Παίζουν με την αγωνία του λαού

Α
φού φόρτωσε το λαό με κάθε είδους χαράτσια, ενορχηστρώνοντας μια άνευ προηγουμένου φοροεπιδρομή στο ισχνό λαϊκό εισόδημα, η κυβέρνηση αφήνει να εννοείται ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει σε φοροελαφρύνσεις, καλλιεργώντας στα φτωχά - λαϊκά στρώματα που στενάζουν προσδοκία ανακούφισής τους και μάλιστα άμεσα. Φρούδα προσδοκία, που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Οχι φοροελάφρυνση, αλλά νέα βάρη πρέπει να περιμένει ο λαός, καθώς προχωράνε τα σχέδια για αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, όπως είναι τα τρόφιμα και τα φάρμακα. Αν αυτά υλοποιηθούν, η νέα φοροαφαίμαξη θα εκμηδενίσει τα όποια μέτρα φοροελάφρυνσης έχουν δει το φως της δημοσιότητας, υπό το βάρος και της πίεσης που δέχεται απ' το λαό, όπως π.χ. η εισφορά αλληλεγγύης και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης πετρελαίου, που, αν μειωθεί, είναι επειδή μειώθηκαν δραστικά οι πωλήσεις, άρα έχασαν οι πετρελαιοεπιχειρηματίες.
Παιχνίδια, όμως, με την αγωνία του λαού, που τον πνίγουν τα χρέη προς τις εφορίες και τις τράπεζες στα οποία αδυνατεί να ανταποκριθεί, με συνέπεια να εκτοξεύονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και να βρίσκεται αντιμέτωπος με μέτρα όπως οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί, κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πατώντας στο υπαρκτό, τεράστιο αυτό πρόβλημα, που ταλανίζει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού, υπόσχεται γενικά και αόριστα άρση των αδικιών και φορολογική δικαιοσύνη, αν και τίποτα απ' αυτά δεν πρόκειται να κάνει.
Οσο και αν πασχίζει να ολοκληρώσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο Αλ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, η στρατηγική ανάπτυξης των «υγιών επιχειρηματιών» σημαίνει πολιτική διευκόλυνσης των καπιταλιστικών επενδύσεων και η μείωση της φορολογίας τους είναι προαπαιτούμενο. Γι' αυτό λένε ότι τελικά θα παρουσιαστούν βασικές κατευθύνσεις, ένα περίγραμμα, δηλαδή, αρκετά ευέλικτο, ώστε και τις ανάγκες ψηφοθηρίας του ΣΥΡΙΖΑ να ικανοποιεί με ανέξοδες υποσχέσεις και να του επιτρέπει να τις αναιρέσει με ευκολία.
Στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ κομπάζει πως θα καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και με ψιλά γράμματα γράφει ότι θα τον αντικαταστήσει με έναν άλλο φόρο, αφού «προφανώς και πρέπει να φορολογείται η ακίνητη περιουσία». Κατηγορεί την κυβέρνηση για φοροληστεία, αλλά κι αυτός υποδεικνύει το λαϊκό εισόδημα σαν την κύρια πηγή φορολογικών εσόδων. Καταγγέλλει τα χαράτσια, αλλά ξεκαθαρίζει ότι ο λαός θα πρέπει να πληρώσει μέχρι δεκάρας όσα χρέη θα έχουν σωρευτεί έως την ώρα που θα αναλάβει τη διακυβέρνηση. Δεσμεύεται, όμως, ότι θα κάνει ...ευκολίες πληρωμής, ό,τι δηλαδή κάνει και η συγκυβέρνηση. Το κυριότερο: Ομνύει στην παραγωγική ανασυγκρότηση, σε μέτρα τόνωσης της καπιταλιστικής οικονομίας, των κερδών και της ανταγωνιστικότητάς της, κρύβοντας ότι η φορολογική πολιτική είναι ένα βασικό εργαλείο αφαίρεσης πόρων απ' το λαό και αναδιανομής τους στους καπιταλιστές με τη μορφή επιδοτήσεων, φοροαπαλλαγών, για να επιτευχθούν στόχοι σαν αυτούς που θέτει. Για το λόγο αυτό, άλλωστε, η ίδια δυστοκία παρατηρείται στον ΣΥΡΙΖΑ κάθε φορά που πρέπει να μιλήσει για τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Για να μη θυμίσουμε την απίστευτη δήλωση Τσίπρα ότι θα ζητήσει απ' το εφοπλιστικό κεφάλαιο να συνεισφέρει στις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα...
Ανακούφιση ο λαός δεν πρόκειται να δει από καμία κυβέρνηση που κινείται στις ράγες της ΕΕ και με κατεύθυνση που ορίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων. Η διαμάχη για το μείγμα πολιτικής δε γίνεται επειδή τους πήρε ο πόνος για τη φτωχολογιά, αλλά για να στηριχτεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας απ' τον κρατικό κορβανά που γεμίζει απ' όσα κλέβουν απ' το λαό.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις