Τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη Μανωλάδα;


Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γενικεύσουμε έτσι το φαινόμενο, δηλαδή δε σημαίνει επειδή έχει περάσει έτσι γενικότερα στον Τύπο, στα Μέσα, στα blogs ότι όλοι εκεί εκμεταλλεύονται στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας και ότι όλοι εκμεταλλεύονται τους εργάτες και ζούνε κάτω από άθλιες συνθήκες, δεν τους πληρώνουν κλπ. Είναι μία συγκεκριμένη, μία μεμονωμένη εταιρεία, η οποία ακολουθεί αυτήν την πρακτική (...) Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να τους βάλουμε έτσι όλους σε ένα τσουβάλι...».

Τα παραπάνω λόγια δεν ανήκουν ούτε στον υπουργό Εργασίας, ούτε σε κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης - αν και εκείνοι την περασμένη βδομάδα περίπου τα ίδια είπαν. Είναι το «διά ταύτα» της άποψης που διατυπώνουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, όπως εκφράστηκαν από τη βουλευτή Ηλείας του κόμματος Εφη Σαλτάρη. Οπως μάλιστα τόνισε, πρόκειται για κουτσομπολιά στον Τύπο πως εκμεταλλεύονται άθλια τους μετανάστες εργάτες στα φραουλοχώραφα και όχι για μια πραγματικότητα.

Μιλώντας στο ρ/σ «Κόκκινο» στις 18/4/2013 ελάχιστα ασχολήθηκε με την... επιχείρηση (σ.σ. έτσι αποκάλεσε το μακελειό) κατά των μεταναστών εργατών γης, αλλά αφιέρωσε το βήμα που της δόθηκε για να δηλώσει την αγανάκτησή της για το διασυρμό του κλάδου των φραουλοπαραγωγών: «Εν πάση περιπτώσει υπάρχουν και νομοταγείς που πληρώνουν κανονικά και συνεργάζονται άψογα με τους εργαζόμενους εκεί». Σε ερώτηση ακροατή για το ύψος του μεροκάματου στα φραουλοχώραφα αποκαλύφθηκε τι εννοεί «άψογη συνεργασία» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ: «Τα μεροκάματα ήταν σε καλές εποχές 20 ευρώ αλλά κατεβαίνουν και στα 15»...

Για τα μεροκάματα των 5 και 6 ευρώ που έχουν ακουστεί, έσπευσε να εκφράσει τη συμπόνοια της για τους φραουλοπαραγωγούς: «Πάντως με την κρίση είχανε και αυτοί πολλές επιπτώσεις στη διάθεση της παραγωγής». Μάλιστα έσπευσε να καλέσει τους τσιφλικάδες «να αντιδράσουν δυναμικά και θα πρέπει να φανεί προς τα έξω η θέση τους και η πορεία τους τόσα χρόνια ότι απασχολούν ανθρώπους, τους πληρώνουν κανονικά, κάνουν ό,τι μπορούν. Τώρα το μεγάλο θέμα βέβαια είναι ότι είναι ανασφάλιστοι, το ότι πολλές φορές δεν έχουνε χαρτιά...».

Πάντως σε διαρκή επικοινωνία που είχε με τους υπόλοιπους μεγαλοκτηματίες της περιοχής «αυτό είπαμε: Θα βγάλουν και αυτοί μία ανακοίνωση διότι θίγονται και διασύρεται μαζί τους ένας ολόκληρος κλάδος και ένα προϊόν το οποίο φέρνει εισόδημα και συνάλλαγμα στην Ελλάδα». Τι καρπώνονται οι εργάτες γης από το προϊόν που παράγουν ολημερίς και αν οι τιμές της φράουλας είναι απαγορευτικές για την πλειοψηφία των οικογενειών, άλλη συζήτηση και προφανώς άσχετη με την εκμετάλλευση, την κερδοφορία, την Ευρωπαϊκή Ενωση... Αλλωστε, τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει η ..."υγιής επιχειρηματικότητα".

Οι απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως αυτές εκφράζονται από τα διάφορα στελέχη του και τους βουλευτές του, δεν προκαλούν εντύπωση. Εκεί καταλήγει οποιοσδήποτε προσπαθεί να συμφιλιώσει τους καταπιεστές με τους καταπιεσμένους. Ο λαός να βγάλει συμπεράσματα, να τους κάνει πέρα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις