Διαφημιστική απάτη...

gallery thumbnail
Η είδηση: «Αναβάλλεται επ' αόριστον η συζήτηση του νομοσχεδίου για το "παράλληλο πρόγραμμα"». Λίγη ώρα πριν από την επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση, χτες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στον κυβερνητικό σταθμό «Στο Κόκκινο» δήλωνε: «Το παράλληλο πρόγραμμα δεν είναι μόνο κάποια μέτρα ανακούφισης, είναι το σχέδιό μας για την Ελλάδα». Ακόμη ότι «είναι η βάση για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο και τη νέα πορεία της χώρας (...) Το παράλληλο πρόγραμμα έχει διττό χαρακτήρα: Να στηρίξει τη βιώσιμη ανάπτυξη και να αποκαταστήσει κοινωνική δικαιοσύνη - ισότητα». Το πρωί της ίδιας μέρας η επίσημη κυβερνητική εφημερίδα, η «Αυγή», με το κύριο άρθρο της, έκανε κριτική στη ΝΔ, στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι εγκαλώντας τους γιατί δεν πήραν μέρος στη συζήτηση του κυβερνητικού «παράλληλου προγράμματος» αφού, όπως ανέφερε, «το νομοσχέδιο, εκτός από τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του παράλληλου - αριστερού - προγράμματος, περιέχει δεκάδες ρυθμίσεις που υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσαν να ψηφιστούν ομοφώνως».
Τελικά, το νομοσχέδιο αποσύρθηκε απαλλάσσοντας προς το παρόν τα άλλα κόμματα της αστικής διαχείρισης από τον κόπο να απολογηθούν γιατί δεν ψήφισαν ένα πρόγραμμα που θα μπορούσε να είναι και δικό τους. Το γιατί πραγματικά αποσύρθηκε στη σημερινή του μορφή το νομοσχέδιο, θα το μάθουμε όταν θα επανέλθει.
Οπως σημείωσε ήδη ο «Ριζοσπάστης», τα μέτρα που περιείχε αφορούν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, διατάξεις - προαπαιτούμενα για βαθύτερες αντιδραστικές αλλαγές σε άλλους τομείς του κυβερνητικού προγράμματος και, δίπλα σε όλα αυτά, μια σειρά από μέτρα για τη διαχείριση της ακραίας φτώχειας, που επαναδιατυπώνονται από παλιότερους νόμους. Το γεγονός ότι σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, η κυβέρνηση είχε ενσωματώσει αποσπασματικά κάποια αιτήματα που προέβαλλε το κίνημα, όχι με στόχο βεβαίως τη θεμελίωση δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζομένων αλλά σε μια προσπάθεια να «κλείσει στόματα», να χειραγωγήσει και να ενσωματώσει αντιδράσεις, ιδιαίτερα μπροστά στην κατάθεση των νομοσχεδίων για το Ασφαλιστικό και τα Εργασιακά, σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει την κυβερνητική προπαγάνδα ότι πρόκειται για ρυθμίσεις που ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα από τα δεινά των μνημονίων.
Οπως σημείωσε ήδη το ΚΚΕ, «η διαφημιστική απάτη της κυβέρνησης, με τίτλο ''παράλληλο πρόγραμμα'', όχι μόνο δεν αποτελεί αντίβαρο στον ορυμαγδό των αντιλαϊκών μέτρων, ανακυκλώνοντας τα περσινά προγράμματα διαχείρισης ακραίας φτώχειας, την οποία οξύνει η ίδια η κυβερνητική πολιτική, αλλά αντίθετα ενσωματώνει και νέες επικίνδυνες διατάξεις, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων δομών Υγείας». Το παράδειγμα αφορά τη διάταξη για τη λειτουργία του Νοσοκομείου Σαντορίνης υπό την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας ΑΕ, που θα γίνεται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ρύθμιση - πιλότο για όλο το σύστημα Υγείας. Ανάλογα είναι και τα παραδείγματα που ήδη παρουσίασε ο «Ριζοσπάστης» σε μία πρώτη κριτική για το νομοσχέδιο στο φύλλο της περασμένης Τρίτης.
Η σύσταση επιτροπής για την αναμόρφωση εκ νέου της Τοπικής Διοίκησης, την αναθεώρηση δηλαδή του σημερινού «Καλλικράτη», είναι σοβαρή παρέμβαση στη δομή της κρατικής διοίκησης για να προσαρμοστεί ακόμα περισσότερο ο κρατικός μηχανισμός στις σύγχρονες και συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες του κεφαλαίου. Παρότι Δήμοι και Περιφέρειες ήδη λειτουργούν αυστηρά πάνω στις ράγες της κεντρικής κρατικής πολιτικής, αυτό δεν αρκεί, ζητείται η λειτουργία τους να είναι περισσότερο αποτελεσματική στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Αλλο παράδειγμα: Η λεπτομερής καταγραφή από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) των προνοιακών κοινωνικών επιδομάτων και των στοιχείων των δικαιούχων έχει προϊστορία: Είχε ήδη υποδειχτεί ως το πρώτο βήμα για την κατάργηση αυτών των επιδομάτων μέσω της ενσωμάτωσής τους στην οικονομική ενίσχυση του «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», στα όρια της ακραίας φτώχειας.
Ακόμα και στο θέμα του Προσφυγικού, που η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να της χρεωθεί μια ανθρωπιστική χροιά στην πολιτική της, με τις διατάξεις που περιείχε το νομοσχέδιο προβλεπόταν η διευθέτηση ζητημάτων που αφορούν στους ανταγωνισμούς μερίδων του κεφαλαίου, όπως η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από ναυτιλιακές εταιρείες. Επιπλέον, δινόταν η διαχείριση των Κέντρων Μεταναστών σε ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δηλαδή σε ΜΚΟ, οι οποίες αναγορεύονται και επίσημα «κουμανταδόροι» αυτών των κέντρων, βασικοί πυλώνες άσκησης της μεταναστευτικής πολιτικής από την πλευρά του κράτους.
Είναι καθαρό ότι το νομοσχέδιο αξιοποιήθηκε πολιτικά απ' την κυβέρνηση. Αν και η απόσυρσή του χάλασε σε ένα βαθμό αυτήν την προσπάθεια, εντούτοις είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει σε τυχόν επαναφορά του το Γενάρη. Ετσι, λοιπόν, το νομοσχέδιο προτάσσοντας προπαγανδιστικά ορισμένα «μέτρα» εξυπηρετούσε την προσπάθεια της κυβέρνησης να «μαλακώσει» την αίσθηση που δημιουργούν τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που φέρνει και ψηφίζει με ρυθμό πολυβόλου και πολύ περισσότερο αυτά που θα έρθουν για Ασφαλιστικό και Εργασιακά. Ταυτόχρονα, με μια σειρά από αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που μπαίνουν στον πυρήνα του κάτω από την ψευτο-φιλολαϊκή πασπάλη, θα ικανοποιούσε τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για γρήγορη και αθόρυβη προώθηση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, που συνεχίζουν να υπάρχουν και η κυβέρνηση δεν εγκαταλείπει. Η συνέχεια από Γενάρη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις