Καμιά συναίνεση, καμιά ανοχή. Οργάνωση της πάλης για την ανατροπή

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το χώμα στους τάφους των νεκρών του Παρισιού κι έγινε γνωστό ότι τα «στρατά» είχαν ήδη ξεκινήσει για τα υψίπεδα της Συρίας, παρά τις διαβεβαιώσεις για αντιπαράθεση σε «χαμηλούς τόνους».
Δεν πρόλαβε να γίνει γνωστό το περιεχόμενο του κρατικού προϋπολογισμού, που ενσωματώνει τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων καθώς και νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, κι έγινε γνωστό ότι είναι έτοιμο το νέο Ασφαλιστικό - τέρας σ' ό,τι αφορά τα εργατικά δικαιώματα.
Η δυσκολία ανάκαμψης του κεφαλαίου και η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων κάνουν σαφές ότι δεν υπάρχει πεδίο ειρήνευσης ούτε μέσα ούτε έξω.
Μπροστά σε νέες περιπέτειες
Η βδομάδα που πέρασε ξεκίνησε με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού και τέλειωσε με τα σχέδια για το νέο Ασφαλιστικό. Στο μεταξύ, καταγράφηκε όξυνση στην ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση που εξελίσσεται με σημείο αναφοράς τον πόλεμο στη Συρία, ενώ την ίδια ώρα η κυβέρνηση θριαμβολογούσε από τη μια για τη συμφωνία της με τους εταίρους στην ΕΕ κι από την άλλη για τα θετικά της επίσκεψης Τσίπρα στο Ισραήλ. Μ' αυτά τα δεδομένα, μάλιστα, ζήτησε συναίνεση στην πολιτική της καλώντας Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.
Στο στρατιωτικό πεδίο την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους συνόδεψε η κάλυψη που παρείχε ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός του ΝΑΤΟ στην επικίνδυνη και τυχοδιωκτική ενέργεια της Τουρκίας, ανεβάζοντας το επίπεδο επικινδυνότητας προς τη γενίκευση του πολέμου που εδώ και 5 χρόνια διεξάγεται στη Συρία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμπορεύτηκε με την απόφαση του ΝΑΤΟ να δώσει κάλυψη στην επικίνδυνη ενέργεια της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό πολεμικό αεροπλάνο, ενώ λίγες μέρες πριν, στο Συμβούλιο Υπουργών Αμυνας της ΕΕ, συμφώνησε για την ενεργοποίηση του άρθρου 42, παράγραφος 7, της Συνθήκης του Μάαστριχτ, για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας και την κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επίθεσης στη Συρία και γενικότερα στη Μέση Ανατολή, στο όνομα της αντιμετώπισης των τζιχαντιστών.
Πρόσθετα, στο τέλος της βδομάδας ο Αλ. Τσίπρας προωθώντας την πολιτικο-στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία για λογαριασμό των μονοπωλιακών ομίλων, αποκάλεσε προκλητικά το ισραηλινό κράτος «φίλο» και «σύμμαχο», δίνοντας στήριξη στις εγκληματικές επιθέσεις κατά του Παλαιστινιακού λαού και την εχθρική στάση κατά των λαών της περιοχής.
Συνολικά, ο στόχος της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ελληνικών μονοπωλίων στην περιοχή κάνει καθημερινά την αποκαλούμενη «πολυδιάστατη κυβερνητική πολιτική» πιο επικίνδυνη για το λαό μας, εμπλέκοντας πιο βαθιά τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις.
Το ΚΚΕ σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι, οι λαϊκές δυνάμεις της χώρας μας, επιβάλλεται να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα και να αντιπαλέψουν αποφασιστικά την κυβερνητική πολιτική, που οδηγεί σε νέες περιπέτειες το λαό μας. Για το λαϊκό κίνημα γίνεται ακόμη πιο επίκαιρο το σύνθημα «καμιά συμμετοχή, καμιά εμπλοκή της χώρας μας σ' αυτό το μακελειό», στο οποίο ηγούνται το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία και άλλα καπιταλιστικά κράτη.
"Επιτυχίες" για τα κέρδη του κεφαλαίου
Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση εμφανίστηκε να πανηγυρίζει για επιτυχία στη συμφωνία με τους εταίρους της. Σχολιάζοντας τους πανηγυρισμούς το ΚΚΕ σημείωσε ότι «ξεπερνούν κάθε όριο πρόκλησης και κοροϊδίας προς το λαό, καθώς οι πλειστηριασμοί λαϊκών κατοικιών, η φοροληστεία, η νέα σφαγή στο Ασφαλιστικό, ακόμη και στα επιδόματα του ΕΚΑΣ, τα νέα χαράτσια και οι περικοπές του προϋπολογισμού για το 2016, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, βαφτίζονται "επιτυχία" και "προστασία των αδυνάμων"». Η «επιτυχία» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, καταρχάς τη διατήρηση όλων των μνημονιακών μέτρων προηγούμενων κυβερνήσεων, την άρση της όποιας προστασίας υπήρχε για την πρώτη κατοικία, την κλιμάκωση της φοροεπιδρομής στο λαό με διατήρηση όλων των χαρατσιών που είχαν επιβληθεί και, επιπλέον, αύξηση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης για τη λαϊκή οικογένεια, μειώσεις στις συντάξεις μέσω της αύξησης της εισφοράς για την Υγεία. Περιλαμβάνει, ακόμα, ισχυρή δέσμευση για σαρωτικές ανατροπές στο κοινωνικο-ασφαλιστικό σύστημα, που φυσικά εμπεριέχουν νέες αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώσεις στις συντάξεις, για αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, για χτύπημα των αγροτών με αύξηση της φορολογίας τους και άλλα μέτρα σε βάρος του ισχνού τους εισοδήματος. Ενώ, ταυτόχρονα, περιλαμβάνει μια σειρά από φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις και χρηματοδοτήσεις προς όφελος του κεφαλαίου. Εν ολίγοις, η κυβέρνηση πέτυχε, αλλά στόχους που υπαγόρευσαν οι ανάγκες του κεφαλαίου. Ενώπιόν του μπορεί να κομπάζει όπως και ενώπιον της ΕΕ, που βλέπει τη στρατηγική της να υλοποιείται με σταθερότητα και από αυτήν την κυβέρνηση.
Επί του πρακτέου, για τη συνέχεια, η κυβέρνηση, στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, ενσωμάτωσε τα αντιλαϊκά μέτρα των προηγούμενων χρόνων, καθώς και νέα μέτρα ύψους 5,7 δισ. ευρώ, μέσω των εφαρμοστικών μέτρων που έχει ήδη ψηφίσει. Οι περικοπές που προβλέπονται σε μια σειρά από τομείς, π.χ. στην Ασφάλιση, ανοίγουν το δρόμο για νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα έρθουν το επόμενο διάστημα. Επιβεβαίωσε έτσι ότι ο προϋπολογισμός λειτουργεί ως εργαλείο στήριξης του κεφαλαίου, των επιχειρηματικών ομίλων, τη στιγμή που ξεζουμίζει άμεσα ή έμμεσα τους εργαζόμενους.
Προμελετημένο έγκλημα
Στο πεδίο της Κοινωνικής Ασφάλισης η κυβέρνηση συνεχίζει τις ανατροπές που εγκαινιάστηκαν πριν από 15 χρόνια και κορυφώθηκαν στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, φορτώνοντας τα βάρη στις πλάτες των συνταξιούχων και όλων των ασφαλισμένων. Ετσι, δικαίωμα σε ολόκληρη σύνταξη υπάρχει πλέον μόνο στην περίπτωση 12.000 ημερών ασφάλισης (40 συναπτά έτη), αντί των 10.500 ενσήμων που ίσχυε πριν. Στις σημερινές συνθήκες ελαστικών σχέσεων εργασίας και υψηλής ανεργίας αυτό είναι αδύνατο, ειδικά για τη νέα γενιά, η οποία καταδικάζεται σε συντάξεις προνοιακού επιδόματος. Οπως σημειώνει στη σχετική προκήρυξή του το ΠΑΜΕ, «το μεγάλο κεφάλαιο, η κυβέρνηση, η ΕΕ προχωρούν σε ένα καλά σχεδιασμένο και προμελετημένο έγκλημα, στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης (...) Οι εκβιασμοί, τα διλήμματα και οι δηλώσεις που εστιάζουν στη διάσωση δήθεν του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, φέρνουν νέο οδοστρωτήρα μέτρων, που στην ουσία διαλύουν και τα τελευταία εναπομείναντα κοινωνικο-ασφαλιστικά δικαιώματα (...) Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο όσους βγαίνουν στη σύνταξη τα επόμενα χρόνια και βλέπουν καθημερινά αλλαγές στα όρια ηλικίας και στα ποσά, ούτε αφορούν μόνο τους ήδη συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν συνεχώς νέες περικοπές στις συντάξεις. Αφορούν κυρίως τους νέους ανθρώπους που μπαίνουν στην παραγωγή με τους χείριστους όρους, που θα ασφαλιστούν με το νέο σύστημα».
Καμιά θηλιά στο λαιμό μας
Εκ των πραγμάτων η απάντηση της εργατικής τάξης δεν μπορεί παρά να δοθεί με ένταση των αγώνων της. Ηδη προκηρύχθηκε η επόμενη πανεργατική απεργία για τις 3 Δεκέμβρη, για «να μην περάσουν οι νέες θηλιές στο λαιμό μας!», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το ΠΑΜΕ, που καλεί «να παλέψουμε μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες, την ΠΑΣΕΒΕ και την ΠΑΣΥ, μαζί με τις γυναίκες και τους φοιτητές και τις οργανώσεις τους, την ΟΓΕ και το ΜΑΣ, για ένα κίνημα που δε θα παζαρεύει δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά θα υψώνει τείχη, θα καθυστερεί αντεργατικά μέτρα, θα οργανώνει τους αγώνες για άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, θα μπαίνει επικεφαλής στην πάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, για την ανατροπή της πολιτικής που βάζει φραγμό στη λαϊκή ευημερία, στην αξιοπρεπή ζωή. Παράλληλα, θα δίνει προοπτική στην πάλη της καθημερινής δράσης για μια φιλολαϊκή ανάπτυξη με κεντρικό σχεδιασμό, με κοινωνική ιδιοκτησία στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, μια ανάπτυξη που θα έχει ως κύριο και αποκλειστικό σκοπό τις ανάγκες μας και όχι των μονοπωλίων».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει - μέσα από τη σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών - τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να πετύχει έναν και μοναδικό στόχο: Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν «εθνικής ομοψυχίας», έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων. Η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται, επίσης, και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή.
Το ΚΚΕ έκανε καθαρό ότι «δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε ένα διάλογο - παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό - λαϊκό κίνημα». Οπως σημείωσε, «η όποια συζήτηση και η κατάθεση των προτάσεων των πολιτικών κομμάτων, κάλλιστα μπορεί να γίνει στα πλαίσια των διαδικασιών της Βουλής. Καμία συναίνεση, καμία ανοχή. Ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του, να οργανώσει την πάλη του, για να παρεμποδίσει τα βάρβαρα μέτρα, να ανατρέψει τελικά το ίδιο το σύστημα, που φέρνει κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις