"Φύκια"... για μεταξωτές κορδέλες

gallery thumbnail
Δωρεάν πρόσβαση σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους για τους κατόχους της «Κάρτας αλληλεγγύης» ανακοίνωσαν σε συνέντευξη Τύπου, που παρέθεσαν στο καφέ του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδης Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γεώργιος Κατρούγκαλος. Με φιλολογικές και θεωρητικές κορόνες, όπως το συνηθίζουν, ανακοίνωσαν ότι «στην κάρτα αλληλεγγύης που έχουν 150.000 κάτοχοι και αντιστοιχούν σε 400.000 (με τις οικογένειές τους) άτομα, των οποίων το εισόδημα είναι κάτω από 400 ευρώ μηνιαίως, θα ενταχθεί και η ελεύθερη είσοδος σε όλα τα μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους».
Οπως και σε άλλους τομείς, έτσι κι εδώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρεί να παρουσιάσει την πολιτική πτωχοκομείου σαν το «απάγαυσμα» της κοινωνικής δικαιοσύνης. Κι έτσι, την ίδια ώρα που ενταφιάζει μια σειρά από δικαιώματα μέσα στα οποία και η πρόσβαση στον Πολιτισμό, παρουσιάζεται από πάνω και ως «ευεργέτης»!
Κάπως έτσι και με τους τρεις υπουργούς, που μετά βαΐων, κλάδων και φανφαρονισμών που θα μείνουν στην Ιστορία, παρουσιάζονται και από πάνω ως «ευεργέτες», με δηλώσεις στα όρια της πρόκλησης όπως του κ. Κατρούγκαλου και της κ. Φωτίου ότι «ο πολιτισμός δεν είναι πολυτέλεια, αλλά στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή, ειδικά σε καιρό κρίσης», ή του Μπαλτά ότι «ο πολιτισμός είναι συνθήκη ζωής, ακόμα και στη μεγαλύτερη ανέχεια ή και μπροστά στο θάνατο, κάποιος τραγουδά ένα τραγούδι ή γράφει έναν στίχο, και υπό αυτήν την έννοια συγκροτεί την ανθρωπινότητα, την ύλη και το πνεύμα μαζί». Δούλεμα κανονικό, δηλαδή. Γιατί την ίδια ώρα που η πολιτική τους θα αφήνει πίσω ερείπια και ανθρώπους εξαθλιωμένους, εκείνοι θα του δίνουν... σαν παρηγοριά «πολιτισμό». Και ο πολιτισμός θα συνεχίσει να θεωρείται πολυτέλεια για τους εκατοντάδες χιλιάδες άλλους που ακόμα δεν είναι κάτω από τα όρια της εξαθλίωσης.
Η Θ. Φωτίου, μάλιστα, είπε πως «έχει υψηλό συμβολισμό» η παρουσία τους στο μουσείο. Σε ένα μουσείο, βέβαια, που πολλές από τις αίθουσές του είναι κλειστές, όπως και σε πολλά ακόμα μουσεία τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια με κλειστούς αρκετούς εκθεσιακούς του χώρους. Περί αυτών ούτε λόγος. Γιατί εκεί χρειάζονται χρήματα. Και τη μέρα της συνέντευξης ήρθαν τάζοντας «φύκια και μεταξωτές κορδέλες».
Μακάρι όσοι παλεύουν με 400 ευρώ να συντηρήσουν οικογένεια να έχουν το κουράγιο να πηγαίνουν στα μουσεία. Κι ακόμα περισσότερο, η τέχνη να μην είναι γι' αυτούς παρηγοριά αλλά μέσο ταξικής αφύπνισης.
Το ΚΚΕ, άλλωστε, έχει πάγια θέση για δωρεάν πρόσβαση όλου του λαού στους αρχαιολογικούς χώρους και τα κάθε είδους μουσεία, που πρέπει να αποτελούν αποκλειστικά κρατική ιδιοκτησία. Οι αστικές κυβερνήσεις «ξήλωσαν» σιγά - σιγά την έτσι κι αλλιώς «σαλαμοποιημένη» ελεύθερη είσοδο, με αποτέλεσμα, από το «ελευθέρας» στους Ελληνες όλες τις Κυριακές του χρόνου, να καταλήξει μόνο τις Κυριακές κατά τους χειμερινούς - εκτός τουριστικής περιόδου - μήνες. Και τώρα η «αριστερή» κυβέρνηση έρχεται να μας πει ότι όλα αυτά είναι δεδομένα, αλλά στους πιο εξαθλιωμένους θα κάνει και μια... χάρη. Κι έτσι η ελεύθερη είσοδος που είναι δικαίωμα για όλους, παρουσιάζεται τάχα ως «επίτευγμα» της «αριστερής» κυβέρνησης.
Που ούτε λίγο ούτε πολύ, μας λέει: «Συμβιβαστείτε, με την κάρτα σίτισης, με την κάρτα αλληλεγγύης, με τη μιζέρια του "ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος" των 13,1 ευρώ τη μέρα για μια τετραμελή οικογένεια, με τη φτώχεια και την ανέχεια. Αλλά... σας προσφέρουμε "τσάμπα" πολιτισμό». Μην είστε αχάριστοι! Αυτό είναι το όραμα της «αριστερής διακυβέρνησης»...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις