ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: "Ρευστές" συνοριακές γραμμές και συμμαχίες

Η
Οι διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό 
πρόγραμμα (φωτ.) αντανακλούν οξυμένες αντιθέσεις
 πορεία των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, όπως και το «πάγωμα» των σχεδιασμών για ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Συρία, επιβεβαίωσαν ότι τα επιτελεία των μονοπωλίων εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές για την καλύτερη υπεράσπιση των συμφερόντων τους.
Η πιθανή άρση του εμπάργκο στο Ιράν θα αναβάθμιζε σημαντικά το ρόλο της Τεχεράνης και θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, με σύνθετες συνέπειες για ισχυρούς παίκτες της περιφέρειας, όπως το Ισραήλ. Το οποίο, καθόλου τυχαία, προσπαθεί να ξεκαθαρίσει ότι δε θα παραιτηθεί από τις αυτοτελείς του επιδιώξεις (όπως κάνει και με τη νέα φονική επιδρομή που ξεκίνησε αρχές Ιούλη σε βάρος του λαού της Γάζας), ενώ ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την επίλυση (και) του «Παλαιστινιακού ζητήματος». Να σημειωθεί πάντως ότι στο νέο αμυντικό του δόγμα το Ισραήλ επενδύει στη στρατηγική συμμαχία με χώρες όπως η Κύπρος και η Ελλάδα.
Στην καρδιά της περιφέρειας, ισλαμιστές ισχυρίζονται ότι ίδρυσαν «Χαλιφάτο», ειδικά το Ιράκ κινδυνεύει να χωριστεί σε τρία κομμάτια. Η δημιουργία ανεξάρτητου κουρδικού κράτους δε μοιάζει πλέον «σενάριο επιστημονικής φαντασίας», οι Κούρδοι του Ιράκ έσπευσαν γρήγορα να αξιοποιήσουν την αναζοπύρωση των συγκρούσεων με ισλαμιστικές οργανώσεις. Στην Τουρκία, που διεκδικεί και αυτή ρόλο στην περιοχή, όπως έχει φανεί από την διαπάλη - διαπραγμάτευσή της με το Ισραήλ αλλά και το ρόλο που έπαιξε σε Συρια - Ιράκ, όλα σχεδόν τα αστικά κόμματα αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσουν οι «ειρηνευτικές συνομιλίες» με την κουρδική κοινότητα.
Οι εξελίξεις είναι γοργές και αλληλεπιδρούν έντονα με τις επιλογές και τις συμμαχίες μερίδων της πλουτοκρατίας που διατηρούν κρίσιμη θέση στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική πυραμίδα, όπως η αμερικανική: Η βιασύνη τουρκικών εταιριών να επενδύσουν στο Ιράν φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον, η οποία, με τη σειρά της, μελετά (και) από διαφορετική οπτική γωνία τις συμμαχίες της στην περιοχή. Με τις ισορροπίες στη συγκεκριμένη περιφέρεια συνδέεται και η πορεία του Κυπριακού, για την επίλυση του οποίου επίσης εκφράζεται μεγάλο «διεθνές ενδιαφέρον». Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντόπισε τα πολλαπλά (και οικονομικά) οφέλη που «μπορούν να προκύψουν» για όλες τις πλευρές, μετά τον εντοπισμό σημαντικών ενεργειακών κοιτασμάτων στη Μεσόγειο, ανοιχτά της Κύπρου και όχι μόνο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις