Συναγερμός για την Ασφάλιση


Τ
α στοιχεία για την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων που παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ομοσπονδίας των εργαζομένων σ' αυτά, επιβεβαιώνουν για μια φορά ακόμα, ότι η επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων, μισθωτών, αυτοαπασχολούμενων, αγροτών, επιστημόνων δεν έχει τέλος. Παρά τις μέχρι τώρα δραματικές περικοπές στις συντάξεις, την αποψίλωση των παροχών Υγείας και Πρόνοιας, η οικονομική κατάσταση των Ταμείων όχι μόνο δεν ανακάμπτει αλλά μέρα με τη μέρα χειροτερεύει. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού η λεηλασία των συντάξεων πάει χέρι χέρι με τη λεηλασία των αποθεματικών των Ταμείων («κούρεμα», τζόγος στο χρηματιστήριο, διαχρονική εισφοροδιαφυγή από τους κεφαλαιοκράτες), ενώ η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, η μείωση των εργοδοτικών εισφορών, η μείωση των μισθών και η αύξηση της ανεργίας βουλιάζουν συνεχώς το ΙΚΑ. Κεντρική επιδίωξη των κεφαλαιοκρατών και του κράτους τους είναι να αποσυρθούν από την όποια συμμετοχή είχαν μέχρι τώρα στην Κοινωνική Ασφάλιση, να μετατρέψουν τις συντάξεις σε προνοιακά επιδόματα και να επεκτείνουν παραπέρα την εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση στην Υγεία.

Γ
ι' αυτό παρά την οριακή κατάσταση των Ταμείων κυβέρνηση και τρόικα φαίνονται αποφασισμένες να συνεχίσουν την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις «εισφορές» προς τα Ταμεία και τους άλλους κοινωνικούς Οργανισμούς, όπως έγινε στην περίπτωση της Εργατικής Κατοικίας και Εστίας, να κόψουν τους όποιους «κοινωνικούς πόρους» που όμως στην πραγματικότητα αντιστοιχούν σε εισφορές που έπρεπε να βαρύνουν έτσι και αλλιώς τους εργοδότες, ενώ σε τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ, σχεδιάζουν να μειώσουν τις εργοδοτικές εισφορές που θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους, πολύ υψηλές και ασύμφορες για να επενδύσουν. Με τον τρόπο αυτό οι κεφαλαιοκράτες θα εξασφαλίσουν νέα κέρδη για τις επιχειρήσεις τους και θα παρακρατούν για λογαριασμό τους και τις «εργοδοτικές εισφορές», που έτσι και αλλιώς δεν είναι δικές τους, αλλά πρόκειται για αξία που έχει δημιουργηθεί από την εργασία και μόνο των εργατών.

Ο
ι νέοι αντιασφαλιστικοί σχεδιασμοί επιβεβαιώνουν και πάλι ότι το πρόβλημα της Κοινωνικής Ασφάλισης δεν είναι λογιστικό. Δεν είναι ζήτημα «εσόδων» και «εξόδων» των Ταμείων, ούτε «ελλειμμάτων» και «βιωσιμότητας», όπως ισχυρίζονται οι κυβερνώντες και οι δικοί τους «ειδικοί». Είναι πρωτίστως πρόβλημα βαθιά πολιτικό και ταξικό. Το πραγματικό ερώτημα είναι αν θα συνεχιστεί η ληστεία των συντάξεων, η υποβάθμιση και εμπορευματοποίηση των παροχών Υγείας και μαζί, ο οικονομικός στραγγαλισμός των Ταμείων ή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι όλων των Ταμείων θα κόψουν τη φόρα στους σφετεριστές και ληστές των κόπων τους. Εάν θα συνεχίσουν να πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα το μάρμαρο της καπιταλιστικής κρίσης ή θα βάλουν ένα τέλος σε αυτό το μαρτύριο του Σισύφου και στην περίπτωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Γ
ια να γίνει όμως αυτό, πρέπει να σημάνει συναγερμός. Απαιτείται ξεκάθαρη στρατηγική διεκδίκησης για να μη χειροτερεύσει η ζωή των ασφαλισμένων και ταυτόχρονα «γραμμή» αντεπίθεσης, που θα απαιτεί εδώ και τώρα: Για την Κοινωνική Ασφάλιση, την Υγεία, την Πρόνοια να πληρώσουν κράτος και κεφάλαιο. Να πληρώσουν αυτοί που τόσα χρόνια λήστευσαν το λαϊκό κόπο, με τον ιδρώτα των ασφαλισμένων έχτισαν τις επιχειρήσεις τους, τα εργοστάσιά τους, τα καράβια τους... Μόνο αυτή η κατεύθυνση στις διεκδικήσεις και στους αγώνες, μπορεί σήμερα να βάλει φρένο στις ορέξεις των μονοπωλίων και να ανοίξει το δρόμο προς τα εμπρός.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις