Στην κρεατομηχανή του κεφαλαίου

gallery thumbnail
Με μία ευρείας κλίμακας κατασταλτική επιχείρηση, η κυβέρνηση του συνθήματος «πρώτη φορά αριστερά» έστειλε στη ...σέντρα του γηπέδου του Ταε Κβον Ντο, 2.300 εξαθλιωμένους πρόσφυγες και μετανάστες. Την ίδια ώρα, 16 πρόσφυγες άφηναν την τελευταία τους πνοή στα παγωμένα νερά του Αιγαίου μετά από ναυάγιο σκάφους και άλλοι 8 αγνοούνται. Παρά τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα, χιλιάδες απελπισμένοι «σκάνε» κατά κύματα στις ακτές της ΕΕ ζητώντας άσυλο, προσπαθώντας να γλιτώσουν από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, διεκδικώντας μια καλύτερη ζωή. Τα κύματα των προσφύγων και των μεταναστών πέφτουν πάνω σε φράχτες και κέντρα ελέγχου. Είναι διαπιστωμένο ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες όταν αποφασίσουν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου ή την εξαθλίωση που επικρατεί στις πατρίδες τους, δεν μπορούν να εμποδιστούν από φράχτες, σύνορα και περιορισμούς, Αμυγδαλέζες, επιχειρήσεις τύπου «Ξένιος Ζευς». Ωστόσο, άλλοτε διευκολύνεται κι άλλοτε εμποδίζεται η διέλευση, ανάλογα με τα συμφέροντα κάθε χώρας και της άρχουσας τάξης της. Ο έλεγχος της κίνησης του εργατικού δυναμικού από τα καπιταλιστικά κράτη δεν είναι ζήτημα που αφήνεται στην τύχη του...
Τελευταία παρατηρείται το φαινόμενο να διευκολύνονται οι πρόσφυγες να έρθουν στις χώρες της ΕΕ, ενώ επιδείχνεται, προς το παρόν, κόκκινη κάρτα στους μετανάστες, που πρέπει να ακολουθήσουν πιο αυστηρές διαδικασίες για να εγκατασταθούν στην ΕΕ. Η ΕΕ, ως διακρατική ένωση του κεφαλαίου, χρησιμοποιεί ως εργαλεία για τον έλεγχο της ροής, από τη μια, την καταστολή, με τους πολυπλόκαμους μηχανισμούς Frontex, Schengen, Europol, ΕΑΑS, την κράτηση σε άθλια στρατόπεδα συγκέντρωσης και, από την άλλη, τη λεγόμενη κινητικότητα. Τα «έξυπνα» σύνορα ανοίγουν και κλείνουν ανάλογα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα τελευταία, μέσω των πολιτικών τους εκπροσώπων, έχουν εκφράσει και τους λόγους αυτής της τακτικής. Επίτροπος της ΕΕ έχει καλέσει τα κράτη - μέλη να εκμεταλλευτούν το δυναμικό που αντιπροσωπεύουν οι πρόσφυγες όσον αφορά στον οικονομικό τομέα. Στις πιο πρόσφατες προβλέψεις της για το οικονομικό μέλλον της ΕΕ, η Κομισιόν εκτιμά ότι οι αιτούντες άσυλο θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην οικονομία μακροπρόθεσμα, εφόσον ενσωματωθούν ικανοποιητικά στο εργατικό δυναμικό. Στην ουσία, αυτό σημαίνει ευέλικτη και χωρίς δικαιώματα εργασία. Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, έχει καλέσει τις χώρες - μέλη να επιτρέψουν στους αιτούντες άσυλο να αναζητήσουν εργασία αμέσως μετά την άφιξή τους στην ΕΕ. Εξάλλου, μια σειρά ινστιτούτων στη Γερμανία έχουν καλέσει να υπάρξει ευελιξία στην εφαρμογή των κανόνων για τον κατώτερο μισθό.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει δηλώσει πως αυτή η μαζική εισροή προσφύγων και μεταναστών, εάν αντιμετωπιστεί με τη λήψη «κατάλληλων μέτρων», θα μπορούσε να αποδειχτεί ωφέλιμη για τις χώρες υποδοχής. Το συριακό εργατικό δυναμικό που «εισάγεται» μαζικά, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, είναι κάτω των 35 χρόνων και στη μεγάλη του πλειοψηφία έχει ολοκληρώσει δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια εκπαίδευση. Χαρακτηριστικό είναι πως στο Συμβούλιο των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Νοέμβρη, αποφασίστηκε η αυστηροποίηση των διαδικασιών για όσους αλλοδαπούς αρνούνται να υποβάλουν αίτηση για άσυλο στην πρώτη χώρα εισόδου, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουν να είναι επιλέξιμοι για μετεγκατάσταση. Ως έσχατο μέτρο αναφέρεται ακόμη και η κράτησή τους για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο, για να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησης (για λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων κ.ά.). Επιπλέον, συλλήψεις, απελάσεις και φυλακίσεις μεταναστών έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής του Frontex, ο οποίος, περιμένοντας αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην ΕΕ, ζήτησε από τις χώρες της «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους αλλοδαπούς δεν έχουν δικαίωμα να πάρουν άσυλο. Οσον αφορά στον Frontex σε λίγο θα μπορεί γρήγορα να δρα στα ευρωπαϊκά σύνορα ακόμη και χωρίς σχετικό αίτημα κράτους - μέλους. Με αυτόν τον τρόπο, η φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων θα ανατεθεί στους ευρωενωσιακούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Για το θέμα αυτό εκπρόσωπος της Επιτροπής έχει δηλώσει πως η Κομισιόν θα προτείνει τη συγκρότηση μιας ευρωπαϊκής φρουράς των συνόρων και των ακτών.
Λένε πολλοί πως το θέμα των προσφύγων και των μεταναστών μπορεί να λυθεί εάν υπάρξουν πιο αυστηρά μέτρα και αντικίνητρα για να έρθουν στη χώρα μας ή εάν υπάρξουν πιο σκληρά μέτρα καταστολής σε βάρος τους, όπως η προχτεσινή πρώτη γεύση που έδωσε η κυβέρνηση στην Ειδομένη. Η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Ο εγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών στη χώρα μας δεν αντιμετωπίζεται με απαράδεκτα μέτρα καταστολής. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση στήριξε και υλοποιεί τις αποφάσεις της ΕΕ, σύμφωνα με τις οποίες οι περισσότεροι από αυτούς, που δεν θεωρούνται χρήσιμοι για το κεφάλαιο, είτε θα παραμένουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας είτε θα αντιμετωπίζουν την καταστολή και του νέου μηχανισμού που θα έρθει να αντικαταστήσει τον Frontex.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις