ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ: "Στροφή" του ενδιαφέροντος μεγάλων δυνάμεων

Η
Δεξαμενόπλοιο αγκυροβολημένο στο ρωσικό λιμάνι Κοζμίνο, 
από όπου ήδη περνούν μεγάλες ποσότητες πετρελαίου 
με προορισμό τις ασιατικές αγορές
 Κίνα υψώνει τους τόνους σε περιοχές όπου εκτιμάται ότι συγκεντρώνονται πολύ σημαντικά (σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητα) κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στην Ανατολική Κινεζική Θάλασσα διεύρυνε τη ζώνη της αεράμυνάς της, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Ιαπωνίας και όχι μόνο. Στη Νότια Κινεζική Θάλασσα προβάλλει όλο και πιο έντονα τις διεκδικήσεις της, ενώ ήδη έχει εδαφικές διαφορές με πολλές από τις αναδυόμενες δυνάμεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η Ιαπωνία, από την άλλη μεριά, κατάργησε περιορισμούς που είχαν τεθεί μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο στη δυνατότητα ανάληψης ένοπλης επέμβασης στο εξωτερικό, ενέκρινε αλλαγές στο Σύνταγμα με τις οποίες ο στρατός αποκτά τη δυνατότητα δράσης εκτός συνόρων σε περίπτωση που υπάρχει «σαφής κίνδυνος» κατά του λαού και των συνταγματικών του δικαιωμάτων «στη ζωή, την ελευθερία και την επιδίωξη της ευτυχίας» εξαιτίας ένοπλων επιθέσεων στην ίδια τη χώρα ή σε χώρες που «έχουν στενούς δεσμούς» μαζί της.
«Ισορροπίες» χρόνων μοιάζουν σήμερα ρευστές, για παράδειγμα, οι σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας δεν είναι τόσο αρμονικές, κάτι που προβληματίζει αρκετά τις ΗΠΑ που τα τελευταία χρόνια έχουν διαμηνύσει τη «στροφή» του ενδιαφέροντός τους στη συγκεκριμένη περιφέρεια. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ουάσινγκτον ενισχύει τη στρατιωτική της συνεργασία με χώρες όπως οι Φιλιππίνες. Είκοσι δύο χρόνια μετά το κλείσιμο των τελευταίων αμερικανικών βάσεων, οι Φιλιππίνες συμφώνησαν τον Απρίλη στην «εναλλασσόμενη» παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα αλλά και στην πρόσβασή τους σε φιλιππινέζικα στρατόπεδα.
Την ίδια στιγμή, σημαντικές δυνάμεις, όπως η Ινδία (που τα τελευταία χρόνια έχει την παγκόσμια πρωτιά σε αγορές όπλων), διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο και στην προσέλκυση επενδύσεων, όπως αποτυπώθηκε και στην «αλλαγή εποχής» που σηματοδότησε η απομάκρυνση της δυναστείας των Γκάντι από την πρωθυπουργία, με την επιλογή ενός ινδουιστή που, στην πολιτεία όπου ήταν κυβερνήτης, διακρίθηκε για τις μεταρρυθμίσεις που προσέλκυσαν επενδυτές.
Η διείσδυση που επιχειρεί η Κίνα σε περιοχές όπως η Κεντρική Ασία δεν αποκλείεται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού αναλυτές ήδη εντοπίζουν την πιθανότητα να διαταραχθούν οι σχέσεις της με τη Ρωσία, που σήμερα φαίνονται πολύ καλές. Τον περασμένο Μάη, Μόσχα και Πεκίνο υπέγραψαν την πολυαναμενόμενη συμφωνία, με την οποία από το 2018 και για 30 χρόνια η Ρωσία θα διοχετεύει κάθε χρόνο 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην τεράστια κινεζική αγορά. Ακόμα, αξιοσημείωτη είναι η απόφαση των δύο χωρών να κάνουν συναλλαγές παρακάμπτοντας το δολάριο.
Οι σφοδροί ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί αποτυπώνονται ανάγλυφα και σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, όπου πολλά χρόνια μετά την ιμπεριαλιστική επέμβαση του 2001 συνεχίζονται οι «κόντρες» για την «ασφάλεια» της χώρας, με δεδομένη και την προγραμματισμένη αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων μέχρι τα τέλη του 2014.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις