Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια...

gallery thumbnail
Μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Αλ. Τσίπρας «διαβεβαίωνε» με στόμφο ότι «δεν έχουμε σκοπό να προχωρήσουμε σε 12η μείωση των κύριων συντάξεων», εννοώντας ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν κάνει ήδη 11 μειώσεις. Το ψέμα, όμως, έχει κοντά ποδάρια, καθώς με τους ήδη ψηφισμένους νόμους, όσοι υποβάλλουν αίτηση για συνταξιοδότηση από το νέο χρόνο θα λάβουν ακόμα μικρότερες συντάξεις, σε σύγκριση με όσους υπέβαλλαν αίτηση το 2015 και ειδικότερα με όσους υπέβαλλαν αίτηση πριν τον Ιούλη του 2015.
Οι νέες μικρότερες συντάξεις είναι αποτέλεσμα κυρίως των ανατροπών που επιβλήθηκαν με το 3ο μνημόνιο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται:
  • Μέσα στο 2016, τουλάχιστον 60.000 χαμηλοσυνταξιούχοι (το 20% των δικαιούχων) θα χάσουν το ΕΚΑΣ. Τα επόμενα χρόνια, μέχρι το 2019 που θα καταργηθεί οριστικά, θα ακολουθήσουν άλλοι 300.000 συνταξιούχοι.
  • Η κατώτερη κύρια σύνταξη αυτών που θα υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης μέσα στο νέο έτος, θα είναι μειωμένη κατά 20%, από τα 486 ευρώ στα 392 ευρώ.
  • Ολες οι κατώτερες συντάξεις και οι νέες μειωμένες θα είναι «παγωμένες» τουλάχιστον μέχρι το 2021.
  • Κανένας νέος συνταξιούχος δε θα λαμβάνει το λεγόμενο «προνοιακό τμήμα» της σύνταξης, αλλά μόνο αυτό που αναλογεί στις εισφορές του, αν δεν έχει συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας του.
  • Και οι νέοι συνταξιούχοι του 2016, όπως και οι παλιοί, θα επιβαρυνθούν με την πρόσθετη κράτηση του 6% για τον κλάδο Υγείας (από 4% που ήταν στην κύρια σύνταξη) και την κράτηση του 6% στις επικουρικές.
  • Καταργείται ξανά η χορήγηση της πενιχρής σύνταξης στους ανασφάλιστους υπερήλικες.
  • Οι νέοι συνταξιούχοι που θα βγούνε με καθεστώς «πρόωρης» συνταξιοδότησης, θα επιβαρυνθούν με μείωση της σύνταξής τους κατά 10%, πέραν της ετήσιας μείωσης κατά 6% που ήδη τους επιβάλλεται.
  • Μειώνεται κατά 1% το ποσοστό αναπλήρωσης στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο για τους συνταξιούχους του 2016.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω οκτώ περικοπές προέρχονται από παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, εκτός από την τελευταία, που αφορά νόμο του 2002...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις