ΣΥΡΙΖΑ: ''Καίγεται'' για τα κλειδιά της αστικής διαχείρισης

Εξετάσεις σε μερίδες της πλουτοκρατίας για την ικανότητά του να χειριστεί αποτελεσματικά συμφέροντά τους σε συνθήκες κρίσης

Τον τίτλο «Δώστε μας τα κλειδιά» επέλεξε για άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Αλ. Τσίπρας,εννοώντας τα κλειδιά της διακυβέρνησης, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ και το ΔΝΤ για ένα άλλο μείγμα διαχείρισης της κρίσης που θα διαμορφώσει, κατά την άποψή του, όρους περάσματος στην ανάκαμψη για την ντόπια πλουτοκρατία.

Ούτε λόγος βέβαια για εκείνα τα κλειδιά που τα μονοπώλια κρατάνε σφιχτά στα χέρια τους και τους επιτρέπουν με μοναδικό κριτήριο το κέρδος να αποφασίζουν τι και αν θα παραχθεί, πάντα με όρους σκλαβοπάζαρου για την εργατική τάξη. Οι αυταπάτες που σκορπάει για πολλοστή φορά στο λαό, ισχυριζόμενος ότι η αλλαγή κυβέρνησης είναι ικανή συνθήκη για έξοδο απ' την κρίση και μάλιστα προς όφελός του, πάνε πακέτο με τις αυταπάτες για το ρόλο της ΕΕ ως συλλογικού θεματοφύλακα των συμφερόντων των μονοπωλίων.

Αντ' αυτής και με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, καταγγέλλει κάποιο «κυρίαρχο ευρωπαϊκό λόμπι», επειδή επέλεξε μια «λύση», η οποία «πέραν όλων των άλλων έχει σοβαρές επιπτώσεις στην εν συνόλω αξιοπιστία του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος» και προσθέτει: «Πόσο μάλλον τη στιγμή, που για τη διάσωση αυτού ακριβώς του τραπεζικού συστήματος, οι λαοί, ιδιαίτερα στον Νότο, υποφέρουν με την πολιτική της λιτότητας». Ο Αλ. Τσίπρας ομολογεί ότι η διαδικασία διάσωσης των τραπεζών μέσω της ανακεφαλαιοποίησης προϋποθέτει μέτρα αιματηρής λιτότητας, δε λέει όμως ότι αυτή τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζεται σθεναρά.

Προσπαθώντας εναγωνίως να πιαστεί από κάπου, ώστε να προσδώσει μια κάποια αξιοπιστία στους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι δυνατόν να υπάρξουν στο δοσμένο πλαίσιο φιλολαϊκές εξελίξεις, με άλλη διαχείριση, αναφέρει: «(...) η γενική κινητοποίηση του Κυπριακού λαού και του κυπριακού κοινοβουλίου απέτρεψε το κούρεμα σε καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ». Αποσιωπά φυσικά τα άλλα μέτρα που δρομολογούνται στην Κύπρο, σφαγιασμού των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, τα οποία ήταν γνωστά σε όλα τα κόμματα που απέρριψαν την πρώτη απόφαση του Γιούρογκρουπ.

Παραμύθια με συμμαχίες του Νότου

Κατηγορεί ακόμα την ελληνική κυβέρνηση ότι «δεν παρείχε καμία στήριξη στην Κύπρο», κρύβοντας ότι στα ιμπεριαλιστικά διαβούλια οι διαπραγματεύσεις γίνονται με μόνο κριτήριο την αποτελεσματικότερη προώθηση των συμφερόντων της αστικής τάξης που εκπροσωπεί σ' αυτά κάθε αστική κυβέρνηση. Και το κάνει για να υπερασπιστεί «τη στρατηγική του κοινού μετώπου, της συμμαχίας των χωρών του νότου»!

Προσπερνώντας το γεγονός ότι οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών τσακίζουν ανελέητα τους λαούς, εφαρμόζοντας με πυγμή τη φιλομονοπωλιακή αντιλαϊκή στρατηγική της ΕΕ, προσθέτει: «Ενας τέτοιος συνασπισμός εντός της Ευρωζώνης, ήταν και παραμένει η μοναδική επιλογή να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της ύφεσης και της λιτότητας».

Εγκαλεί ακόμα τον πρωθυπουργό ότι δεν έχει κάνει «μέχρι σήμερα καμία ενέργεια προς αυτή τη κατεύθυνση (...) να οικοδομηθεί η συμπαράταξη των λαών και χωρών του Νότου», σαν οι λαοί και οι αστικές τάξεις των χωρών αυτών να μοιράζονται κοινούς στόχους, σαν να μην είναι αντίπαλοι αλλά σύμμαχοι.

Παρά τους ανέξοδους λεονταρισμούς κατά της τρόικας, εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι εάν αποκτήσει τα κλειδιά της διακυβέρνησης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή προς όφελος του λαού, όταν λέει: «Θα αναγκαστεί κάποια στιγμή - έχοντας όμως κάνει ανεπίστρεπτες υποχωρήσεις προς την τρόικα- να παραδώσει τα κλειδιά στον ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι κρίμα για το λαό και τη χώρα να σπαταλιούνται διαρκώς δυνατότητες (...) όσο καθυστερούμε ο δρόμος αυτός θα γίνεται ολοένα και πιο δύσβατος».

Απόδειξη του ότι η διαπραγμάτευση και οι συμμαχίες για τα οποία φλυαρεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπηρετούν τα συμφέροντα του λαού, συνιστά και το γεγονός ότι καλεί τον Α. Σαμαρά να εφαρμόσει την πρότασή του: «Αύριο κιόλας (...) να ξεκινήσει περιοδεία στον ευρωπαϊκό Νότο (...) να διερευνήσει μια νέα στρατηγική διαπραγμάτευσης». Και του ζητά, εάν δεν το κάνει, να «παραδώσει τα κλειδιά» στον ΣΥΡΙΖΑ για να το κάνει αυτός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις