Ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ: Κυβερνητική επιτυχία προς όφελος των μονοπωλίων

gallery thumbnail
Πλήρως συνυφασμένη με την πολιτική της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα της Ενέργειας είναι η τελική συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους των δανειστών για τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Η απόφαση πάρθηκε με γνώμονα τη διευκόλυνση ιδιωτικών κεφαλαίων να επενδύσουν στον ΑΔΜΗΕ, βεβαίως με κριτήριο το κέρδος, αλλά σε συνδυασμό με τις επενδύσεις ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, επομένως η λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ, έγινε για να ρυθμίζει τα ανταγωνιστικά συμφέροντα των ενεργειακών μονοπωλιακών ομίλων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και ευρύτερα της βιομηχανίας και των άλλων μεγάλων επιχειρήσεων που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια. Ολο αυτό, επίσης, ενταγμένο στην ευρωενωσιακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και την τάση ολοένα και αυξανόμενης απελευθέρωσης σε επίπεδο ΕΕ.
Το περιεχόμενο της συμφωνίας
Η συμφωνία - που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ως «σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης» - προβλέπει καταρχήν την πλήρη απόσχιση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας από το ελληνικό Δημόσιο. Στη συνέχεια, το κράτος, ως πλειοψηφικός μέτοχος, θα διατηρήσει τον έλεγχο του 51% των μετοχών του νέου ΑΔΜΗΕ, ενώ το 20% των μετοχών θα πωληθεί σε ιδιωτική εταιρεία που θα φέρει «πιστοποίηση» ως Διεθνής Διαχειριστής Δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και θα είναι «στρατηγικός επενδυτής», ενώ το υπόλοιπο 29% θα διατεθείμέσω του χρηματιστηρίου στο ευρύτερο «επενδυτικό κοινό».
Ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της συμφωνίας δεν υπάρχει, ωστόσο όλο το εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης θα πρέπει να υλοποιηθεί «το συντομότερο δυνατόν», με πρώτη φάση την απόκτηση του 20% από το «στρατηγικό επενδυτή», σύμφωνα με τίμημα που θα ορίσει «ανεξάρτητος» εκτιμητής, με τη διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών στο χρηματιστήριο να γίνεται σε δεύτερη φάση.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αποζημίωση της ΔΕΗ ΑΕ για την απόσχιση του κλάδου μεταφοράς, προβλέπεται το ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει το αντίτιμο για το Δίκτυο Υψηλής Τάσης, με τα έσοδα που θα προκύψουν από την πώληση του μετοχικού μεριδίου στο «στρατηγικό επενδυτή», από τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς και με ένα ποσοστό έως 10% από τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων του ΑΔΜΗΕ σε ετήσια βάση, μέχρι την πλήρη εξόφληση του οριζόμενου τιμήματος, ενώ λέγεται ότι μέρος της αποπληρωμής μπορεί να γίνει και μέσω της διευθέτησης των μέχρι τώρα ενδοομιλικών οικονομικών εκκρεμοτήτων ανάμεσα σε ΔΕΗ ΑΕ και ΑΔΜΗΕ.
Παρέμβαση για το ζήτημα έκανε και η Διοίκηση της ΔΕΗ, ζητώντας την πλήρη και στο 100% αποζημίωση των σημερινών μετόχων της επιχείρησης από την ανεξαρτητοποίηση του ΑΔΜΗΕ, ξεκαθαρίζοντας φυσικά πως θα στηρίξει την προσπάθεια της κυβέρνησης για την υλοποίηση της συμφωνίας «με τον πιο αποδοτικό τρόπο τόσο για την επιχείρηση όσο και για τους λοιπούς μετόχους».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η ΔΕΗ οφείλει το επόμενο διάστημα, βάσει της συνολικότερης αντιλαϊκής συμφωνίας του περασμένου Αυγούστου, δηλαδή του μνημονίου, σταδιακά να παραχωρήσει στους ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας το 25% των σημερινών πελατών της, καθώς και πρόσβαση στο 25% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και υδροηλεκτρικά.
Ο λαός πληρώνει τη νύφη
Την ίδια ώρα, η ΔΕΗ ΑΕ, ως καπιταλιστική επιχείρηση, με τις ευλογίες της κυβέρνησης βεβαίως, ετοιμάζεται για ακόμη μεγαλύτερες παροχές «ανταγωνιστικών τιμολογίων» στις μεγάλες βιομηχανίες και λοιπές επιχειρήσεις που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια και δραστηριοποιούνται στη χώρα. Αυτό όταν τα λαϊκά νοικοκυριά πληρώνουν το ρεύμα πανάκριβα. Ηδη ΔΕΗ ΑΕ, σε... αντιστάθμισμα της κατάργησης - στα πλαίσια του νέου μνημονίου - της γενικής έκπτωσης 20% στην υψηλή τάση, αποφάσισε παροχή εκπτώσεων ύψους έως και 15% στα βιομηχανικά τιμολόγια, ανάλογα με το συνολικό όγκο κατανάλωσης. Την ίδια ώρα, από το 2008 έως το 2013, η αύξηση για τα λαϊκά νοικοκυριά έφτασε στο 60%.
Δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να καταλάβει κάποιος πως η «σημαντική επιτυχία» που κατέγραψε η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους των δανειστών θα πληρωθεί βαρύτατα από τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα της χώρας, που θα κληθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να επωμιστούν αυτά το οικονομικό βάρος αυτών των... επιτυχιών.
Ενα ακόμη σημείο της συμφωνίας που αξίζει προσοχής είναι η επισήμανση πως ο «στρατηγικός επενδυτής» που θα εισέλθει στη μετοχική σύνθεση της νέας εταιρείας, θα πρέπει να φέρει πιστοποίηση ως Διεθνής Διαχειριστής Δικτύων. Οι επικριτές της συμφωνίας από τις αστικές δυνάμεις στάθηκαν σε αυτό το γεγονός σημειώνοντας πως αυτή η ρήτρα είναι «φωτογραφική», καθώς περιορίζει τους υποψήφιους «στρατηγικούς επενδυτές» εντός των στενών ορίων της ευρωπαϊκής αγοράς, δηλαδή των 41 εταιρειών διαχείρισης δικτύων που λειτουργούν στο πλαίσιο της ηλεκτρικής ενεργειακής ένωσης της ΕΕ. Η αλήθεια είναι πως το στοιχείο αυτό εντάσσεται πλήρως στο νομικό πλαίσιο που ορίζεται από το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και την ολοκλήρωση των ευρωπαϊκών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ υπηρετεί πιστά, όπως και όλες οι αστικές δυνάμεις που «επέκριναν» τη συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ. Απ' την άλλη πλευρά, βέβαια, το σίγουρο είναι ότι η τελική επιλογή του «στρατηγικού επενδυτή» δε θα γίνει μόνο με στενά οικονομικούς όρους, αλλά και με πολιτικούς, στο πλαίσιο των συμμαχιών και ανταγωνισμών εντός της ΕΕ.
Η διέξοδος για τους εργαζόμενους
Οι εργαζόμενοι, από τη μέχρι σήμερα πείρα τους, μπορούν να εξάγουν συμπέρασμα για το πού οδήγησε αυτή η πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, η πολιτική της ΕΕ που συναποφασίζουν και εφαρμόζουν στη χώρα μας όλες οι αστικές κυβερνήσεις. Εχουν πείρα, επίσης, από ιδιωτικοποιήσεις, με τη μορφή που έγινε για τον ΑΔΜΗΕ. Ετσι έγινε για παράδειγμα και η διαδικασία μετοχοποίησης του ΟΤΕ τις προηγούμενες δύο δεκαετίες, με το κράτος να κατέχει πλέον ποσοστό περίπου 8% και να βρίσκεται σε φάση διαπραγμάτευσης για την πώληση και αυτού...
Οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές που εισήλθαν στον κλάδο, είτε ως παραγωγοί ενέργειας είτε ως μέτοχοι της ΔΕΗ - καθώς σήμερα το 13,8% της εταιρείας ελέγχεται από ιδιωτικό επενδυτικό fund και σύντομα το μερίδιο αυτό θα αυξηθεί, αφού ήδη το 17% βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ - βλέπουν συστηματικά τα κέρδη τους να αυξάνονται, την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις οφειλές τους απέναντι στη ΔΕΗ, μιας και οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος χρόνο με το χρόνο μεγαλώνουν. Γι' αυτό και δεν πρέπει να αποδεχτεί ούτε τις κυβερνητικές προκλητικές θριαμβολογίες που προσπαθούν να εμφανίσουν το άσπρο - μαύρο, αλλά ούτε και την άσφαιρη κριτική που ασκούν όσοι τάχα αντιστρατεύονται την ιδιωτικοποίηση, αλλά αποδέχονται το πλαίσιο της απελευθέρωσης και τις γενικότερες κατευθύνσεις της ΕΕ.
Μόνο το ΚΚΕ στέκεται σταθερά και αταλάντευτα ενάντια όχι μόνο στην ιδιωτικοποίηση - με όποια μορφή κι αν γίνει αυτή - του ΑΔΜΗΕ, αλλά συνολικά στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και αποκαλύπτει στα λαϊκά στρώματα πως οι μόνοι κερδισμένοι από αυτήν τη διαδικασία θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι της Ενέργειας, που θα εξασφαλίζουν κέρδη δισεκατομμυρίων από τον ιδρώτα των εργαζομένων και το υστέρημα των λαϊκών καταναλωτών, προβάλλοντας τη λύση του τομέα Ενέργειας κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή ιδιοκτησία του λαού και σ' αυτά τα πλαίσια εντάσσεται και η ηλεκτρική ενέργεια και η μεταφορά της. Που απαιτεί εργατική - λαϊκή εξουσία και οικονομία. Γι' αυτό χρειάζεται συμπόρευση με το ΚΚΕ, για ρήξη με τη συγκεκριμένη στρατηγική της εγχώριας άρχουσας τάξης και της ΕΕ και την εξουσία τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις