"Εργα και ημέρες" στην υπηρεσία του κεφαλαίου

gallery thumbnail
Η κυβέρνηση φροντίζει εντατικά
 για την ανάκαμψη του κεφαλαίου
Με «κράχτη» την αντιλαϊκή πολιτική και τη γεωστρατηγική θέση της χώρας, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί την προσέλκυση διεθνών επενδυτών προς όφελος του εγχώριου κεφαλαίου. Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, διενεργήθηκε, την περασμένη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη, το ετήσιο Φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Capital Link Forum), με τη συμμετοχή και κυβερνητικού κλιμακίου.
Ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τηλεοπτικό μήνυμα στους συνέδρους, «διαφήμισε» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ως«λαϊκή εντολή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές».
Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ευρεία συναίνεση για να προωθήσουμε μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων»...
Αναλύοντας τους άξονες πάνω στους οποίους κινούνται αυτές οι «δραστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε μεταξύ άλλων:
-- «Απλοποιούμε το φορολογικό σύστημά μας και καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή. Αυτό δημιουργεί ένα σταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».
-- «Δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».
-- «Συγκροτούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις, εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης».
-- «Λαμβάνουμε μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τουςπτωχευτικούς νόμους».
-- Αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση τηςανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών«μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών», υποστήριξε πως «η ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσει ώθηση για την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου».
-- Στον τομέα του Τουρισμού, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολυτελής τουρισμός, ο ιατρικός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ειδική αναφορά έκανε στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και η «πράσινη Ενέργεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις, ενώ τόνισε πως σχέδια υποδομών και διαμετακόμισης είναι σημαντικά για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σειρά δημοσίων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών θα αρχίσουν άμεσα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του σχεδίου Γιούνκερ.
«Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες.Εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γι' αυτό σας καλούμε να εμπιστευτείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευτείτε»,κατέληξε χαρακτηριστικά το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους επενδυτές.
Με τη στήριξη του κεφαλαίου
«Εχουμε επενδύσει στην ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και θα εξετάζουμε πρόσθετες επενδύσεις ανάλογα με την περαιτέρω πρόοδο που θα επιτυγχάνεται». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε μέσω του ίδιου συνεδρίου ο Τζ. Πόλσον, η εταιρεία του οποίου (hedge fund Paulson) κατέχει σημαντικά ποσοστά σε ελληνικές τράπεζες. «Μας ενθαρρύνει η υιοθέτηση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων από τη σημερινή κυβέρνηση για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, δίνοντας έμφαση και στη «συνέχιση της σταθερότητας στο πολιτικό πεδίο που θα διαμορφώσει εμπιστοσύνη για την ανάκαμψη».
Και βέβαια, η «πρόοδος» από τη σκοπιά του κεφαλαίου σημαίνει τα διαδοχικά αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται για την κερδοφορία του...
Μπαράζ φορολογικών προνομίων και διευκολύνσεων για το κεφάλαιο...
Τις επόμενες μέρες κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την«εθελοντική αποκάλυψη» κάθε είδους αδήλωτων κεφαλαίων, είτε αυτά βρίσκονται εντός της χώρας, είτε φυγαδεύτηκαν σε τράπεζες του εξωτερικού. Μέσω των διατάξεών του διασφαλίζεται, ουσιαστικά, ηπροκλητική φορολογική ασυλία για τα αδήλωτα κεφάλαια της εγχώριας πλουτοκρατίας.
Οπως τόνισε χαρακτηριστικά στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» τις προάλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, «τώρα εξετάζουμε σοβαρά προγράμματα εθελοντικών δηλώσεων για τους Ελληνες που έβγαλαν τις καταθέσεις τους από την Ελλάδα».
Προαναγγέλλουν, δηλαδή, την επιβολή συμβολικών φόρων, σε συνδυασμό με άλλα ανταλλάγματα και προνόμια, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις επανεισαγωγής αδήλωτων κεφαλαίων σε ελληνικές τράπεζες ή σε «επενδύσεις», όπως για αγορές ακινήτων στην Ελλάδα, μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών κ.ά.
Εν αναμονή, μάλιστα, των τελικών διατάξεων που θα κατατεθούν στη Βουλή, γίνεται φανερό ότι η πρόκληση απέναντι στο λαό θα φτάσει σε νέα πρωτόγνωρα ύψη: Ο συμβολικός φόρος για τα αδήλωτα και «άγνωστης» προέλευσης κεφάλαια ενδέχεται να διαμορφωθεί σε επίπεδα χαμηλότερα από τους φορολογικούς συντελεστές που επιβάλλονται στο λαϊκό εισόδημα, σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φτωχούς αγρότες, αυτοαπασχολούμενους.
Ειδικό φορολογικό καθεστώς και "ελεύθερες ζώνες"
Ταυτόχρονα, «τρέχουν» οι προετοιμασίες και οι διεργασίες μεταξύ συγκυβέρνησης και εγχώριου κεφαλαίου, ενόψει και του νέου μοντέλου «παραγωγικής ανασυγκρότησης», που θα ανακοινωθεί το Μάρτη του 2016. Αυτό αποτελεί το ένα και μοναδικό... «παράλληλο πρόγραμμα», προϋπόθεση του οποίου είναι η πλήρης και εμπροσθοβαρής εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων του τρίτου μνημονίου και πέραν αυτού.
Χαρακτηριστικές είναι αναφορές της υφυπουργού Βιομηχανίας, Θ. Τζάκρη. Σε συνάντηση που είχε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδας (ΣΒΒΕ), επανέφερε το ζήτημα τουειδικού φορολογικού καθεστώτος για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, ειδικά για όσες είναι εγκατεστημένες στην παραμεθόριο περιοχή. Απευθυνόμενη σε επιχειρηματίες στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Κιλκίς, τόνισε ότι εντός του 2016 θα προκηρυχτεί τοσυγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, που αφορά στηναναδιάρθρωση επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες στη ΒΙΠΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι φανερό ότι ετοιμάζονται τα νέα «επιχειρηματικά τζάκια», τα οποία με κρατικό χρήμα και ενισχύσεις θα αναλάβουν τη διαχείριση «προβληματικών» επιχειρήσεων, αλλά με «ανταγωνιστική» προοπτική.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΒΙΠΕ εστίασε στην ανάγκη μετεξέλιξης της βιομηχανικής ζώνης Κιλκίς σε «ελεύθερη οικονομική ζώνη». Αυτό με τη σειρά του, πέρα από τα ειδικά φορολογικά και άλλα προνόμια, σηματοδοτεί την πλήρη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, των μισθών και των δικαιωμάτων, με στόχο βέβαια να ανακάμψουν οι «υγιείς» μεγαλοεπιχειρηματίες, αλλά και να έρθουν νέες κερδοφόρες επενδύσεις.
Δυναμώνει η φοροληστεία απέναντι στο λαό
Την ίδια στιγμή που προωθούνται τα παραπάνω νέα προκλητικά προνόμια για το κεφάλαιο, στο υπουργείο Οικονομικών έχει ξεκινήσει ηπροετοιμασία για την πρόσθετη φοροαφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων, που θα επιβάλλεται από τα εισοδήματα του 2016.
Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται και οι εξής παρεμβάσεις:
  • Αγροτικά εισοδήματα: «Προ των πυλών» βρίσκονται οι νομοθετικές παρεμβάσεις για την απογείωση των συντελεστών φορολόγησης απέναντι στους φτωχούς αγρότες (από 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017, από το πρώτο ευρώ εισοδήματος).
  • Μισθωτοί - συνταξιούχοι: Προαναγγέλλονται «ευρύτερες αλλαγές» στη φορολογία εισοδήματος για φυσικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών, οι «αλλαγές» στη φορολογική κλίμακα και η κατάργηση και των τελευταίων «φοροελαφρύνσεων» που έχουν απομείνει για τις δαπάνες διαβίωσης.
  • Φορολογία αυτοκινήτων - καυσίμων: Στα υπό εξέταση σενάρια βρίσκεται και αυτό για την παραπέρα διόγκωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης, με την υποτιθέμενη «ενσωμάτωση» στους νέους αυτούς διογκωμένους φόρους στα καύσιμα μέρους των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σύμφωνα με ισχυρισμούς της συγκυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, η σούμα των αντιλαϊκών φόρων και των τελών θα διαμορφώνεται σε ψηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Ταυτόχρονα, η τυχόν διόγκωση του ΕΦΚ αποτελεί αντιλαϊκό μέτρο που αποσκοπεί και στην άμεση διόγκωση των κρατικών εσόδων, με αντίστοιχη επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων για τις αγορές καυσίμων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις