Αρμάδα πολέμου συγκεντρώνει δυνάμεις με στόχο τους λαούς

gallery thumbnail
Συνεχίζεται η επικίνδυνη για τον ελληνικό λαό - όπως και όλους τους λαούς της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου - συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ ουσιαστικά σχετίζεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής.
Το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης σύνθεσης και ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμης SNMG2, με μια σειρά αποκαλυπτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις τους:
Αποκαλυπτικές τοποθετήσεις
-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου,μιλώντας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, δένοντας την επιχείρηση στο Αιγαίο με την τουρκο-ρωσική σύγκρουση στη Συρία, επέμεινε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και απειλή από τα νότια σύνορα (σ.σ. της Τουρκίας)» και ότι «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας μας».
-- Ανακοίνωση που εξέδωσε το ΝΑΤΟ μετά τη συνάντησή τους, γνωστοποιούσε ότι «ως μέρος της υποστήριξης του ΝΑΤΟ (σ.σ. στην Τουρκία) για να βοηθήσει με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι Σύμμαχοι αποφάσισαν να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιτήρηση και τον έλεγχο στα τουρκο-συριακά σύνορα. Αυτό θα συμπληρώσει τα μέτρα που αποφασίσαμε στα τέλη του προηγούμενου χρόνου για την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας περισσότερων αεροπλάνων AWACS καιαυξημένης ναυτικής παρουσίας».
-- Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την αεράμυνα της Τουρκίας με πυραύλους «Patriot». Πρόσθεσε ότι «το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ανησυχεί για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο». Στο ίδιο πλαίσιο, επαινούσε τη «δέσμευση» της Τουρκίας για την «ανάπτυξη της επιτήρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», ενώ συμπλήρωνε ότι στη λυκοσυμμαχία «αυξάνουμε τον αριθμό των υπό ανάπτυξη πλοίων» στο αρχιπέλαγος, που μαζί με το Λιβυκό μετεξελίσσονται σε ΝΑΤΟική θάλασσα.
-- Θυμίζουμε ότι αρχές Φλεβάρη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπου έγινε πλήρης παρουσίαση της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο τόξο από Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, ο Στόλτενμπεργκ αιτιολογούσε την αποστολή AWΑCS σε Συρία και Τουρκία, ως μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ (σ.σ. του τουρκικού εναέριου χώρου) από ρωσικά μαχητικά» και η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, που «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Μια δήλωση - «κλειδί», καθώς όλα δείχνουν ότι, με ανάπτυξη πρόσθετων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή που περικλείει και το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ επιχειρεί να αποκαταστήσει την τέτοια ισορροπία τρόμου...
-- Αλλωστε, την Πέμπτη, μετά από συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, ο γγ της λυκοσυμμαχίας δήλωσε: «Είμαστε στη διαδικασία ανάπτυξης μιας καλύτερης και στενότερης σχέσης μεταξύ ΝΑΤΟ και ΕΕ (...) Συζητήσαμε τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση (...) Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ αποφάσισε στις 11/2 να υποστηρίξουμε τις προσπάθειες της ΕΕ, των μελών του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη να αντιμετωπίσουν και διαχειριστούν την κρίση. Και 24 ώρες αφού πήραμε την απόφαση, αναπτύξαμε τα πρώτα πλοία μας στο Αιγαίο (...) Επεκτείναμε την περιοχή των επιχειρήσεων. Εχουμε αναπτυχθεί στα ελληνικά και τουρκικά χωρικά ύδατα και αρχίσαμε να εστιάζουμε στην περιοχή γύρω από τη Λέσβο. Και σχεδιάζουμε να μετακινηθούμε και νοτιότερα τις επερχόμενες μέρες και βδομάδες».
Πρόσθεσε: «Αποφασίσαμε και να αυξήσουμε τον αριθμό των πλοίων μας που επιχειρούν. Είναι αυτή τη στιγμή 5 πλοία στην περιοχή και θα είναι περισσότερα πλοία τις επόμενες μέρες και έχουμε επίσης ελικόπτερα στα περισσότερα από τα πλοία, οπότε ενισχύουμε την παρουσία πλοίων του ΝΑΤΟ με σύγχρονο εξοπλισμό, αυξημένες ικανότητες».
Επιπλέον, «επεκτείνουμε τη συνεργασία μας σε άλλο ένα πεδίο, τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις υβριδικές απειλές. Αυτού του είδους τις απειλές, που είναι συνδυασμός στρατιωτικών και μη στρατιωτικών μέσων». Στο ίδιο φόντο, πρόσθεσε ότι στις Συνόδους Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνη και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Ιούλη θα έχουν «μια μοναδική ευκαιρία να επεκτείνουμε παραπέρα τη συνεργασία» τους.
Αναφερόμενος, δε, ειδικά στα μέτρα του ΝΑΤΟ στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ο Στόλτενμπεργκ παρέπεμψε ξανά σε ανάπτυξη αεροσκαφών AWACS, «κάποια ναυτική παρουσία» και «άλλες ικανότητες που παρέχουν σιγουριά στην Τουρκία όπως συστοιχίες Patriot που ενισχύουν την τουρκική αεράμυνα», κόντρα φυσικά όχι σε πρόσφυγες, αλλά σε ρωσικά μαχητικά!
-- Θυμίζουμε ότι, αρχές της προηγούμενης βδομάδας, ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ, μιλώντας στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, ενέπλεκε ανοιχτά τις προσφυγικές ροές στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά το Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Αλ Ασαντ, να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε «όπλο» εναντίον της Δύσης. Οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν «αποσταθεροποιητικές συνέπειες» στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταφεύγουν και αυτό λειτουργεί υπέρ της Μόσχας, ανέφερε. Μόσχα και Δαμασκός εσκεμμένα τροφοδοτούν τη μαζική εκτόπιση των Σύρων, επέμεινε ο Μπρίντλοβ, για «να προκαλέσουν τη μετακίνηση προσφύγων και να τους κάνει το πρόβλημα κάποιων άλλων», πρόσθεσε.
Πήγαινε - έλα Αμερικανών στην Αθήνα
Επίσης, δεν περνά απαρατήρητη η πρεμούρα των Αμερικανών να αναμιχθούν ακόμα πιο ενεργά στην υπόθεση «διαχείριση του Προσφυγικού», με τη σύμφωνη γνώμη φυσικά της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στο διαρκές αλισβερίσι τους με τον αμερικανικό παράγοντα και το ΝΑΤΟ.
Σε αυτή τη βάση, βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Ελλάδα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, επισήμως «για να συζητήσει μια σειρά από διμερή και περιφερειακά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της μετανάστευσης, με ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους».
Προηγούμενα επισκέφτηκε την Αθήνα ο διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου, για να διαβεβαιώσει τον Ελληνα υπουργό Αμυνας ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν πλοία τους να συνδράμουν την SNMG2 στο Αιγαίο.
Στην Αθήνα αναμένεται, ακόμα, για παραπέρα «συνεννοήσεις» σχετικά με την επιχείρηση της SNMG2, οΑμερικανός διοικητής της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας (JFC Naples), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική. Σημειωτέον, στον Αμερικανό αναφέρεται ο Γερμανός διοικητής της SNMG2.
Συγκέντρωση δυνάμεων
Αλλο ένα σημείο που αξίζει να επισημανθεί: Η SNMG2 επιχειρεί υπό γερμανική διοίκηση, με αμερικανικό καπέλο. Στη σύνθεση της δύναμης είναι ενταγμένα ήδη ένα γερμανικό δεξαμενόπλοιο (ως ναυαρχίδα της), μία καναδέζικη φρεγάτα, μία από την Ελλάδα (η «Σαλαμίς») και άλλη μία από την Τουρκία (η «Μπαρμπαρός»).
Σύμφωνα, δε, με ενημέρωση από το ΓΕΝ, στις επιχειρήσεις διαχείρισης των προσφυγικών ροών και σε συνεργασία με τη SNMG2, συμμετέχει το Πολεμικό μας Ναυτικό με άλλα 11 πλοία: 4 κανονιοφόρους, 2 πυραυλάκατους και πέντε 5 παράκτια περιπολικά. Συν τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Αντίστοιχο αριθμό πλοίων, με το ίδιο πρόσχημα, το Προσφυγικό, φέρονται να έχουν αναπτύξει και οι Τούρκοι.
Επίσης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας το προηγούμενο Σάββατο: «Ο υπουργός Αμυνας έδωσε διαταγή σε πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού να αποπλεύσει από την Τουλόν την επόμενη βδομάδα για να μεταβεί στο Αιγαίο, όπου επιχειρεί η ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ».
Παραπέρα, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αποστολή στο Αιγαίο τριών βρετανικών πολεμικών πλοίων. Οπως προείπαμε, πλοία έχουν δεσμευτεί να αποστείλουν και οι ΗΠΑ, ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει δέσμευση και από την κυβέρνησης της Ολλανδίας (στο τρέχον εξάμηνο ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ) ότι επίσης θα στείλει πλοίο.
Ενισχύεται, δηλαδή, συνεχώς το μέγεθος και η σύνθεση της ΝΑΤΟικής αρμάδας στο Αιγαίο, καθώς όλα τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και κέντρα, συν οι βασικοί παίκτες της περιοχής, σπεύδουν να αναπτύξουν δυνάμεις τους στον άξονα που διαπλέουν τα ρωσικά πολεμικά για να κατέβουν έως τη θάλασσα της Συρίας, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παρουσιάζει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο αρχιπέλαγος περίπου ως ...ευλογία.
ΝΑΤΟική θάλασσα από Λήμνο έως Γαύδο και Καστελόριζο
Επιχαίρει, κιόλας, γιατί στη συνάντηση τη Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, με τον Στόλτενμπεργκ, «ο υπουργός Εθνικής Αμυνας επεσήμανε στον γγ του ΝΑΤΟ την ανάγκη άμεσης έναρξης της δραστηριότητας σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών, από τη Λήμνο έως το Καστελόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας. Οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου.
Κι αυτό ενώ η τουρκική αστική τάξη, διεκδικώντας να βελτιώσει τις θέσεις της στους ενδοαστικούς ανταγωνισμούς στο Αιγαίο και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο, αξιοποιεί κάθε βήμα, κάθε στάδιο στο σχεδιασμό και την υλοποίηση της ΝΑΤΟικής επιχείρησης, ώστε να εγείρει ξανά όλο το πακέτο γκριζαρίσματος του Αιγαίου: αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών, μη αναγνώριση στην Ελλάδα του δικαιώματος έρευνας και διάσωσης σε εκτεταμένες περιοχές του Αιγαίου, εύρος ελληνικών χωρικών υδάτων και εναέριου χώρου, κυριαρχία σε νησιά και νησίδες κ.ά.
Το, δε, ΝΑΤΟ - όπου απευθύνεται η κυβέρνηση παίρνοντας στις πλάτες της πρόσθετες ευθύνεςστην προσπάθειά της για γεωστρατηγική αναβάθμιση των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων μέσα κι από τέτοιες συναλλαγές με τη λυκοσυμμαχία - δεν αναγνωρίζει σύνορα μεταξύ των μελών του και αντιμετωπίζει το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο. Παραπέρα, στηρίζει στην πράξη τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, περιοριζόμενο να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων ως «διμερείς διαφορές». Υπάρχουν, άλλωστε, τα παραδείγματα διαταγών όπως η «Aegean Policy Guidance» (του 2006) ή το «Luns ruling» (του 1984), που αφορούσαν το Αιγαίο και συμβούλευαν για «ίσες αποστάσεις» μεταξύ των δύο πλευρών.
Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Αποδεικνύεται, έτσι, στην πράξη πως το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου.
ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» κι ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, μεθοδεύουν πλέον να συνεχίσουν το έγκλημά τους, απλώνοντας τις δυνάμεις τους και παραπέρα, με όποιο πρόσχημα βρίσκουν κάθε φορά πρόσφορο. Σήμερα το Προσφυγικό, αύριο κάτι άλλο.
Και σε κάθε περίπτωση, «τρέχουν» σήμερα διασταυρούμενα και αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εκθέτουν τους λαούς της περιοχής στον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης.
Οι εξελίξεις, λοιπόν, επιβάλλουν επιφυλακή, ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, αγώνα του λαού για να γίνει πράξη το σύνθημα «καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις