Λαθροχειρίες ... με παλιά επιχειρήματα

Διάφορα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών επικεντρώνουν το ενδιαφέρον τους στις μικρές δήθεν ηλικίες συνταξιοδότησης που επιτρέπει το ασφαλιστικό σύστημα, ως έναν από τους βασικούς παράγοντες των προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Βέβαια, το φαινόμενο δεν είναι καινούριο. Κάθε φορά που σχεδιάζονταν η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η μείωση των συντάξεων, ο «ένοχος» για τους κυβερνώντες και τα αστικά μέσα που διαθέτουν στην υπηρεσία τους, ήταν γνωστός: Ο συνταξιούχος. Η φράση «δεν μπορούμε να πληρώνουμε συνταξιούχους των 50 ετών» ήταν το σήμα κατατεθέν σε δηλώσεις υπουργών, αναλύσεις ειδικών, σε τηλεοπτικές συζητήσεις και συνεντεύξεις.
Τα επιχειρήματα αυτά επανέρχονται όχι τυχαία. Ηδη η κυβέρνηση εξετάζει η νέα μείωση συντάξεων να γίνει και με κριτήριο την ηλικία του συνταξιούχου, σε μια προσπάθεια να τους διαιρέσει, αλλά και να εμφανίσει τα νέα χαράτσια ως αποκατάσταση της ασφαλιστικής «δικαιοσύνης»! Μόνο που τα στοιχεία τούς διαψεύδουν. Το 85% των συνταξιούχων είναι άνω του 61ου έτους. Το υπόλοιπο 15%, σε μικρότερες ηλικίες, αφορά όχι μόνο συντάξεις γήρατος, αλλά και συντάξεις θανάτου, όπως και αναπηρίας.
Σε κάθε περίπτωση, η μέση ηλικία συνταξιοδότησης και στη χώρα μας βρίσκεται στα ίδια όρια με αυτά των άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Μία ορισμένη τάση για φυγή στη συνταξιοδότηση τα τελευταία χρόνια ήταν αποτέλεσμα της κρίσης, της μεγάλης ανεργίας, αλλά και των αντιλαϊκών μέτρων στο Ασφαλιστικό. Πολλοί εργαζόμενοι, μπροστά στον κίνδυνο να «εγκλωβιστούν» για πολύ περισσότερα χρόνια στην εργασία - εξαιτίας της αύξησης των ορίων ηλικίας - συνταξιοδοτούνταν ακόμα και με κόστος, αφού λάμβαναν πολύ μικρότερη σύνταξη.
Ολα τούτα είναι γνωστά. Ομως, κάποιοι επιμένουν. Αποδεικνύουν απλά ότι ψάχνουν να ντύσουν τα νέα μέτρα με τα ίδια αντεργατικά «μπαλώματα», όπως ακριβώς και οι προηγούμενοι.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις