Τους έβαλε τα γυαλιά ο Παπαδημούλης...

Ο
 πρόεδρος της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ παρουσίασε την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου τη δημιουργία ενός «νέου στρατηγικού επενδυτικού ταμείου» που θα «κινητοποιήσει» 315 δισεκατομμύρια ευρώ για ενίσχυση των ευρωενωσιακών μονοπωλίων, ώστε να δώσει ώθηση στην κερδοφορία τους μέσω της ενίσχυσης των επενδύσεών τους.
Ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (όπου ανήκει η ΝΔ) επαίνεσε όπως αναμενόταν το επενδυτικό σχέδιο του Γιούνκερ. Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (όπου ανήκει το ΠΑΣΟΚ) πλειοδότησε για λογαριασμό των καπιταλιστών, ζητώντας «περισσότερα δημόσια κονδύλια, περισσότερες επενδύσεις», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «κι αυτό είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης».
Ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών διερωτήθηκε «πώς μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι το πακέτο θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη;» και ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων υποστήριξε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να συνοδεύονται και από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στα κράτη - μέλη.

Α
υτά, μεταξύ άλλων, είπαν οι «καθαρόαιμοι» πολιτικοί εκπρόσωποι του κεφαλαίου. Ας δούμε όμως και τι είπε ο Δ. Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας εξ ονόματος της ομάδας της GUE/NGL. Κατηγόρησε τον Γιούνκερ ότι το πακέτο που παρουσίασε «είναι μόνο λόγια» και πρόσθεσε: «16 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ από νέα κεφάλαια, και είχατε υποσχεθεί ότι θα δημιουργήσετε κάποιου είδους μόχλευση που θα πολλαπλασίαζε τα κεφάλαια επί 15»...
Μεταξύ άλλων, στην παρέμβασή του ο Δ. Παπαδημούλης ανέφερε και τα παρακάτω: «Κύριε Γιούνκερ, δυστυχώς το περίφημο πακέτο των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας υποσχεθήκατε στις 15 Ιουλίου, είναι άδειο... είναι σταγόνα στον ωκεανό. Τι μας παρουσιάσατε; 16 δισ. από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, και 5 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ούτε ένα ευρώ φρέσκο χρήμα! Και μας υπόσχεστε ότι θα πετύχετε μόχλευση 15 φορές, ένα προς 15! (...) Ακόμη και υπουργοί οικονομικών που σας υποστηρίζουν και μετέχουν στις ομάδες που λένε "ζήτω το πακέτο Γιούνκερ", σας λένε ότι χρειάζεται φρέσκο χρήμα, ότι χρειάζονται νέα κεφάλαια. Και η ιστορία της παγκόσμιας οικονομίας έχει δείξει ότι σε εποχές στασιμότητας ή και ύφεσης, χωρίς ισχυρούς δημόσιους πόρους, δεν είναι δυνατόν να υπάρχει στροφή στην ανάπτυξη. Είπε ο κ. Φέρχοφστατ ότι οι επενδύσεις στην Ευρωζώνη μετά την κρίση, είναι πλέον 15 φορές κάτω, ενώ στις ΗΠΑ όχι. Γιατί; Διότι εκεί έριξαν χρήμα, η τράπεζά τους έπαιξε αναπτυξιακό ρόλο. Εσείς εδώ, όμως, δεν αλλάζετε τα εργαλεία».

Α
ν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια είχαν στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο απευθείας εκπρόσωπό τους να υποστηρίξει τις αξιώσεις τους για στήριξη της κερδοφορίας τους με ζεστό χρήμα απ' τον κορβανά της λυκοσυμμαχίας, δε θα τα έλεγε διαφορετικά απ' ό,τι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης...
Την επόμενη φορά, όμως, που θα επικαλεστεί το παράδειγμα των ΗΠΑ ας κάνει τον κόπο να μας ενημερώσει για το αντίκρυσμα που είχε στον αμερικάνικο λαό η στήριξη που απόλαυσαν τα αμερικάνικα μονοπώλια. Αν τολμά. Γιατί αυτό που χειροκροτά σαν παράδειγμα προς μίμηση επιβεβαιώνει κάθε ώρα και λεπτό που περνάει ότι οι λαοί μένουν στην πείνα είτε με το ένα μείγμα διαχείρισης είτε με το άλλο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις