Ματωμένα πλεονάσματα

gallery thumbnail
πιότερα μέτρα λόγω πλεονάσματος"(!) είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της χτεσινής «Αυγής», εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για τίτλο με το αντίστοιχο ρεπορτάζ που ακολουθεί, κομμένο και ραμμένο στις νέες παγίδες που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση. Να πείσει, δηλαδή, ότι αφού υπήρξε πλεόνασμα πέρυσι, αντί για έλλειμμα που υπολογιζόταν, τώρα η διαπραγμάτευση θα γίνει «από καλύτερη βάση»! Με τον τρόπο αυτό η κυβερνητική προπαγάνδα επιδιώκει και να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του κόσμου ότι τα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα που εφάρμοσε το 2015 δήθεν «έπιασαν τόπο» και να υποθάλψει την απατηλή ελπίδα ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα δεν θα είναι τόσο επώδυνα.
Στην πραγματικότητα, δεν συμβαίνει τίποτα από τα δύο. Το όποιο τελικά πλεόνασμα προκύψει για το 2015, είναι αποτέλεσμα μιας σκληρής ταξικής πολιτικής σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών. Το πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού - και μάλιστα, «μεγαλύτερο του αναμενόμενου», όπως χωρίς ντροπή επαίρεται η «Αυγή» - είναι βαμμένο κυριολεκτικά στο αίμα, από τη σκληρή φορολογία, τις περικοπές στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, την υποχρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, την εγκατάλειψη των ανέργων. Ενώ τα νέα αντιλαϊκά μέτρα που θα παρθούν δεν αφορούν αποκλειστικά το ύψος των πλεονασμάτων αλλά τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που είναι αναγκαίες συνολικά προκειμένου να στηριχθεί η προσπάθεια ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου.
Το όποιο πλεόνασμά τους ισοδυναμεί με αύξηση της φτώχειας και της ανέχειας, την ένταση της αγωνίας για την επιβίωση και το αύριο, για τη συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας. Είναι το πλεόνασμα από τη ληστεία των συντάξεων που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τον προηγούμενο Αύγουστο, την αύξηση των ορίων ηλικίας που φρενάρισε τη συνταξιοδοτική δαπάνη, αλλά στέρησε άνεργους εργαζόμενους, που θα έβγαιναν στη σύνταξη, από οποιοδήποτε εισόδημα. Είναι το λογιστικό αποτέλεσμα της μη καταβολής σε 320.000 νέους συνταξιούχους των συντάξεών τους και των εφάπαξ, που καθυστερούν χρόνια τώρα να αποδοθούν. Είναι τα αιματηρά λύτρα του ΕΝΦΙΑ, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις επέβαλαν στα εκατομμύρια ιδιοκτητών πρώτης κατοικίας και ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε ανέπαφο. Ποτέ, άλλωστε, όπως αποδείχθηκε, τα «πρωτογενή πλεονάσματα» δεν έφεραν και αποκατάσταση απωλειών ή ανάσχεση της επίθεσης, ποτέ όλα αυτά τα χρόνια οι εργατικές - λαϊκές θυσίες δεν οδήγησαν το λαό στο ξέφωτο.
Γιατί ο ισχυρισμός για «ηπιότερα μέτρα» είναι σκέτη απάτη. Πολύ περισσότερο που τα νέα μέτρα «είναι γραμμένα χαρτί και καλαμάρι» στο 3ο μνημόνιο. Το ομολογεί και η ίδια η «Αυγή» στο σχετικό ρεπορτάζ, όπου αναφέρει συγκεκριμένα: 1% Ασφαλιστικό, 1% Φορολογικό, 1% από υπόλοιπες παρεμβάσεις, συνολικά 3% του ΑΕΠ, δηλαδή πρόσθετα 5,4 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, πέραν όσων επώδυνων μέτρων έχουν επιβληθεί μέχρι τώρα.
Οι εργαζόμενοι, λοιπόν, δεν πρέπει να ξεγελαστούν. Να μην δώσουν βάση στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», που εκτοξεύονται για άλλη μια φορά. Η ολοκλήρωση της «διαπραγμάτευσης» θα σημάνει νέο Γολγοθά για τους εργαζόμενους, ενώ ήδη την επόμενη βδομάδα ξεκινά η συζήτηση και για τα Εργασιακά. Τώρα χρειάζεται ισχυρή λαϊκή απάντηση. Μπροστά μας είναι τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ, η 24ωρη απεργία στις 7 Απρίλη στο Δημόσιο και η οργάνωση της 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Από την επιτυχία τους θα κριθούν τα εργατικά - λαϊκά συμφέροντα και όχι από τις κυβερνητικές υποσχέσεις και επικοινωνιακές κορόνες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις