ΣΥΡΙΖΑ: Συμμαχίες χωρίς φραγμούς για την ανάδειξή του σε κυβέρνηση

Τ
ο εύρος των συμμαχιών καθορίζεται από τη στρατηγική κάθε κόμματος. Αυτήν τη θέση έρχεται να επιβεβαιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική διεύρυνσης των συμμαχιών του. Είναι φυσικό μια δύναμη που έχει στρατηγική για το κεφάλαιο να μπορεί να κάνει συμμαχίες με εκπροσώπους απ' όλο το παλιό και νέο αστικό πολιτικό προσωπικό.
Δεν πρέπει, επίσης, να διαφεύγει η επιμονή με την οποία ορισμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν τον τελευταίο καιρό ζήτημα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης στα μείζονα προτάγματα της αστικής τάξης. Είναι και αυτό ενδεικτικό του σημείου ως το οποίο είναι διατεθειμένος να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν πρόκειται να υπηρετήσει αποτελεσματικά το στρατόπεδο στο οποίο έχει ταχθεί.
Ο ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει ανοιχτό προσκλητήριο σε όποιον απ' το αστικό πολιτικό σύστημα είναι πρόθυμος να βάλει πλάτη στους κυβερνητικούς του στόχους, εγκαταλείποντας ακόμα και αυτήν τη θολή «αντιμνημονιακή» γραμμή συμμαχιών. Ετσι, μέσα στη βδομάδα «κλείδωσε» η συνεργασία με την πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρώην υφυπουργό των κυβερνήσεων Γ. Α. Παπανδρέου Θ. Τζάκρη, ενώ «τελειωμένη δουλειά» θεωρείται η συνεργασία με την πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ Χρ. Γιαταγάνα και η ...συλλογή συνεχίζεται.
Το προανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας σε κομματική σύσκεψη το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο όνομα του «να μη χαθεί το ραντεβού με την Ιστορία», ζήτησε κινητοποίηση ώστε να κάνει ο λαός δική του υπόθεση την εναλλαγή στον κυβερνητικό θώκο και προέτρεψε τα στελέχη του να αποκτήσουν αντίληψη «ανοιχτών συμμαχιών». Επιχειρώντας να αντικρούσει επιφυλάξεις που προβάλλουν διάφοροι στο εσωτερικό του κόμματος που βλέπουν ανταγωνιστικά τους νεοεισερχόμενους, ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ «δε θα γίνει πλυντήριο». Πλην όμως σε αυστηρό ύφος προειδοποίησε οργανώσεις που προβάλλουν εμπόδια στην εγγραφή και ανάδειξη στελεχών, προερχόμενων κυρίως απ' το ΠΑΣΟΚ αλλά όχι μόνο, ότι δε θα τους επιτραπεί «να γίνουν πεδίο αντιπαράθεσης ομάδων συμφερόντων στο όνομα του τάδε υποψήφιου ή του δείνα υποψήφιου... Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4% αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40% ή το 45%».
Συνέστησε τη δημιουργία «θεσμών ελέγχου και αυτοελέγχου», που θα «φιλτράρουν» όσους προσέρχονται στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τη θέσπιση κανόνων για όσους θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ή να ενταχθούν στον κρατικό μηχανισμό. Προέτρεψε, μάλιστα, όσοι απ' αυτούς κατέχουν στελεχικές θέσεις να επιλέξουν, καθώς θα ισχύσει ασυμβίβαστο.
Από χτες άρχισαν οι περιφερειακές συσκέψεις εξειδίκευσης του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αλ. Τσίπρα. Οι «κακεντρεχείς» της Κουμουνδούρου πάντως επιμένουν ότι ο πρόεδρος του κόμματος, με αφορμή αυτήν τη διαδικασία, θα νομιμοποιήσει τη συνεργασία με σειρά πρώην τοπικών παραγόντων του ΠΑΣΟΚ, η ένταξη των οποίων στον ΣΥΡΙΖΑ συναντά αντιδράσεις απ' τις τοπικές οργανώσεις. Οπως εξάλλου αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, «το πρόγραμμα ήδη των δύο πρώτων περιφερειακών συσκέψεων περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, Εργατικών Κέντρων, κινημάτων, του περιφερειάρχη και του δημάρχου της περιοχής και επίσης κομμάτων και βουλευτών που μέχρι σήμερα αντιδρούν σ' αυτήν την πολιτική λιτότητας και καταστροφής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση ... Ολη αυτή η διαδικασία προσδοκά στη συγκρότηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με επιστημονικούς φορείς, αλλά και στη συγκρότηση του πιο πλατιού κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα μπορέσει να κάνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα».
Μια σειρά διαρροές από τις συναντήσεις των Μηλιού - Σταθάκη στο City του Λονδίνου ανέφεραν ότι ο Γ. Σταθάκης στην ερώτηση με ποιους θα συνεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη κυβέρνηση ανέφερε το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.
Από την «ενότητα της Αριστεράς», τη «συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων» και την «αντιμνημονιακή συμμαχία» στη «συμμαχία με όποιον θέλει να ρίξει τη συγκυβέρνηση». Η πολιτική συμμαχιών του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει άλλωστε και τις κοινωνικές συμμαχίες που επιδιώκει να εκφράσει: Τμήματα του κεφαλαίου, μαζί με ανώτερα μεσαία στρώματα, τμήματα της εργατικής αριστοκρατίας και από πίσω να σέρνονται υποταγμένοι... οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί αγρότες και αυταπασχολούμενοι.
Αυτό που ξεπερνά κάθε όριο γελοιότητας είναι όταν στελέχη του αυτό το παζάρι προσπαθούν να το συγκρίνουν με το ΕΑΜ, όταν συγκρίνουν την Τζάκρη με τον Σαράφη, τη Γιαταγάνα με τον Λαμπράκη, τον Μιχελογιαννάκη με τον Γληνό...    

Πρόσθεσε και το City στο βιογραφικό του

Αποκαλυπτικό από κάθε άποψη ήταν το ταξίδι των επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Σταθάκη και Γ. Μηλιού, στο Σίτι του Λονδίνου, για επαφές με παράγοντες χρηματοπιστωτικών κολοσσών και ομίλων διαχείρισης κεφαλαίων, έπειτα από πρόσκλησή τους.
Για όποιον δεν γνωρίζει, το Σίτι του Λονδίνου είναι περιοχή του κεντρικού Λονδίνου, λίγο μεγαλύτερη του ενός τετραγωνικού μιλίου, παγκόσμιο επιχειρηματικό και χρηματοοικονομικό κέντρο, δεύτερο μετά τη Νέα Υόρκη. Το Χρηματιστήριο του Λονδίνου, η ασφαλιστική εταιρεία «Λόιντς» και η Τράπεζα της Αγγλίας, επιχειρήσεις και νομικοί οίκοι παγκόσμιας εμβέλειας, εδρεύουν εκεί. Πάνω από 500 τράπεζες διατηρούν γραφεία στο Σίτι, που είναι ένας από τους πλέον σημαντικούς τόπους συναλλαγών σε ευρω-ομόλογα, συνάλλαγμα, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και ασφάλειας ανάμεσα σε άλλα. Το Σίτι απολαμβάνει μάλιστα διοικητική αυτονομία και μοναδικά προνόμια, είναι κάτι σαν άβατο του μεγάλου κεφαλαίου. Οχι τυχαία το όνομά του έχει γίνει συνώνυμο του καπιταλισμού και της ισχύος του.
Εκεί, λοιπόν, βρέθηκαν για λίγες μέρες τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι μοναδικοί ομιλητές κλειστών συμποσίων που διοργάνωσαν μεταξύ άλλων η «Nomura», η «Merill Lynch» και η «Kepler Cheuvreaux», στα οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων οι «Goldman Sachs», «York Capital», «Wellington Capital Management», «Pimco» κ.ά. Επαφές είχαν και με Ελληνες τραπεζίτες σε ένα τραπέζι που διοργάνωσε η Deutsche Bank.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του αστικού Τύπου οι επαφές αυτές είχαν οργανωθεί με μεγάλη προσοχή και μυστικότητα. Η σύνθεση του ακροατηρίου των συμποσίων αποφασίστηκε έπειτα από αυστηρή διαδικασία επιλογής.
Σ' αυτό, λοιπόν, το εκλεκτό ακροατήριο εξειδίκευσε πτυχές του προγράμματός του ο ΣΥΡΙΖΑ, κομπάζοντας καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής των στελεχών του στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και μετά, για την αποδοχή και την απήχηση που βρίσκει στους κύκλους που μέχρι πριν από λίγο καιρό στηλίτευε σαν «γύπες» και «αρπακτικά». Μάλιστα, ο Γ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι τέτοιου είδους επαφές θα συνεχιστούν καθώς η «ζήτηση» είναι μεγάλη.
Παρά τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε μετά από δημοσιεύματα, που έφεραν τον Γ. Μηλιό να διαβεβαιώνει τους καπιταλιστές ότι αν στην Ελλάδα λένε και καμιά υπερβολή αυτό γίνεται προς άγραν ψήφων, αλλά και μετά τη δημοσιοποίηση e-mail στελέχους του επενδυτικού οίκου «Capital», που ειρωνευόταν τα όσα είπαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, ενοχοποιώντας τον ότι αποδιώχνει τους επενδυτές απ' την Ελλάδα, η πραγματικότητα είναι περίπου αυτή που αποτύπωσε σε σημείωμά της η Bank of America/Merrill Lynch.
Επρόκειτο για σημείωμα που απευθυνόταν στους πελάτες της με τα βασικά συμπεράσματα που αποκόμισε από την ανάλυση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Γ. Σταθάκη σε ένα απ' τα συμπόσια στο Σίτι. Στο σημείωμα - που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέψευσε - παρατίθενται γνωστές θέσεις του, ευνοϊκές για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όπως η διαπραγμάτευση του χρέους, για την οποία τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν την επιθυμία να διευθετηθεί με «κούρεμα» αλλά «ίσως το πρώτο βήμα να είναι η παράταση του χρόνου αποπληρωμής». Η «Merrill Lynch» αποκαλύπτει ακόμα ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ διαβεβαίωσαν πως «σε κάθε σενάριο, η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ».
Ο Γ. Σταθάκης φέρεται να υποστήριξε ότι μια συμφωνία της σημερινής κυβέρνησης με την τρόικα μπορεί να διευκολύνει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα τους δώσει περισσότερο χρόνο για να διαπραγματευτούν μια αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά «εάν η σημερινή κυβέρνηση δεν πετύχει να καταλήξει σε συμφωνία με την τρόικα, οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά, οι πρόωρες εκλογές θα γίνουν σίγουρα και αν και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαστεί να διαπραγματευτεί υπό πίεση δεν θα είναι δικό τους σφάλμα». Πρόκειται βεβαίως για εγκατάλειψη της θέσης ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούν καμία συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με την τρόικα.
Σύμφωνα με τη «Merrill Lynch» το «αδύναμο» σημείο της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «δεν υπάρχει Σχέδιο Β ή τουλάχιστον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το αποκαλύψει πριν τις εκλογές. Πιέσαμε πολύ για το συγκεκριμένο θέμα, ρωτώντας πολλές υποθετικές ερωτήσεις, ο κ. Σταθάκης απέφυγε να συζητήσει πιθανές εναλλακτικές».Στην πραγματικότητα αυτό που ζητάνε τα αστικά επιτελεία, διεθνή και ελληνικά, από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι - με δεδομένες τη στρατηγική του δέσμευση στη γραμμή του κεφαλαίου και της ΕΕ και τις διαβεβαιώσεις ότι θα τηρήσει πιστά αυτή τη γραμμή - να δεσμευτεί προεκλογικά στη θέση ότι αν δεν του βγουν τα δικά του σχέδια δεν θα διστάσει να συνεχίσει το σημερινό μνημονιακό πρόγραμμα. Δέσμευση, βεβαίως, που προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ - για καθαρά εκλογικούς λόγους - να αποφύγει όπως ο διάολος το λιβάνι.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η επιμονή Σταθάκη και Μηλιού ότι έθεσαν υπόψη των συνομιλητών τους το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, όπως υποστηρίζουν, γίνεται αποδεκτό από τους εκπροσώπους διεθνών τραπεζικών και μονοπωλιακών ομίλων, επιβεβαιώνει το ταξικό του χαρακτήρα. Αλλωστε, και ο Θ. Βαμβακίδης, διευθυντικό στέλεχος της Bank of America - Merrill Lynch, μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα», δήλωσε ότι «δεν είπε κάτι που δεν είναι ήδη γνωστό στο ελληνικό κοινό (...) Ο κ. Σταθάκης εξήγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που είναι ήδη γνωστό στο ελληνικό κοινό (...) Το άγνωστο και η αβεβαιότητα τρομάζουν τις αγορές και άρα, από αυτήν την άποψη, ήταν καλό που ο κ. Σταθάκης συναντήθηκε μαζί μας για να εξηγήσει τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ».
Ορισμένες απ' τις θέσεις αυτές, σύμφωνα με το «Action 24», είναι «κίνητρα για επενδύσεις και ανάπτυξη», «ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί» με «σταθεροποίηση των εξόδων» στο 44%, «αύξηση δείκτη άμεσων και έμμεσων φόρων», «βελτίωση είσπραξης φόρου περιουσίας». Ο Γ. Σταθάκης υπερασπίστηκε ακόμα «μεταρρυθμίσεις νέου τύπου», «δημοσιονομικές και νομισματικές μεταρρυθμίσεις» σε επίπεδο ΕΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις