Με τη μέθοδο του "σαλαμιού"

Μέτρο το μέτρο, νόμο το νόμο, η κυβέρνηση ενισχύει το αντιασφαλιστικό οπλοστάσιο που οικοδομείται εδώ και χρόνια για λογαριασμό του κεφαλαίου, ακολουθώντας τη δοκιμασμένη τακτική της «σαλαμοποίησης». Την ίδια ώρα που όλοι συζητάνε για τον επερχόμενο νέο γύρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης, στη βάση του πορίσματος που συνέταξε η «Επιτροπή σοφών», μια σειρά μέτρα, που θεσμοθετήθηκαν με νόμους και υπουργικές αποφάσεις από το περασμένο καλοκαίρι, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι οι ανατροπές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο αναμονής και εφησυχασμού. Οτι η μείωση των συντάξεων και η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που θα αποτελέσουν τον πυρήνα και του νέου Ασφαλιστικού, γίνονται ήδη πραγματικότητα για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων, στρώνοντας το έδαφος στις συνολικότερες ανατροπές.
Ας δούμε ορισμένα από τα μέτρα που ψηφίστηκαν από το περασμένο καλοκαίρι και τις συνέπειες που έχουν για τα λαϊκά στρώματα:
  • Οι συνταξιούχοι, από το Σεπτέμβρη λαμβάνουν ακόμα μικρότερες συντάξεις, εξαιτίας της αύξησης της παρακράτησης που τους επιβλήθηκε για τον κλάδο Υγείας στις κύριες (από το 4% στο 6%). Παρακράτηση επιβλήθηκε για πρώτη φορά και στις επικουρικές ύψους 6%, μειώνοντας παραπέρα τα πενιχρά τους εισοδήματα.
  • Οι κατώτερες συντάξεις στους νέους συνταξιούχους μειώθηκαν τουλάχιστον κατά 20% (π.χ. στο ΙΚΑ από τα 486 στα 392 ευρώ) με την εγκύκλιο Χαϊκάλη, τον προηγούμενο Αύγουστο.
  • Εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, που από εδώ και πέρα θα συνταξιοδοτούνται με τα κατώτερα όρια, θα λαμβάνουν μόνο το λεγόμενο «οργανικό κομμάτι» της σύνταξης, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους.
  • Από το Μάρτη του 2016, ξεκινά η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ.
  • Με την έκδοση εγκυκλίου, η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή διατάξεις του νόμου 4336/15, οι οποίες επιβάλλουν σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης σε όσους ασφαλισμένους μέχρι τώρα διέπονταν από ειδικά όρια. Οι αυξήσεις επιβάλλονται με ορίζοντα το 2021, οπότε αυτά τα ειδικά όρια ηλικίας παύουν εντελώς να υφίστανται, με εξαίρεση τα ΒΑΕ, τις μητέρες και τους χήρους πατέρες ανίκανων προς εργασία παιδιών. Ως αποτέλεσμα του νόμου και της εγκυκλίου, αρκετές δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης μετά την ισχύ του νόμου, θα δουν τα όρια ηλικίας να αυξάνονται από ένα εξάμηνο μέχρι και 17 χρόνια, στην πιο ακραία περίπτωση!
  • Για μια σειρά από συντάξεις, μεταξύ αυτών και των συντάξεων αναπηρίας, προκύπτει πρόβλημα και στον υπολογισμό τους, από τη μείωση στα κατώτερα όρια, τα οποία επέβαλε η κυβέρνηση (από τα 486 στα 392 ευρώ), αφού σε αρκετές περιπτώσεις, αυτές συνυπολογίζονται με βάση και τα κατώτερα όρια που ισχύουν σε κάθε Ταμείο.
Επομένως, όλα τα έχει ο «μπαχτσές», με αντιασφαλιστικά μέτρα που φορτώνονται «λάου - λάου» στις πλάτες των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, για να αποτραπούν γενικευμένες αντιδράσεις και να υπηρετείται μ' αυτόν τον τρόπο η τεχνητή διαίρεση ανάμεσα σε εργαζόμενους και συνταξιούχους, ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, παλιούς και νέους ασφαλισμένους. Μπροστά στη νέα επίθεση που σχεδιάζει η κυβέρνηση, κανένα από τα τερτίπια της δεν πρέπει να πιάσει τόπο. Με μαζικούς ταξικούς αγώνες, με καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 12 Νοέμβρη, να πάρουν το μήνυμα κυβέρνηση και εργοδοσία πως δε θα τη βγάλουν καθαρή για το νέο έγκλημα που σχεδιάζουν σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις