Νέα λάφυρα για το κεφάλαιο από τη διαπραγμάτευση

gallery thumbnail
Από παλιότερη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ
για την Κοινωνική Ασφάλιση
Ολοκληρώνοντας στο τέλος της περασμένης βδομάδας έναν ακόμα κύκλο διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για την πρώτη «αξιολόγηση», οι εκπρόσωποι των «θεσμών» εξέφρασαν ικανοποίηση για την πρόοδο που έχει συντελεστεί.
«Η αποστολή ήταν παραγωγική», σημείωνε σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, επειδή «έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος όσον αφορά τη μεταρρύθμιση του φόρου εισοδήματος. Επιπλέον, η αποστολή σημείωσε σημαντική πρόοδο σχετικά με τις βασικές πτυχές της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος».
Αντίστοιχα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, έλεγε περιχαρής ότι «οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών ήταν εποικοδομητικές από το ξεκίνημα της αποστολής» και επιβεβαίωνε με τη σειρά του ότι «σημαντική πρόοδος έχει επιτευχθεί στα εκκρεμή ζητήματα, όπως η φορολόγηση του εισοδήματος και η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού».
Στο έδαφος αυτού του (σχεδόν) πανηγυρικού για το κεφάλαιο κλίματος, οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου θα επιστρέψουν στην Ελλάδα στις 2 Απρίλη και οι διαπραγματεύσεις σχεδιάζεται να ξεκινήσουν ξανά στις 4 Απρίλη.
Στην κυβέρνηση, βέβαια, θα ήθελαν να μην είχαν σταματήσει ποτέ, ώστε σήμερα να είχε κλείσει η διαπραγμάτευση και πλέον να συζητάμε για μέτρα έτοιμα να έρθουν στη Βουλή. Τέτοια είναι η πρεμούρα τους να συρρικνώσουν το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών, όπως άλλωστε επιθυμεί και επιδιώκει η αστική τάξη και στη χώρα μας.
Τώρα, σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί, η συμφωνία πάει να κλείσει μέχρι τις 11 Απρίλη οπότε είναι προγραμματισμένο το Euro Working Group και να επικυρωθεί στο Γιούρογκρουπ της Ολλανδίας, στις 22 Απρίλη.
Φαίνεται επομένως ότι σ' αυτό το διάστημα, που προηγείται του Πάσχα, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να περάσει τουλάχιστον τον πυρήνα των νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων από τη Βουλή, με αιχμή το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό. Και έπεται συνέχεια...
Ξεχάστε τις συντάξεις
Και από αυτή τη διαπραγμάτευση, το κεφάλαιο ετοιμάζεται να φύγει με νέα λάφυρα. Σε ό,τι αφορά τοΑσφαλιστικό, το μεγαλύτερο απ' όλα φαίνεται πως είναι η κατάργηση επί της ουσίας της 15ετίας (4.500 ένσημα) για την κατοχύρωση δικαιώματος στη συνταξιοδότηση και η αντικατάστασή της με την 20ετία (6.000 ένσημα).
Ακόμα κι αν αυτό δεν γίνει ακαριαία, εκεί οδηγεί η συμφωνία κυβέρνησης - κουαρτέτου να δίνεται ολόκληρη η «εθνική σύνταξη» (384 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα) μόνο στην 20ετία. Από τα 15 έως και τα 19 χρόνια, το ποσό αυτό θα κλιμακώνεται ανάλογα προς τα κάτω και, όπως όλα δείχνουν, στη 15ετία θα αντιστοιχεί ένα ποσό της τάξης των 300 ευρώ και κάτω.
Μια τέτοια ρύθμιση τινάζει στον αέρα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων, οι οποίοι κάνουν περιστασιακές και «ελαστικές» δουλειές, εναλλασσόμενες με μεγάλες περιόδους ανεργίας. Αρα, δεν πρόκειται ποτέ να συμπληρώσουν τα ελάχιστα αναγκαία ένσημα, πόσο μάλλον τα 6.000 για να πάρουν ολόκληρο το ποσό των 384 ευρώ.
Το μέτρο θα πλήξει όμως και εκείνους τους εργαζόμενους, που βρίσκονται σε προχωρημένη ηλικία και μόλις και μετά βίας κατόρθωναν να φτάσουν τα 4.500 ένσημα, προσδοκώντας να πάρουν το ελάχιστο που μπορούσαν και να ξεκουραστούν.
Τώρα, τα χρήματα που τους αποδίδει η λεγόμενη «εθνική σύνταξη» δεν φτάνουν ούτε για «ζήτω» και έτσι μπροστά τους ανοίγονται δύο επιλογές: Είτε να συνταξιοδοτηθούν και να πάρουν μια σύνταξη επιδοματικού χαρακτήρα, είτε να αναζητήσουν πρόσθετα ένσημα, συνεχίζοντας τη δουλειά και εκθέτοντας έτσι τον εαυτό τους σε πρόσθετους (και ενδεχομένως μοιραίους...) κινδύνους.
Σπέρνουν παντού περικοπές
Σε τι άλλο καταγράφεται σύγκλιση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους εκπροσώπους του κουαρτέτου; Σύμφωνα με τους ίδιους, βρίσκονται κοντά στο να καταλήξουν σε νέες μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αν, όπως λέει η κυβέρνηση, δεν γίνει δεκτό το αίτημά της για αύξηση της εισφοράς εργαζομένων και εργοδοτών για την επικούρηση.
Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση περιγράφει με άλλα λόγια το μηχανισμό της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος», με τον οποίο προβλέπονταν μειώσεις ανάλογες με το έλλειμμα που θα κατέγραφε το επικουρικό ταμείο. Τώρα, η κυβέρνηση σκέφτεται να φορτώσει παροδικά μέρος αυτού του ελλείμματος στους εργαζόμενους, με αύξηση της εισφοράς, για να περιορίσει κάπως το εύρος των μειώσεων στις συντάξεις, οι οποίες πάντως θεωρούνται δεδομένες.
Τα λεφτά τα παίρνουν πάλι από το λαό. Μόνο που επιλέγουν από ποια τσέπη θα τα αρπάξουν κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να διαχειριστούν τις λαϊκές αντιδράσεις. Οι εργοδότες, βέβαια, καμιά ανησυχία δεν έχουν. Εχουν πάρει εγγυήσεις για ανατροπές και μέτρα που τους διασφαλίζουν πολλαπλάσια τη μικρή χασούρα από την αναιμική αύξηση και των δικών τους εισφορών στα επικουρικά ταμεία.
Είναι κι αυτό ένα μεγάλο λάφυρο για το κεφάλαιο, το οποίο μάλιστα επιταχύνει το στόχο για κατάργηση των επικουρικών ταμείων και κατάληψη αυτού του χώρου από τα επαγγελματικά ταμεία. Το τι θα σημάνει αυτό, το απέδωσε με τον πιο αποδεικτικό τρόπο ο «Ριζοσπάστης», με στοιχεία που δημοσίευσε την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με αυτά, τα επαγγελματικά ταμεία έχασαν στη διάρκεια της κρίσης μέχρι και το 40% των αποθεματικών τους, ενώ το «Bloomberg» αναφέρει ότι σε «τεστ αντοχής» που έγινε στα συνταξιοδοτικά επαγγελματικά ταμεία 17 χωρών της Ευρωζώνης, διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμά τους ανέρχεται στο ποσό των 428 δισ. ευρώ! Αρκεί μόνο το παράδειγμα του γερμανικού κολοσσού της «Lufthansa»: Το έλλειμμα στο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα των εργαζομένων της ανέρχεται στα 6,6 δισ. ευρώ, όση είναι ολόκληρη η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας!
Ανοίγει όλη η "βεντάλια"
Κατά τ' άλλα, όλα τα «δομικά» χαρακτηριστικά της αντιασφαλιστικής πρότασης που είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση παραμένουν ανέπαφα και ενισχύονται. Ετσι, με το σπάσιμο της σύνταξης σε «εθνική» και «ανταποδοτική», το κράτος εγγυάται πλέον μόνο την πρώτη και το ύψος της θα είναι κυμαινόμενο.
Τα χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπονταν σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα και τα ακόμα μικρότερα στα οποία θα καταλήξει η διαπραγμάτευση, σε συνδυασμό με τους μικρότερους μισθούς και τον υπολογισμό του συντάξιμου μισθού σε όλον τον εργάσιμο βίο, οδηγούν σε ακόμα μικρότερες συντάξεις. «Μαχαίρι» θα πέσει και στις ήδη αποδιδόμενες, ανεξάρτητα αν θα εφαρμοστεί η «προσωπική διαφορά» μέχρι το 2018, ή οι μειώσεις θα επιβληθούν άμεσα, για (επείγοντες) δημοσιονομικούς λόγους.
Σ' αυτό το ζοφερό σκηνικό που διαμορφώνουν τα μέτρα στο Ασφαλιστικό, έρχονται να προστεθούν τα σχέδια για παραπέρα μείωση του αφορολόγητου, που σημαίνει κανονική επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα.
Κι αυτά μόνο για τον πρώτο γύρο της «αξιολόγησης». Να μην ξεχνάμε ότι ακολουθεί το επόμενο πακέτο μέτρων, που, όπως έχει ήδη αναγγελθεί, θα περιλαμβάνει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την αλλαγή προς το χειρότερο του συνδικαλιστικού νόμου...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις