Επιχείρηση "Συναίνεση" με βάση και τα "εθνικά θέματα"

Σ
υνεχίζεται η επιχείρηση αναζήτησης «συναίνεσης» μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων πάνω σε ζητήματα που το κεφάλαιο ιεραρχεί ως προτεραιότητες. Σε αυτήν τη βάση, η συναίνεση «ψήνεται» με φόντο και τα λεγόμενα εθνικά θέματα, που όπως φαίνεται αστικά κέντρα θέλουν να αξιοποιήσουν σε ρόλο καταλύτη για την επίτευξη «ομοψυχίας» όπως και άλλα ζητήματα που θα παρουσιάσουν ως «εθνικής σημασίας», λ.χ. τη «διάσωση της εθνικής οικονομίας», την «έξοδο από το τούνελ» κ.ο.κ.
«Αφού τα βρίσκετε στην εξωτερική πολιτική, το αλισβερίσι με την Αγκυρα, τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή στην ΕΕ, γιατί όχι και παραπέρα;» στέλνεται ήδη - με μια σειρά τρόπους - το μήνυμα σε Μαξίμου και Κουμουνδούρου.
Σημειωτέον, η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στο εσωτερικό και η λεγόμενη εξωτερική πολιτική έχουν τον ίδιο πυρήνα, είναι όψεις του ίδιου νομίσματος, και αποσκοπούν στην προώθηση των συμφερόντων του ντόπιου μεγάλου κεφαλαίου σε όλα τα μέτωπα:
Στο εσωτερικό, με νέα αντεργατικά μέτρα, σε εφαρμογή των μνημονίων διαρκείας που ισχύουν παντού στην ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους διεθνώς. Στο εξωτερικό, επιδιώκοντας γεωστρατηγική αναβάθμιση του ρόλου των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, προκειμένου να συμμετάσχουν με μεγαλύτερο μερίδιο στη λεία από το διεθνές ιμπεριαλιστικό μοίρασμα των αγορών.
Παραπέρα, αυτή η αναβάθμιση επιχειρείται σήμερα μέσα από την όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς διά της «ενεργειακής» και «στρατιωτικής διπλωματίας», σε μια ευρύτατη γεωγραφική ζώνη που καλύπτει Μαύρη Θάλασσα, Ανατολική Ευρώπη, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Επιδιώκεται με σχέσεις ανταγωνισμού και συνεργασίας με αστικές τάξεις γειτονικών κρατών (π.χ. Τουρκία). Σε ένα τόξο γενικευμένων συγκρούσεων, που βρωμά μπαρούτι απ' όπου κι αν το πιάσει κανείς.
Για να «τσιμπήσει», δε, ο λαός στα προτάγματα των μονοπωλίων και να στοιχηθεί πίσω τους και πίσω από τους χειρισμούς που κάθε φορά επιλέγουν, για να τα εξυπηρετήσουν, οι επιδιώξεις της αστικής τάξηςενδύονται το μανδύα «εθνικών θεμάτων». Η επίκληση του «εθνικού κινδύνου» αξιοποιείται απ' τους αστούς για να αμβλυνθεί η ταξική πάλη του λαού. Η συμμετοχή στις διακρατικές ενώσεις του κεφαλαίου, ΕΕ και ΝΑΤΟ, και στους οξυμένους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, παρουσιάζονται ως εκ των ων ουκ άνευ για την προώθηση των «εθνικών θέσεων».

Δρόμος στρωμένος με αγκάθια...

Βέβαια, στην κινούμενη άμμο των οξυμένων ενδοαστικών αντιθέσεων, των αξόνων και αντι-αξόνων που στήνονται, που αναδιατάσσονται και σπάνε ανά πάσα ώρα και στιγμή, με βάση τα συμφέροντα των καπιταλιστών, οι όποιες επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης δεν προχωράνε χωρίς προβλήματα.
Ενδεικτικά: Μεσοβδόμαδα, στις Βρυξέλλες στην Υπουργική Διάσκεψη της Συμμαχίας κατά του ISIS, όπως παραδέχτηκε ανοικτά το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, «παρά τις σχετικές, πυκνές επαφές και τα διαβήματα που προηγήθηκαν, οι ΗΠΑ, οι οποίες συγκάλεσαν τη Σύνοδο, δεν τήρησαν τους κανόνεςκαι την πρακτική του ΟΗΕ, ως προς τον τρόπο αναφοράς των συμμετεχουσών χωρών. Πιο συγκεκριμένα, ενώ στη Σύνοδο η πΓΔΜ μετείχε με την προσωρινή ονομασία της, στη σχετική Κοινή Δήλωση των χωρών που συγκροτούν τον Συνασπισμό υπογράφει με τη λεγόμενη συνταγματική της ονομασία» (βλ. «Δημοκρατία της Μακεδονίας»).
Λίγες βδομάδες νωρίτερα, ο γγ του ΝΑΤΟ Γιενς Στόλτενμπεργκ, επισκεπτόμενος την Ελλάδα, ενόσω η Αγκυρα πρωτοέστελνε το «Μπαρμπαρός» και άλλα τουρκικά πολεμικά πλοία στην Κυπριακή ΑΟΖ, ενώ ταυτόχρονα τουρκικά μαχητικά παραβίαζαν σχεδόν καθημερινά τον Εθνικό Εναέριο Χώρο, συνιστούσε «σε όλες τις πλευρές» - άρα και σε Αθήνα και Λευκωσία - «αυτοσυγκράτηση»...
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση έως και διατυμπανίζουν τη συμφωνία τους στην υποστήριξη των σχεδιασμών της ντόπιας αστικής τάξης (και) σε ό,τι αφορά την προώθηση θέσεών της στο εξωτερικό. Χαρακτηριστικά όσα διημείφθησαν στη συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, προέδρου του ΠΑΣΟΚ και υπουργού Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα τη Δευτέρα στο υπουργείο, όπου συζήτησαν για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής.

"Εθνικός σχεδιασμός" και "εθνική συνεννόηση"

Μετά τη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν δυο ώρες, ο Τσίπρας έσπευσε να δηλώσει: «Εκτιμούμε ότι τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής πρέπει να βρίσκονται έξω από το πλαίσιο της εσωτερικής αντιπαράθεσης» και ότι «στα θέματα εξωτερικής πολιτικής χρειάζεται εθνικός στρατηγικός σχεδιασμός».
Επίσης, στη γνωστή λογική του ΣΥΡΙΖΑ περί «αδιαμφισβήτητης» συμμετοχής της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ζήτησε σχετικά με το Κυπριακό πιο ενεργές παρεμβάσεις της κυβέρνησης σε αυτά ακριβώς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα (που με κάθε τρόπο ενισχύουν τα διχοτομικά σχέδια) ώστε να επιτευχθεί ...αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας - Λευκωσίας. Συγκεκριμένα, ζήτησε «να αξιοποιηθούν όλα τα μέσα προκειμένου η διεθνής κοινότητα να πιέσει την τουρκική πλευρά για να υπάρξει αποκλιμάκωση, να σταματήσει αυτή η προκλητική συμπεριφορά (σ.σ. η παρουσία «Μπαρμπαρός» στην Κυπριακή ΑΟΖ) και βεβαίως να γίνει δυνατή η επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος», στη βάση, βέβαια, του διχοτομικού πλαισίου που συμφωνήθηκε το Φλεβάρη.
Στο ίδιο πλαίσιο επίτευξης συναίνεσης, ο Ευ. Βενιζέλος δήλωνε αμέσως μετά, ότι με τον Τσίπρα είχαν «μία πολύ ουσιαστική, ενδιαφέρουσα συζήτηση για τα εθνικά θέματα σε κλίμα εθνικής συνεννόησης». Συμπλήρωσε ότι πρέπει να υπάρχει «μία συναντίληψη γύρω από τα θέματα αυτά (σ.σ: τα «εθνικά») και πιστεύω ότι η συνάντησή μου με τον κ. Τσίπρα βοήθησε προς την κατεύθυνση αυτή»...
Λίγες μέρες αργότερα, ο Ευ. Βενιζέλος ζητούσε (από την Ελβετία όπου βρέθηκε σε σύνοδο του Οργανισμού για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη) να έχουμε «μια καλά σχεδιασμένη, μακροπρόθεσμη καισυναινετική εξωτερική πολιτική».

Πόλος "σύμπνοιας" και το υπουργείο Αμυνας

Στην ίδια βάση, ο προερχόμενος από τη ΝΔ υπουργός Αμυνας, Ν. Δένδιας, έλεγε την Πέμπτη, ότι «η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και αποτελεσματικότητα, πέρα από κάθε κομματική λογική και σκοπιμότητα, πέρα από πολιτικούς και ιδεολογικούς διαχωρισμούς. Σε αυτήν την προσπάθεια και πάλι οι Ενοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράδειγμα».
Οι τέτοιες δηλώσεις έγιναν στο φόντο αντίστοιχων δηλώσεων που έκανε ήδη από τα τέλη Οκτώβρη ο Αλ. Τσίπρας, όταν, επισκεπτόμενος τότε το υπουργείο Αμυνας, σημείωνε: «Τα κρίσιμα θέματα της εθνικής ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής απαιτούν θεσμική συνεννόηση (...) γιατί όχι και συγκλίσεις εκεί που είναι απαραίτητο και μπορούν να υπάρχουν συγκλίσεις».
Ταυτόχρονα τόνιζε ότι «η χώρα, παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί μεγάλες πληγές στην οικονομία της, παραμένει μία χώρα με ισχυρή γεωπολιτική δυναμική και αποτρεπτική ικανότητα», κλείνοντας το μάτι στην ντόπια αστική τάξη και τα προτάγματά της για γεωστρατηγική της αναβάθμιση στην ευρύτερη ζώνη, μέσα από τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.
Αλλωστε, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα σε κάθε λογής επιτελεία ότι «το κράτος θα έχει συνέχεια».

Ανησυχίες και διαβεβαιώσεις του επίδοξου διαχειριστή

Σημειωτέον, ο ΣΥΡΙΖΑ δε χάνει ευκαιρία να διαλαλεί στο μεγάλο κεφάλαιο τόσο τις ανησυχίες του για το αν εξασφαλίζεται σήμερα η προάσπιση των συμφερόντων του στα εν λόγω ζητήματα, όσο και την ικανότητά του να τα διαχειριστεί καλύτερα.
Διαμαρτυρόταν, μεσοβδόμαδα, η βουλευτής του κόμματος Ν. Βαλαβάνη: «Η αποδοχή της βίαιηςυποβάθμισης της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, ιδιαίτερα μέσω της πρόβλεψης των μνημονίων για μειωμένα κυριαρχικά δικαιώματα μ' επίκεντρο το δημόσιο χρέος απέναντι στους δανειστές, έχει αδυνατίσει ακόμα και τον παραδοσιακό ρόλο της χώρας και τις δυνατότητες διαμεσολάβησης σε μια κατεύθυνση δίκαιης και ειρηνικής επίλυσης, με βάση το διεθνές δίκαιο, των διαφορών στη στενή και ευρύτερη περιοχή μας». Οπου «Διεθνές Δίκαιο» βλ. τα αποτελέσματα συμβιβασμών αστικών τάξεων που συγκρούονται σκληρά μεταξύ τους για τα ιδιαίτερα μονοπωλιακά τους συμφέροντα, πάντα σε αντίθεση με τα λαϊκά συμφέροντα.
Η Ν. Βαλαβάνη διαβεβαιώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόζει μια εξωτερική πολιτική που «θα ξεκινά από μια ενεργητική σύλληψη για τη θέση της χώρας ως μέλος της ΕΕ» αλλά και θα αλλάζει «μέσα από συμμαχίες (...) και θα υλοποιεί την πραγματικότητα του πολυπολικού κόσμου που ζούμε με την ενίσχυση ευρύτερων συμμαχιών, πριν απ' όλα με τις χώρες BRICS, στην πρώτη σειρά με τη Ρωσία και την Κίνα».
Δεν πρόκειται, βεβαίως, για πολιτική ισότιμων σχέσεων αμοιβαίου οφέλους αλλά για παιχνίδι με τις αντιθέσεις ανάμεσα σε παλιές και νέες ανερχόμενες καπιταλιστικές χώρες με σκοπό την εξυπηρέτηση των συμφερόντων διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου που έχουν όχι μόνο ευρωατλαντικούς προσανατολισμούς. Παιχνίδι επικίνδυνο για τα λαϊκά συμφέροντα.

Τζόγος και με τη συνταγματική αναθεώρηση

Τέλος, δεν περνά απαρατήρητη η προσπάθεια της ΝΔ να αναδείξει ως πεδίο συναίνεσης και την περιλάλητη συνταγματική αναθεώρηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, μιλώντας την Πέμπτη για τις προτάσεις της ΝΔ προς μεγαλύτερη προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υποστήριζε ότι δεν πρόκειται για μια «συνηθισμένη αναθεώρηση», αλλά «ένα μεγάλο εγχείρημα».
Εστιάζοντας σε σημεία της πρότασης της ΝΔ, ξεχώρισε «την ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίοθα έχει βαρύνοντα λόγο τόσο στη συνταγματική οργάνωση και λειτουργία, όσο και στα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων και των πολιτικών στελεχών».
Κατά πληροφορίες, το Συνταγματικό Δικαστήριο που σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, θα ελέγχει τα καταστατικά και τη «δημοκρατική λειτουργία» των κομμάτων! Η τέτοια πρόβλεψη έρχεται μετά απ' όλη αυτή τη στοχευμένη συζήτηση που αναπτύχθηκε το προηγούμενο διάστημα για τα λεγόμενα οικονομικά των κομμάτων, επιχειρώντας τελικά ασφυκτικό έλεγχο στο αν η λειτουργία τους συμβαδίζει με τις επιταγές του μεγάλου κεφαλαίου, όπως αυτές αποτυπώνονται, κατοχυρώνονται και προστατεύονται στην έννομη τάξη του.
Σε αυτό το πλαίσιο, και με δεδομένη τη στρατηγική σύγκλιση των αστικών πολιτικών δυνάμεων στην εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων, ο Αντ. Σαμαράς είπε: «Καλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και ιδίως την Αξιωματική Αντιπολίτευση, να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια. Η ευκαιρία της Αναθεώρησης του Συντάγματος δεν πρέπει να χαθεί. Οποιος προσπαθήσει κάτι τέτοιο θα φέρει τεράστια ευθύνη (σ.σ: μπρος στο κεφάλαιο)», προειδοποίησε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις