Οι Συλλογικές Συμβάσεις στο στόχαστρο

Π
αρά τις κατά καιρούς δηλώσεις εκπροσώπων του ΣΕΒ περί της ανάγκης να αφεθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» να ρυθμίζουν τα του οίκου τους, οι εξελίξεις σχετικά με τον ΟΜΕΔ, δηλαδή το μηχανισμό της Διαιτησίας, βεβαιώνουν ότι οι βιομήχανοι όχι μόνο δεν παραιτήθηκαν ποτέ από την επιδίωξη για μόνιμη κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, αλλά παίρνουν και μέτρα για να διασφαλίσουν ως μονόδρομο αυτήν την προοπτική. Αυτό δηλώνει και η τελευταία εξέλιξη, με την κυβέρνηση να έχει έτοιμη την καθ' υπαγόρευση των βιομηχάνων τροπολογία που κάνει απαγορευτική την όποια απόπειρα των συνδικάτων να καταφύγουν στη Διαιτησία για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Το ΠΑΜΕ κινητοποιήθηκε άμεσα για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως με τη χτεσινή παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας. Στο θέμα των Συλλογικών Συμβάσεων κρίνονται όλοι: Και συνδικαλιστικές οργανώσεις, και κόμματα, και η κυβέρνηση.
Η πορεία για την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων έχει ιστορία πίσω της και φέρει την υπογραφή όχι μόνο του ΣΕΒ και της κυβέρνησης αλλά και της ΓΣΕΕ. Ηδη από τις 11 Μάρτη του 2012 ο «Ρ» αποκάλυπτε πως η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου που νομοθετούσε την κατάργηση της διαιτησίας ήταν καρμπόν εγγράφου το οποίο είχαν ήδη συζητήσει ΣΕΒ και ΓΣΕΕ. Από τις 21 Γενάρη του ίδιου χρόνου ο «Ρ» είχε αποκαλύψει πως έχει μπει φουρνέλο στις Συλλογικές Συμβάσεις και ότι προωθείται η αποκλειστική εφαρμογή ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση ώστε να επιβάλλουν οι εργοδότες τους πιο άθλιους όρους εργασίας. Και πράγματι, στο νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις προτάθηκε διάταξη που προέβλεπε αναστολή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των διαιτητικών αποφάσεων. Οπως σημειώναμε τότε, αυτό σήμαινε ουσιαστικά οριστική κατάργηση των Συμβάσεων. Πρόσθετα, η κυβέρνηση με Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου απαγόρευσε και την προσφυγή στη διαιτησία, Πράξη που στη συνέχεια ακυρώθηκε με απόφαση του ΣτΕ καθώς την έκρινε αντισυνταγματική. Σ' αυτό το σημείο παρεμβαίνει και πάλι σήμερα η κυβέρνηση με την τροπολογία που προωθεί και με την οποία καθιστά ουσιαστικά απαγορευτική την προσφυγή στη διαιτησία. Ας σημειωθεί εδώ πως αυτή καθαυτή η διαιτησία δεν σήμαινε και υιοθέτηση των εργατικών θέσεων. Στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων σήμαινε το αντίθετο. Παρ' όλα αυτά το κεφάλαιο θέλει πιο λυτά τα χέρια στην επιβολή των εργασιακών σχέσεων που το συμφέρουν. Σωστά το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) εκτιμά ότι με την προώθηση της τροπολογίας η κυβέρνηση, υλοποιώντας τις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων, επιδιώκει ακόμα και αυτή τη δυνατότητα των συνδικάτων να την καταργήσει, βάζοντας στόχο την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων και τη γενικευμένη εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων, όπου το μεγάλο κεφάλαιο θα αμείβει τους εργαζόμενους με τα 586 ευρώ ή και λιγότερα, δουλεύοντας ατελείωτες ώρες.
Με αυτά τα δεδομένα οι εργαζόμενοι ένα δρόμο έχουν. Να δυναμώσει η πάλη τους για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με όρους με τους οποίους να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες τους, με τη μαζικοποίηση των συνδικάτων, τη μαζική συμμετοχή, τη συμμετοχή στους αγώνες των κλάδων τους. Γιατί, όπως σημείωσε με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ, «οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, συνολικά το δικαίωμα στη δουλειά, το λαϊκό εισόδημα και η προστασία του δεν είναι "προς κατάργηση"».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις