Στα φόρα των καπιταλιστών

Ε
πειτα από ένα διάστημα ξεκούρασης, ο Αλ. Τσίπρας επιβιβάζεται εκ νέου σε αεροπλάνο για να μεταβεί στην Ιταλία, όπου θα πάρει μέρος σε διεθνές συνέδριο για τις παγκόσμιες και ευρωπαϊκές πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, που διοργανώνει το ιταλικό ίδρυμα «European House - Ambrosetti», στις 5 με 7 Σεπτέμβρη στο Τσερνόμπιο της Ιταλίας. Δεν είναι, φυσικά, η πρώτη φορά που ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ θα «συσταθεί» σε ένα ακροατήριο που όχι μόνο δεν έχει σχέση με τους λαούς και τα βάσανά τους, αλλά ανάμεσά του θα παρακάθονται ορισμένοι απ' τους πρωταίτιους για την πρόκλησή τους. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και Μάριο Μόντι, ο τέως πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, καθώς και οι Ζαν Κλοντ Τρισέ, Γιέργκ Ασμουσεν, Χοακίν Αλμούνια και Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο
 Αλ. Τσίπρας πληροφορούμαστε ότι θα μιλήσει στον κύκλο με γενικό τίτλο: «Η ατζέντα για την αλλαγή στην Ευρώπη» και ειδικότερα στο κεφάλαιο για το συσχετισμό των δυνάμεων στη Νέα Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι απ' το βήμα του συνεδρίου «θα επαναλάβει τις πάγιες θέσεις του κόμματος για άμεση αλλαγή της ασκούμενης πολιτικής, ώστε να καταστεί δυνατή η αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Ευρώπης. Θα επισημάνει ως επιτακτική ανάγκη το τρίπτυχο: άμεσος τερματισμός της λιτότητας, συνολική ρύθμιση των χρεών της Ευρωζώνης, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, κατά το προηγούμενο της διάσκεψης του Λονδίνου το 1953, καθώς και ένα ευρωπαϊκό "NewDeal" για την ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη».
Κ
αι δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνει. Το ίδιο πάνω κάτω συζητούν σήμερα οι σοσιαλδημοκράτες στο Παρίσι, διάφοροι κύκλοι και μηχανισμοί του κεφαλαίου απ' τη μια άκρη της ΕΕ ως την άλλη. Τον τρόπο, δηλαδή, που θα στηριχθεί πιο αποφασιστικά η ανάκαμψη της κερδοφορίας και θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου. Δεδομένης της επίθεσης στους λαούς που θα συνεχίσει να μαίνεται.
Μπορεί να κομπάζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι «η πρόσκληση προς τον Αλέξη Τσίπρα σε ένα τόσο σημαντικό συνέδριο εγγράφεται στην πεποίθηση που έχει εδραιωθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την άνοδο της Αριστεράς», αλλά στην πραγματικότητα τέτοιου είδους προσκλήσεις επιβεβαιώνουν ότι άπαντες πλέον αντιλαμβάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη διαχείρισης που θα κληθεί ενδεχομένως σύντομα να υπηρετήσει το κεφάλαιο.
Κ
ατά καιρούς απ' τις εκδηλώσεις του εν λόγω ιδρύματος έχουν παρελάσει πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι μεγάλων ιταλικών και διεθνών εταιρειών. Λέγεται μάλιστα ότι ο σύνδεσμος Ιταλών βιομηχάνων φιγουράρει στους χορηγούς των εκδηλώσεων. Ακόμα, ο πρίγκιπας του Μονακό, ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο Τζο Μπάιντεν, ο Richard Cheney, ο Carlo Azeglio Ciampi, ο Jose Manuel Barroso, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Φρανσουά Φιγιόν, ο Bill Gates, ο Valery Giscard D'Estaing, o Felipe Gonzalez, o Αλέν Ζιπέ, o Henry Kissinger, o Vaclav Klaus, η Christine Lagarde, η Rita Levi Montalcini, ο Abu Mazen, ο John McCain, ο Mario Monti, ο Giorgio Napolitano, ο Σιμόν Πέρες, ο Romano Prodi, ο Jean-Pierre Raffarin, η HM Rania Al-Adullah Βασίλισσα της Ιορδανίας, ο Joseph Ratzinger, ο Michel Rocard, ο Nouriel Roubini, ο Eric Schmidt, ο Helmut Schmidt, ο George Shultz, ο Giulio Tremonti, ο Jean-Claude Trichet, ο Umberto Veronesi και ο James Wolfensohn.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις