Σοφίσματα διαιώνισης της εκμετάλλευσης


Εξαγωγή σοφισμάτων κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη σκιώδη υπουργό Εξωτερικών Ρ. Δούρου να δηλώνει μεταξύ άλλων σε ομιλίες της στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ όπου πραγματοποιεί επίσκεψη: «Η κρίση είναι απόρροια της στρεβλής, ταξικής οικοδόμησης της Ευρωζώνης, η οποία χρήζει, όχι εθνικών, μεμονωμένων απαντήσεων, αλλά συνολικής, σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσέγγισης (...) Μιλάμε δηλαδή πλέον, σε αυτό το νέο πλαίσιο του ιδιόρρυθμου αποικιοκρατικού προτύπου που προωθεί το Βερολίνο, για ατελή κράτη, με την έννοια ότι παύουν πλέον να επιτελούν βασικές τους λειτουργίες, παρά μόνο λειτουργούν ως ιμάντες μεταβίβασης των έξωθεν αποφασισμένων πολιτικών, οδηγώντας στο περιθώριο τους πολίτες και στην εξαθλίωση τις κοινωνίες».

Θαυμάσια ανάλυση για... αμερικανάκια. Η κρίση είναι όλη του καπιταλισμού, κλασική κρίση υπερσυσσώρευσης. Η δομή της Ευρωζώνης είτε στραβή είτε ολόισια, δε θα μπορούσε να την αποτρέψει, ενώ ταξική υπέρ των μονοπωλίων υπήρξε από την ίδρυσή της η ΕΕ, τέτοια ήταν κι όταν οι ρυθμοί καπιταλιστικής ανάπτυξης κάλπαζαν. Αυτή την ΕΕ, τη βάρβαρη για τους λαούς, υπερασπίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του συστήματος απολογητής ήταν και παραμένει, γι' αυτό και οι τέτοιες αναλύσεις, που το εξωραΐζουν στα μάτια των λαών. Διατείνεται ακόμα ότι θα μπορούσε να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην κρίση. Παρακάμπτει σκόπιμα ότι τέτοια απάντηση δίνεται αλλά μόνο στο σκέλος που αφορά στην επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, που είναι ενιαία. Κατά τ' άλλα, κάθε κράτος παλεύει με νύχια και με δόντια να υπερασπίσει τα ιδιαίτερα συμφέροντα των μονοπωλίων του.

Οσο για το κλάμα ότι παύουν αυτά να επιτελούν βασικές τους λειτουργίες και απλά εκτελούν εντολές του Βερολίνου... πρόκειται για ατόφια κοροϊδία. Καταρχήν γιατί η στρατηγική της ΕΕ για τον ταξικό πόλεμο ενάντια στους λαούς έχει τη σύμφωνη γνώμη όλων των κρατών - μελών της, αφού ανταποκρίνεται στο συλλογικό συμφέρον των μονοπωλίων. Στον επιμερισμό της ζημιάς για το κεφάλαιο από την καταστροφική κρίση οξύνονται οι ανταγωνισμοί στην ΕΕ. Κατά δεύτερον γιατί οι αστικές κυβερνήσεις εκπροσωπούν τα συμφέροντα των αστικών τάξεων των χωρών τους. Και κατά τρίτον γιατί αυτές, οι αστικές τάξεις, προκειμένου να απολαύσουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη λυκοσυμμαχία, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να εκχωρήσουν κυριαρχικά δικαιώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις