Χάνεις τον μπούσουλα

Η είδηση δημοσιεύεται, παραδοσιακά τούτες τις μέρες κάθε χρόνου, στο περιοδικό «Forbes» και αφορά τα οικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων επιχειρηματικών ομίλων του κόσμου, τα οποία συνοδεύονται από ιλιγγιώδεις αριθμούς για το ύψος των περιουσιών των πιο πλούσιων ανθρώπων της σύγχρονης οικονομικής ολιγαρχίας.

Εμείς, ας περιοριστούμε στα στοιχεία για τον τελευταίο και μόνο χρόνο και τα επίσημα κέρδη των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Μιλάμε για 2.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εκατοντάδες χώρες και εκμεταλλευόμενες δεκάδες εκατομμύρια εργαζομένων έχουν καταφέρει να αρπάξουν απίστευτα μεγάλα κομμάτια του παγκόσμιου πλούτου.

Ιδού ένα και μόνο επιμέρους στοιχείο: Οι 10 εταιρείες με τα μεγαλύτερα κέρδη απέσπασαν κέρδη ύψους 245 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Δηλαδή, δέκα όλοι κι όλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, 4 από την Κίνα, 4 από τις ΗΠΑ και ένας από τη Βρετανία και την Ολλανδία, αφού αγόρασαν και πούλησαν, αφού έκαναν τα διάφορα γενικά και ειδικά έξοδα, αφού καλοπλήρωσαν τα στελέχη τους, αφού εξασφάλισαν με κάποια εκατομμύρια δολάρια τους μεγαλομετόχους τους... κέρδισαν από πάνω και 245 δισεκατομμύρια!!!

Για να έχουμε εικόνα του μέτρου και των αναλογιών, να σημειώσουμε τρεις πλευρές:
  • Πρώτον, περίπου 50 χώρες από αυτές στις οποίες μετριέται επίσημα το ΑΕΠ, συγκεντρώνουν Ακαθάριστο Προϊόν, αθροιστικά, της τάξης των 245 δισ. δολ.
  • Δεύτερον, το ΑΕΠ της Ελλάδας το 2013 αναμένεται να είναι λιγότερο και από τα 240 δισ. δολάρια.
  • Τρίτον, με βάση τα στοιχεία του 2011, τα κέρδη των 10 εταιρειών αντιστοιχούσαν στο ΑΕΠ πέντε χωρών - μελών της Ζώνης του ευρώ (Μάλτα, Σλοβενία, Λουξεμβούργο, Κύπρος, Εσθονία, Σλοβακία).

Αυτή είναι η διαφημιζόμενη επιχειρηματικότητα. Εκεί οδηγεί η λεγόμενη αποτελεσματικότητα των επενδύσεων. Αυτό είναι το αποτέλεσμα του λεγόμενου ανταγωνισμού. Μια χούφτα επιχειρηματικοί κολοσσοί, πίσω από τους οποίους βρίσκονται δυο χούφτες πλουτοκρατών, κατέχουν, εκμεταλλεύονται, κερδίζουν, πλουτίζουν, συγκεντρώνουν κεφάλαια, τα οποία πλέον συγκρίνονται μόνο με την ισχύ που έχουν ολόκληρες ομάδες χωρών.

Είναι κι αυτά στοιχεία που δείχνουν ότι αυτή η σύγχρονη κοινωνία δε μερεμετίζεται μόνο ανατρέπεται για να κάνει κουμάντο ο λαός και όχι τα μονοπώλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις