"Ούνα φάτσα"..."Ούνα ράτσα"

Α
ν ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να κυβερνήσει - κάτι το οποίο προσωπικά εύχομαι, διότι ένα κόμμα με τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θέσει ως στόχο τη διακυβέρνηση - πρέπει να κινηθεί ρεαλιστικά και πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν θέσεις που μπορεί να αποδειχθούν μη επιζήμιες. Αν θέλει, θα μπορούσα να εργαστώ και ως σύμβουλός του». Ποιος προσφέρεται να μεταφέρει την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην ...εφαρμοσμένη αστική διαχείριση; Ο Μάσιμο Ντ' Αλέμα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και μάλιστα «κεντροαριστερής» κυβέρνησης.
Θυμίζουμε ότι αυτή η κυβέρνηση - την οποία πρόβαλλε σαν παράδειγμα προς μίμηση ο ΣΥΝ - στήριξε εμπράκτως το ΝΑΤΟικό αιματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας. Συνέχισε την ίδια αντιλαϊκή πολιτική απ' το σημείο που την παρέλαβε απ' τα χέρια του Πρόντι, πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας και προέδρου της Κομισιόν, αρχιτέκτονα των αντιλαϊκών φιλομονοπωλιακών αναδιαρθρώσεων. Ο Ντ' Αλέμα ήταν αυτός που - επιβεβαιώνοντας ότι άμα σε πάρει ο κατήφορος δύσκολα σταματάς - το 2005 υποστήριξε την «εξαγωγή δημοκρατίας» της κυβέρνησης Μπους που συνοδεύτηκε από ουκ ολίγα αιματοκυλίσματα λαών και χωρών. «Η ιδέα να εξαχθεί η δημοκρατία είναι ένας μεγάλος στόχος, ο θεμελιώδης άξονας μιας νέας διεθνούς ασφάλειας», δήλωνε.

Μ
άλλον στο πρόσωπο του Αλ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ ο Ντ' Αλέμα αναγνωρίζει κάτι απ' τον εαυτό του και την κυβέρνησή του. Οπως εκείνος διαβεβαίωνε ότι η κυβέρνησή του θα εφαρμόσει πλήρως το σχέδιο προϋπολογισμού για το 1999 και ότι θα οικοδομήσει πάνω στην πολιτική του Ρομάνο Πρόντι, δηλαδή στο «πρόγραμμα βελτίωσης για τα δημόσια οικονομικά», έτσι και ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, ενώ στην πρώτη περιφέρεια της χώρας ψηφίζει τον προϋπολογισμό της διοίκησης Σγουρού. Οπως εκείνος διαβεβαίωνε ότι η Ιταλία θα σεβαστεί όλες τις διεθνείς υποχρεώσεις της, που απορρέουν π.χ. απ' τη συμμετοχή της στο ΝΑΤΟ, απορρίπτοντας κάθε ανησυχία πως η συμμετοχή στην κυβέρνηση «μαρξιστών» υπουργών θα μειώσει την προσήλωση της Ιταλίας στο ΝΑΤΟ, έτσι και ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαιώνει σήμερα ότι η Ελλάδα ανήκει στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, ότι «αυτό δεν αμφισβητείται» και πως το κράτος έχει συνέχεια.
Οπως ο Αλ. Τσίπρας καλεί σήμερα τον Αντ. Σαμαρά σε συνεννόηση για «καθαρές, έντιμες» εκλογές, έτσι και ο Ντ' Αλέμα καλούσε τότε τον Μπερλουσκόνι, «με το σεβασμό που αρμόζει προς τους πολιτικούς αντιπάλους», «σε μία πλήρη και τίμια συνεργασία» για να πραγματοποιηθούν οι συνταγματικές μεταρρυθμίσεις...
Αλλωστε, αν διαβάσει κανείς τη συνέντευξη Ντ' Αλέμα («Εφημερίδα των Συντακτών») θα διαπιστώσει ότι εύκολα θα μπορούσε να τη συνυπογράψει ο Αλ. Τσίπρας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις