Η διαπλοκή, οι κρυφές συναντήσεις και η ουσία...

gallery thumbnail
Πολλά ακούγονται με αφορμή τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις κρυφές συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με μεγαλοεκδότες - επιχειρηματίες. Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται πως δεν ενέδωσε σε εκβιασμούς από τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξή του, στις αρχές της προηγούμενης βδομάδας, δήλωσε πως θα συναντιόταν ακόμα και με το διάολο και πως σημασία δεν έχει το τι συζητιέται σε τέτοιες συναντήσεις, αλλά ποιες είναι οι πράξεις... Πέρα από το ότι ομολογεί τις συναντήσεις, αλλά και ότι το περιεχόμενο των συζητήσεων το προσπερνά σα να μη συνέβη τίποτα, έχει σημασία να δούμε μερικά πράγματα για να αντιληφθούμε την ουσία του θέματος.
Καταρχάς, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που διεκδικούν συμμετοχή στην αστική διαχείριση και διακυβέρνηση, έχουν επαφές και συναντιούνται με κάθε λογής εκπροσώπους μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Αρα και με εκδότες, που παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση της «κοινής γνώμης», ώστε να έχουν οφέλη στην προβολή τους, στην εξαπάτηση του λαού για να υφαρπάξουν την ψήφο. Από την πλευρά τους, επιχειρηματίες του συγκεκριμένου κλάδου, επειδή ακριβώς θέλουν να έχουν με τη σειρά τους οφέλη, είναι πρόθυμοι και συμμετέχουν σε αυτό το «παζάρι» όχι με ένα ή δύο αλλά με όσα περισσότερα κόμματα μπορούν. Αλλωστε, οι εκπρόσωποι του μεγάλου κεφαλαίου, πέρα από τα άμεσα οικονομικά επιχειρηματικά οφέλη που προσδοκούν, δεν σταματούν ποτέ να έχουν στο μυαλό τους τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Και αυτά είναι η λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, με τρόπο που να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, η λεγόμενη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος, η διαμόρφωση των προϋποθέσεων για τη διατήρηση της εξουσίας από την αστική τάξη, η προβολή αστικών κομμάτων και σχημάτων που μπορούν να παίξουν τέτοιο ρόλο.
Η λεγόμενη διαπλοκή, λοιπόν, είναι ένα το κρατούμενο στις συγκεκριμένες συνθήκες και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποκαλύπτεται δεν αποτελεί εξαίρεση. Οσο και να θέλει να πείσει το λαό ότι παλεύει για την αντιμετώπιση της διαπλοκής, η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και σε αυτό το κομμάτι, ακολουθεί την πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και κάθε αστικό κόμμα στο μέλλον.
Πράγματι, το τι λες μπορεί να μην έχει τόση σημασία. Ομως, όταν αναλαμβάνεις τη διαχείριση του καπιταλιστικού συστήματος ως κυβέρνηση, υποχρεωτικά η διαπλοκή είναι μόνιμος ...σύντροφός σου. Και για να καταφέρεις να πάρεις την κυβερνητική εξουσία, αφού οι καπιταλιστές εξακολουθούν να κατέχουν την οικονομική εξουσία, αλλά και για να διαχειριστείς την κυβερνητική εξουσία προς όφελος των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου.
Αλλωστε, έχουμε δει συγκεκριμένα έργα και ημέρες από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σε αυτήν την κατεύθυνση. Η σκανδαλώδης ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, που θεωρούνται και οι «φορείς της ανάπτυξης», οι υποσχέσεις στον ΣΕΒ, τα κίνητρα και οι φοροαπαλλαγές σε επιχειρηματικούς ομίλους. Και την ίδια στιγμή, υλοποιεί την αντιλαϊκή πολιτική, που καταστρέφει τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες.
Βέβαια, υπάρχει σύγκρουση διαφορετικών επιχειρηματικών συμφερόντων για το ποιος θα έχει το μεγαλύτερο κομμάτι από την πίτα που μοιράζουν κυβερνήσεις όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Και σε αυτήν τη σύγκρουση, που είναι σκληρή, οι μεν επιχειρηματίες παλεύουν να εξασφαλίσουν μεγαλύτερο μερίδιο, τα δε κόμματα που διαχειρίζονται το σύστημα προσπαθούν να το ανταλλάξουν και με πολιτική υποστήριξή τους.
Αυτό δεν βλέπουμε με αφορμή το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις τηλεοπτικές άδειες; Μήπως υπηρετεί τη διαφάνεια ή την αντιμετώπιση της διαπλοκής; Αστεία πράγματα. Είναι απλά ένα ξαναμοίρασμα της πίτας ανάμεσα σε παλιά και νέα «τζάκια». Και από αυτό το μοίρασμα πιθανόν να προκύψουν και κάποιοι πιο φιλικοί προς την κυβέρνηση.
Να πούμε και την αλήθεια, σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα που προέκυψε. Ανεξάρτητα από το εάν έταξε και τι έταξε ο πρωθυπουργός, η στήριξη που τού παρείχαν ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ξεκάθαρη. Αυτή η στήριξη, άλλωστε, έφερε και την ανάδειξή του στη διακυβέρνηση. Ο λόγος, επίσης, γνωστός. Εκτιμήθηκε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να στηρίξει την πολιτική ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου με τα αντιλαϊκά μέτρα που τη συνοδεύουν χωρίς τις λαϊκές αντιδράσεις, που εκδηλώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια απέναντι στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αυτή η στήριξη συνεχίζεται από βασικά τμήματα του κεφαλαίου, ανεξάρτητα αν ταυτόχρονα ασκείται κριτική στην κυβέρνηση και ανεξάρτητα, επίσης, εάν άλλα τμήματα, που θεωρούν ότι βγαίνουν χαμένα από το ξαναμοίρασμα της πίτας, έχουν επιλέξει την εναντίωση στην κυβέρνηση.
Ο λαός πρέπει να δει τη συνολική εικόνα, την ουσία. Και παρά την επιχείρηση αποπροσανατολισμού που στήνεται σε βάρος του, η ουσία είναι το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, που ματώνει το λαό, είναι το πολιτικό προσωπικό, τα διάφορα κέντρα που - παρά τους ανταγωνισμούς τους - υπηρετούν αυτό το σύστημα. Και, βέβαια, οι σχέσεις διαπλοκής που υποχρεωτικά θα αναπτύσσονται όσο αυτό το σύστημα δεν ανατρέπεται.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις