ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ: Σε στρατηγική σύμπλευση απέναντι στο λαό παρά τις κόντρες

Μ
ε επίκεντρο την κατάλληλη διαμόρφωση των αντιλαϊκών μέτρων τόσο για την αξιολόγηση τώρα όσο και για την «επόμενη μέρα», αυτή που η κυβέρνηση ονομάζει «μεταμνημονιακή», συνεχίζονται τα πάρε-δώσε ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (Κομισιόν - Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - ΔΝΤ, δηλαδή την τρόικα). Τα παζάρια εξελίσσονται με φόντο τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται στο εσωτερικό της τρόικας, με την πλευρά του ΔΝΤ, όπως όλα δείχνουν, να απαιτεί και να διασφαλίζει τη θέση και το ρόλο του στο εσωτερικό της Ευρωζώνης με αφορμή την επιμονή του να μείνει στο «πρόγραμμα της Ελλάδας» παρότι η ελληνική κυβέρνηση είχε διαφορετική άποψη, έχοντας μάλιστα και τη συγκατάθεση μερικών κυβερνήσεων, ανάμεσα σε αυτές και του «μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού» χριστιανοδημοκρατών - σοσιαλδημοκρατών της Γερμανίας. Καθένας για λογαριασμό των μονοπωλίων, του κεφαλαίου που υποστηρίζει και εκπροσωπεί και όλοι μαζί απέναντι στους λαούς συνθέτουν το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα». Στο ίδιο κάδρο, παρά και τις μεταξύ τους υπαρκτές διαφορές και αντιθέσεις, εντάσσεται το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου στο εσωτερικό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, η τρέχουσα ατζέντα της αντιλαϊκής διαχείρισης συμπληρώνεται με σειρά από κάλπικα διλήμματα, τα οποία, όπως όλα δείχνουν, θα ενταθούν στην πορεία «ελάφρυνσης» του ελληνικού κρατικού χρέους.
Να σημειωθεί πως το ΔΝΤ δηλώνει «αδιάφορο για το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα», δηλαδή για την ενδοαστική διαπάλη και την αποτύπωσή της και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με τη συμμετοχή και της πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αυτή διεξάγεται εντός των τειχών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης. Η πλευρά της Κομισιόν, με τη μορφή «διαρροών» προς τον ελληνικό Τύπο, άφηνε να εννοηθεί πως η στάση της ΕΕ δε διαφοροποιείται από τις θέσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα (αυτό εκφραζόταν από τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ενώ το Γιούρογκρουπ έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας), υπό την «κοινή βούλησή» τους να ολοκληρωθεί και η τρέχουσα «αξιολόγηση» με όλα τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που τώρα τα αυξάνουν, ιδιαίτερα το ΔΝΤ. Κυβερνητικές πηγές επέρριπταν τη βασική ευθύνη για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην πλευρά του ΔΝΤ, σημειώνοντας ότι επιμένει στην εφαρμογή όλων των νέων μέτρων «σαν να μην υπάρχει αύριο» και δίχως να ενδιαφέρεται για την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ εκμεταλλεύεται τη στήριξη του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, ο οποίος θέλει να παραμείνει το Ταμείο στην Ευρώπη «για να γαβγίζει όταν τα κράτη ξεφεύγουν από τους δημοσιονομικούς στόχους», σε μια τοποθέτηση ενδεικτική των εντεινόμενων ανταγωνισμών στο εσωτερικό της Ευρωζώνης. Τελευταίες πληροφορίες φέρουν την πλευρά του ΔΝΤ να βάζει ζήτημα πρόσθετων μέτρων και για τη διετία 2016 - 2017, σε συνέχεια αυτών που θα «κλειδώσουν» για το 2015.

Οι αντιλαϊκές διεργασίες

Αύριο, Δευτέρα 8 Δεκέμβρη, συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) έχοντας στην ατζέντα και τη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ελλάδα, ενώ για την επόμενη βδομάδα (15 Δεκέμβρη) προγραμματίζεται νέα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου στη συνέχεια να «τρέξει» η νέα αντιλαϊκή συμφωνία. Για το Γενάρη του 2015 προγραμματίζεται η νομοθετική ρύθμιση για την έγκριση της γκάμας των «προαπαιτούμενων μέτρων». Σε ό,τι αφορά τα αντιλαϊκά παζάρια για τη διαχείριση του κρατικού χρέους, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης,Ευ. Βενιζέλος, αυτά θα καταλήξουν «μετά την ολοκλήρωση αυτής της φάσης, κατά πάσα πιθανότητα μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η περαιτέρω σύγκλιση των θέσεων που διατυπώνουν συγκυβέρνηση και τρόικα «αναγνωρίστηκε» την προηγούμενη βδομάδα, κατά τη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ (Euro Working Group), ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ.
Πηγές του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν πως διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή του οργάνου» να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης έως τις 14 Δεκέμβρη. Αμέσως μετά θα συνεδριάσουν τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών, προκειμένου να εγκρίνουν την «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης» προς το ελληνικό κράτος, κάτι που σημαίνει ότι επιλέγεται η «λύση» των διμερών διακρατικών συμφωνιών με την Ελλάδα και της κύρωσής τους από τα Κοινοβούλια, όπου αυτό προβλέπεται από τις νομοθεσίες.

Οι "παραλλαγές" των μνημονίων

Το σενάριο που μάλλον είναι επικρατέστερο είναι η παράταση του μνημονίου με τη σημερινή του μορφή, ενώ στο αντιλαϊκό τραπέζι βρίσκεται το ζήτημα της διάρκειάς της, έτσι ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος στη νομοθέτηση και την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών μέτρων.
Σε επίσημο έγγραφο του Γιούρογκρουπ, το οποίο «διέρρευσε» στον Τύπο, σημειώνεται ότι «στόχος της τεχνικής παράτασης θα είναι να δοθεί περισσότερος χρόνος στις ελληνικές αρχές για να προετοιμάσουν τα νομοσχέδια που θα υιοθετηθούν τον Ιανουάριο του 2015. Η τεχνική παράταση θα μπορούσε να γίνει για μεγαλύτερο διάστημα ώστε να καλύπτει πιθανές καθυστερήσεις, ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας»...
Σε αυτό το πλαίσιο, ως «βασικό σενάριο» από την πλευρά της Κομισιόν εξετάζεται η 6μηνη παράτασητου υπάρχοντος μνημονίου, με την ελληνική κυβέρνηση να προτείνει μικρότερη διάρκεια, για «λίγες εβδομάδες». «Τα περισσότερα κράτη - μέλη θέλουν έξι μήνες, για να αποφύγουν μελλοντικά ατυχήματα», ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.
Σε ό,τι αφορά την ίδια την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης (ECCL), σχεδιάζεται να έχει αρχική διάρκεια ενός έτους, με πρόβλεψη να παραταθεί για δύο φορές και για διάστημα 6 μηνών η καθεμιά. Δηλαδή, ο νέος μηχανισμός χρηματοδότησης φτάνει μέχρι και τα 2 χρόνια.
Με βάση τα παραπάνω, «καλύπτεται» και η πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο διεκδικεί ρόλο και παρουσία στις αντιλαϊκές διεργασίες στους κόλπους της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένη είναι η παραμονή του για τη διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί στο μνημόνιο με τη σημερινή μορφή. Για τη συνέχεια σχεδιάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και στην «προληπτική γραμμή χρηματοδότησης», καθώς θα μπορούσε να «περάσει» σε αυτήν τις δόσεις που τυχόν θα «ξεμείνουν» από το τρέχον πρόγραμμα. Είναι φανερό ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο, ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αρνηθεί τη συνέχιση της χρηματοδότησης από αυτό.

Αντιλαϊκά "προαπαιτούμενα"

Οι θέσεις που έχει διατυπώσει η συγκυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελη,σχετικά με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, είναι οι παρακάτω:
Απόσυρση της προβλεπόμενης «μείωσης» κατά 30% της «έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης», που ήδη έχει ενσωματωθεί στις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015. Στην επιστολή προς την τρόικα γίνεται λόγος για εφαρμογή του μέτρου από τον Ιούλη του 2015, σε περίπτωση που εμφανισθούν αποκλίσεις στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Στο ίδιο πλαίσιο - για την κάλυψη τυχόν «αστοχιών» - σχεδιάζονται ανατιμήσεις στους ειδικούς φόρους στα καπνικά προϊόντα και τα οινοπνευματώδη και επιβολή «φόρου πολυτελείας». Υπολογίζουν έσοδα στα 500 εκατ. ευρώ.
Στην ηλεκτρονική αλληλογραφία γίνεται λόγος για την επίσπευση είσπραξης των αντιλαϊκών φόρων του 2015, προκειμένου το όποιο «δημοσιονομικό κενό» να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί με συμπληρωματικά αντιλαϊκά μέτρα. Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 θα πληρωθεί το Μάρτη και η εξόφλησή του θα μπορεί να γίνει έως και σε 10 δόσεις, δηλαδή έως το τέλος του 2015. Δυο μήνες νωρίτερα θα λήξει και η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (30 Απρίλη αντί στις 30 Ιούνη).
Αύξηση των εσόδων από το ΦΠΑ μέσα από μέτρα μείωσης της φοροδιαφυγής. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνονται η καθιέρωση «λαχειοφόρου αγοράς» στη βάση των αποδείξεων λιανικής, καθώς και άλλα «διοικητικά μέτρα» για πρόσθετα έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ.
Αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου για τις κατασχέσεις σε ό,τι αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία.
Ειδική αναφορά γίνεται στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και συγκεκριμένα σε ΟΛΠ, ΟΛΘ, σιδηροδρόμους και Εγνατία Οδό.
Δεδομένες θα πρέπει να θεωρούνται οι παραπέρα περικοπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, με μέτρα όπως οι περικοπές επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, αλλά και η αύξηση των ενσήμων από τα 4.500 στα 6.000 για κατοχύρωση σύνταξης, η κατάργηση παροχής συντάξεων σε ηλικία κάτω των 62 χρόνων. Στην επιστολή προς την τρόικα γίνεται σαφής αναφορά στο πάγωμα των συντάξεων για την επόμενη διετία.
Σχετικά με την επιστολή προς την τρόικα, το υπουργείο Οικονομικών «διευκρίνιζε» ότι «η τήρηση των δημοσιονομικών στόχων είναι κοινή υποχρέωση για όλες τις χώρες που βρίσκονταν και βρίσκονται σε πρόγραμμα, αλλά και για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης που δεσμεύονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις