμε συνεργασίες». Μάλιστα, περιόρισε και τη βάση που μέχρι πρότινος υπερασπιζόταν ως «μίνιμουμ» για τέτοιου είδους συνεργασίες, αναμασώντας τα περί «ενός αντιμνημονιακού προοδευτικού προγράμματος». Αλλωστε, σχεδόν επιδοκίμασε μια συνεργασία με τη ΔΗΜΑΡ που μέχρι πρότινος απέρριπτε, λέγοντας ότι μόνη προϋπόθεση αποτελεί το «να μην είναι συνεργασίες ήξεις - αφήξεις».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις