ΣΥΡΙΖΑ: Με στόχο τη χειραγώγηση του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου

gallery thumbnail
Μήνυμα στο μεγάλο κεφάλαιο εντός και εκτός της χώρας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διαμορφώνει με την πολιτική της το κατάλληλο για κερδοφορία έδαφος, εξέπεμψαν μια σειρά παρεμβάσεις του πρωθυπουργού κατά την τελευταία βδομάδα. Οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις για πολιτική σταθερότητα και γεωπολιτική αναβάθμιση, που εμπεριέχουν ως συστατικό τους στοιχείο την κλιμάκωση των αντιλαϊκών μέτρων, «κούμπωσαν» με την υπόδειξη στον κομματικό μηχανισμό να βρει τρόπο αποτελεσματικής ανταπόκρισής του στις αυξημένες ανάγκες για χειραγώγηση του λαού, ώστε αυτός να συμμορφωθεί πλήρως με τα αντιλαϊκά προτάγματα του κεφαλαίου που υπηρετεί η κυβέρνηση.
Πολιτική σταθερότητα
Ο Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στο ετήσιο Φόρουμ «Επενδύστε στην Ελλάδα» (Capital Link Forum), που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη, με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα, «διαφήμισε» το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών ως «λαϊκή εντολή να προχωρήσει το ταχύτερο δυνατό η εφαρμογή του προγράμματος και η ανάκτηση της πρόσβασης στις διεθνείς αγορές». Και συνέχισε χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, εκμεταλλευόμαστε την ευρεία συναίνεση για να προωθήσουμε μια σειρά δραστικών μεταρρυθμίσεων»...
Αναλύοντας τους άξονες πάνω στους οποίους κινούνται αυτές οι «δραστικές μεταρρυθμίσεις», ανέφερε, μεταξύ άλλων:
-- «Απλοποιούμε το φορολογικό σύστημά μας και καταπολεμάμε τη φοροδιαφυγή. Αυτό δημιουργεί ένασταθερό και φιλικό επενδυτικό περιβάλλον».
-- «Δημιουργούμε συνέργειες ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα».
-- «Συγκροτούμε ένα αντιγραφειοκρατικό νομικό και επιχειρησιακό πλαίσιο για επενδύσεις,εφαρμόζουμε ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση για την καταπολέμηση της διαφθοράς και την προώθηση της αξιοκρατίας και της αξιολόγησης».
-- «Λαμβάνουμε μέτρα για τη μεταρρύθμιση του συστήματος απονομής δικαιοσύνης, αναβαθμίζουμε και εκσυγχρονίζουμε τους πτωχευτικούς νόμους».
-- Αναφερόμενος στην επιτυχή ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών,«μέσω της προσέλκυσης ιδιωτών επενδυτών», υποστήριξε πως «η ενσωμάτωση των ελληνικών ομολόγων στοπρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα δώσει ώθηση για την επιστροφή στις αγορές κεφαλαίου».
-- Στον τομέα του Τουρισμού, αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των υπαρχουσών υποδομών και του πολεοδομικού σχεδιασμού, που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες επενδύσεις σε ποικίλες μορφές τουρισμού, όπως ο πολυτελής τουρισμός, ο ιατρικός και εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Στο ίδιο πνεύμα είχε κινηθεί και η ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αναλώθηκε σε κομπασμούς για τα κυβερνητικά... επιτεύγματα, όπως χαρακτήρισε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την επιτυχία της αξιολόγησης την οποία προεξόφλησε και την έναρξη της διαδικασίας «ελάφρυνσης» του κρατικού χρέους που τοποθέτησε εντός του 2016. «Δεν πρόκειται να σταματήσουμε να εγγυόμαστε την πολιτική σταθερότητα, την κοινωνική συνοχή εντός της χώρας», διαβεβαίωσε το κεφάλαιο κι απ' αυτό το βήμα, «διαφημίζοντας» τη δυνατότητα της κυβέρνησής του να υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική χωρίς τις ανάλογες λαϊκές αντιδράσεις.
Γεωστρατηγική θέση
Τόσο στο επενδυτικό φόρουμ όσο και ενώπιον της ΚΕ του κόμματός του, ο Αλ. Τσίπρας έκανε ειδική αναφορά στη γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, η οποία την αναδεικνύει σε ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο. Οι αγωγοί πετρελαίου, φυσικού αερίου και η «πράσινη Ενέργεια», σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, αναμένεται να προσελκύσουν υψηλού επιπέδου επενδύσεις, ενώ τόνισε πως σχέδια υποδομών και διαμετακόμισης είναι σημαντικά για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι σειρά δημόσιων επενδύσεων στον τομέα των υποδομών θα αρχίσουν άμεσα. Ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες για δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις μέσω του σχεδίου Γιούνκερ.
«Αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες μας, προσπαθούμε να τις μετατρέψουμε σε δύναμη και ευκαιρίες.Εκμεταλλευόμαστε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Γι' αυτό σας καλούμε να εμπιστευθείτε την Ελλάδα. Σας καλούμε να μας εμπιστευθείτε», κατέληξε χαρακτηριστικά το μήνυμα του Αλ. Τσίπρα προς τους «επενδυτές».
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ εστίασε στην προσπάθεια αναβάθμισης της «διεθνούς θέσης» του εγχώριου κεφαλαίου, μέσα από την «ενεργητική εξωτερική πολιτική» της συγκυβέρνησης, η οποία εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Είπε συγκεκριμένα: «Η κυβέρνησή μας καταφέρνει να αναδειχτεί σε παράγοντα σταθερότητας, σημειώνοντας επιτυχίες στο εσωτερικό και αναλαμβάνοντας - στο μέτρο που της αναλογεί βεβαίως - ρόλο εξισορροπητικό διεθνώς, αλλά και διαμεσολαβητικό.Η διεθνής θέση της χώρας μας, μετά από αρκετά χρόνια (...) σταδιακά αναβαθμίζεται και με την ανάληψη πρωτοβουλιών που αξιοποιούν τη γεωπολιτική μας δυναμική αναλαμβάνουμε έναν σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις στη γειτονιά μας (...)Η Ελλάδα, λοιπόν, με μια πολυδιάστατη και ενεργητική εξωτερική πολιτική και ταυτόχρονα με μια στρατηγική για τη σταδιακή έξοδο από την κρίση και τη σταθεροποίηση στο εσωτερικό, έχει ήδη αρχίσει να μετατρέπεται (...) σε μέρος της λύσης».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αναβάθμισης της θέσης της αστικής τάξης, διεύρυνσης και ενίσχυσης της παρουσίας της στην ευρύτερη περιοχή, που υπηρετείται και με οικονομικές συμπράξεις, σύσφιξη στρατιωτικής συνεργασίας κ.λπ., προ ολίγου καιρού ο Αλ. Τσίπρας επισκεπτόταν το Ισραήλ και αμέσως μετά υποδεχόταν στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Αιγύπτου.
Κόμμα εργαλείο χειραγώγησης
Βασικό συστατικό της «συνταγής» για ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου είναι διαχρονικά η επίθεση στα δικαιώματα και το εισόδημα των εργαζομένων. Η κυβέρνηση καταγράφει κι εδώ αξιοζήλευτες επιδόσεις, πλην όμως ανησυχεί και δεν το κρύβει για την έκφραση της δυσαρέσκειας που συσσωρεύεται, πόσο μάλλον που το αμέσως επόμενο διάστημα έρχονται και νέα αντιλαϊκά μέτρα να προστεθούν στα ήδη πολλά που έχει φορτωθεί ο λαός.
Η λαϊκή αντίδραση είναι ο αστάθμητος παράγοντας που ανησυχεί την κυβέρνηση. Πασχίζει να τον καταστήσει προβλέψιμο, ρίχνοντας βάρος στη χειραγώγηση του λαού με όλα τα μέσα και εργαλεία που διαθέτει:
Με αυταπάτες ότι τα προβλήματα θα λυθούν και μάλιστα «με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, με προοδευτικό πρόσημο» και ακόμα παραπέρα για έναρξη του «αγώνα» «της αναδιανομής και του κοινωνικού μετασχηματισμού».
Με παρακλήσεις για «υπομονή και επιμονή», ανοχή στους «αναγκαίους τακτικούς ελιγμούς (...) προκειμένου να παραμείνουμε ζωντανοί και όρθιοι, να δώσουμε με καλύτερους όρους τη μεγάλη μάχη για την αναδιανομή (...) να βγούμε στο ξέφωτο, και από εκεί, με καλύτερους όρους, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας ευρύτερης αναδιανομής και προστασίας των εργαζομένων και των μικρών και μεσαίων στρωμάτων».
Με εκβιασμούς και εκφοβισμό: «Σ' αυτές τις συνθήκες της πολύπλευρης κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά και κρίσης αστάθειας, αποσταθεροποίησης, των πολεμικών συγκρούσεων, της ανόδου της ακροδεξιάς (...) αριστερό είναι ό,τι διαμορφώνει συνθήκες προστασίας (...) ανοίγει το δρόμο για τη μείωση της ανεργίας, την επιστροφή σε αναπτυξιακούς ρυθμούς».
Με προσπάθεια να «πουλήσει» στο λαό σαν δικό του το στόχο του κεφαλαίου: «Και η μάχη της αναδιανομής πάει χέρι - χέρι με τη μάχη για την ανάκαμψη, με τη μάχη για την ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο, με τη μάχη για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας».
Η κυβέρνηση δίνει σ' αυτή της την προσπάθεια ρόλο «πρώτου βιολιού» στον κομματικό μηχανισμό, την επιστράτευση του οποίου ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη ΚΕ: «Σε όλη αυτήν τη μεγάλη και ελπιδοφόρα, αλλά ταυτόχρονα δύσκολη πορεία, είναι ανάγκη το κόμμα μας να αναβαθμίσει την πολιτική παρουσία του και να κατοχυρώσει το ρόλο του. Το κόμμα πρέπει να αποκτήσει ρόλο συνυπευθυνότητας και οργανικής σύνδεσης με την κυβέρνηση (...) για να διασφαλίσει τη διαμεσολάβηση της κυβέρνησης με την ίδια την κοινωνία», ανέφερε.
Υπέδειξε μπροστά στο συνέδριο που θα γίνει την άνοιξη το κόμμα να «παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στη διαμόρφωση και τη μετατόπιση των κοινωνικών συσχετισμών» και «να έχει συνεχή και αυτόνομη παρουσία: Στα συνδικάτα και τις γειτονιές. Στα κινήματα και τους αγώνες. Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια. Στους χώρους δουλειάς», ώστε «να μπορεί να εξηγεί, να ενημερώνει αλλά και να ακούει».Να χειραγωγεί, δηλαδή, αποτελεσματικά ή όπως ο ίδιος το έθεσε, «με στόχο να εμπλέξουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που θέλουμε να εκπροσωπούμε μέσα σ' αυτήν τη διαδικασία (...) το συνέδριο αυτό θα είναι πετυχημένο εάν καταφέρει να εμπλέξει ευρύτερες δυνάμεις, κοινωνικές και παραγωγικές».
Ο στόχος της χειραγώγησης διαπερνά και το σχέδιο απόφασης, όπου γίνεται αναφορά στις «αναγκαίες συναινέσεις» με την επισήμανση ότι «πρέπει να επιτυγχάνονται στη βάση του δικού μας πολιτικού σχεδίου» και με στόχο τη «διαμόρφωση ενός ισχυρού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων για την προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος, την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας».
Μάλιστα, το σχέδιο απόφασης επικεντρώνει ιδιαίτερα στη νεολαία που πρέπει - όπως αναφέρεται - να πειστεί ότι «η ένταξή της στην δική μας Αριστερά, η συστράτευσή τους στη μάχη που δίνουμε για την ανατροπή των πολιτικών της λιτότητας είναι και δική τους υποχρέωση, ώστε σύντομα τα όνειρά τους να βρουν δικαίωση».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις