"Λογαριασμοί Ανθρωπιάς"...

gallery thumbnail
Γίνεται ν' ανοίξεις «λογαριασμό ανθρωπιάς»; Να περάσεις δηλαδή σε ανώτερη μορφή καπιταλιστικής πάλης για κέρδη, τέτοια εποχή μάλιστα και χωρίς να σε προγκάρουν; Γίνεται να φέρεσαι πολιτισμένος κι αλληλέγγυος όπως η πλειοψηφία των φτωχών Ελλήνων, ανέργων κι εργαζομένων, και συνάμα να θεωρείσαι επενδυτής με «μακεδονική» αίγλη; Στη χώρα της Ειδομένης και της Λέσβου, του Πόρτο Λεόνε - Πειραιά, που σαν λιοντάρι προσπαθεί να χωνέψει τους εξαθλιωμένους πρόσφυγες, πριν φτάσουν οι πεινασμένοι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, γίνεται και παραγίνεται. Επίσημα. Τυπικότατα. «Φυσιολογικά» πετυχημένα και καπιταλιστικά.
Τις ώρες τούτες τις μαύρες, που προοιωνίζονται άβυσσο και άδικο θάνατο, το ερώτημα μοιάζει φρικαλέα παράταιρο αν δεν έχει πάρει το μάτι σου μια σπουδαία είδηση. Οικονομικού περιεχομένου. Σπουδαία μόνο αν την έχεις ψαρέψει στον «Ριζοσπάστη», που δε λειτουργεί σαν λουστράκος των υποδημάτων του εκάστοτε κουαρτέτου και ξεσκονιστής της τρόικας.
Η Κεντρική Τράπεζα της ΠΓΔΜ έδωσε στοιχεία για το 2015. Η Stopanska Banka A.D. Skopije είχε τα μεγαλύτερα κέρδη της, 31,2 εκατομμύρια ευρώ, αύξηση 26,7%, καταθέσεις 1,1 δισ. ευρώ και χορηγήσεις 900 εκατομμύρια. Ως εδώ, τι κόφτει τον καθένα, θα μου πεις, και κυρίως αυτόν τον Ελληνα που κόβει απ' τη χιλιοκομμένη σύνταξή του και πάει και παίρνει γάλα για τα προσφυγόπουλα, να το μοιράσει νοτισμένο με το δάκρυ απ' την ανάμνηση της δικής του προσφυγιάς; Πώς να τον κόψει αν δεν ξέρει, αν δεν κατανοεί (αυτός που πλήρωσε και πληρώνει την ανακεφαλαιοποίηση των... ελληνικών του τραπεζών) πως η σκοπιανή «μεγάλη κυρία» - τράπεζα ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος!!!
Τριανταπέντε χιλιόμετρα συρματόπλεγμα, λάσπη, πείνα, φόβος, Σκοπιανοί στρατοχωροφύλακες, σαν ράμπο πάνοπλοι, τη ροή των ανθρώπων - προσφύγων τη σταματάνε. Τη ροή των προσόδων, των κερδών, της ενιαίας ελληνοσκοπιανής αστικής τάξης δεν την σταματάει τίποτα και πουθενά. Οι μπίζνες είναι μπίζνες και η «ανθρωπιστική καταστροφή», πάω στοίχημα, θα αυγατίσει τα κέρδη των... «εθνικών» τραπεζών μας, στο πλαίσιο της «καλής γειτονίας», δόξα τω θεώ ΝΑΤΟ, την Παναγία ΕΕ και το Αγιο Πνεύμα Σένγκεν. Στούρνοι, κυρ Στουρνάρα μου είμαστε, που δεν καταλαβαίνουμε πώς πρέπει να «αξιολογούμαστε» ακόμη κι ως είδηση από τ' αφεντικά μας. Οι απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα, που κραυγάζουν πως δεν είναι φασίστες, αλλά εθνικιστές, πολύ θα την εκτίμησαν την ειδησάρα αυτή. Καίγοντας αποθήκες και κτίσματα - καταφύγια προσφύγων, απ' τα Γιαννιτσά έως το Καστελόριζο, οργώνοντας χωράφια στην Πέλλα για να μη φυτρώσουν τέντες απελπισμένων, ξέρουν πώς ξεπλένεται το μαυραγορίτικο χρήμα, ο πλούτος των διακινητών, η υπεραξία της διαφθοράς, η κομμένη χωρίς τιμολόγιο στα μέτρα των λούμπεν «ονοματομάχων» κι απ' τις δυο πλευρές του φράχτη - σύνορο...
Οταν το ταξικό πρόσημο το βάζουν οι άθλιοι των ημερών, γίνονται όλοι σαν Κατρούγκαλοι. Αναφωνούν «είμαι κι εγώ κομμουνιστής», θέτοντας την ίδια τους τη μούρη στην υπηρεσία του βαθέως αντικομμουνιστικού κράτους, ωσάν ν' αναφωνούν «φτύστε με να τους ξεφορτωθούμε». Τέτοια θυσία για το κοινό καλό μόνο γίγαντες της σκέψης ενός Κουρουμπλή αξιώνονται, στην αψίδα θριάμβου των οπορτουνιστών. Το νέο πλαίσιο λογικής στο οποίο θα κινούμαστε από δω κι εμπρός, αν θέλουμε να παραμείνουμε Ευρωπαίοι με αρχές και με εθνικές τράπεζες μεγάλες και σίγουρες, είναι να στεκόμαστε αλληλέγγυοί της. Να βγαίνουμε στο δρόμο, ως επιστήμονες που θέλουν ν' αδυνατίσουν. Διαδήλωση + Προσφυγιά = Υγεία, κομψότης και μέσο να κοστίζουν λιγότερο φυσικά τα στενότερα φέρετρα και ν' αυξάνεται η χωρητικότητα των νεκροταφείων με... ταξικό πρόσημο, παρακαλώ. Η Μακεδονία είναι ελληνική. Ως τράπεζα Σκοπιανή. Τουλάχιστον!
Λιάνα  ΚΑΝΕΛΛΗ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις