Στρατηγική επιλογή...

gallery thumbnail
Το «κλείσιμο» του βαλκανικού διαδρόμου, καθώς και οι δηλώσεις Τουσκ, μέσω διαδικτύου, που επικροτούν τη στάση των κρατών που οδηγήθηκαν σε αυτήν την απόφαση - ως υλοποίηση μάλιστα των κατευθύνσεων της Συνόδου Κορυφής, ως μέρος της στρατηγικής της ΕΕ - επιβεβαιώνουν αυτό που από την αρχή έχει επισημάνει το ΚΚΕ. Δηλαδή, ότι οι αποφάσεις της ΕΕ οδηγούν στο μαζικό εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό. Ο Ντ. Τουσκ χαρακτήρισε το «κλείσιμο» του διαδρόμου κοινή απόφαση των 28 κρατών της ΕΕ και όχι μονομερή ενέργεια. Γεγονός που αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που αυστηρά προσηλωμένη στην πολιτική της ΕΕ, συμμετέχει στα παιχνίδια των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών στην περιοχή.
Βεβαίως, αποδεικνύεται ότι η ίδια η διαχείριση του Προσφυγικού αποτελεί πεδίο ανταγωνισμών ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ, ένα ακόμα - θα μπορούσαμε να πούμε - μαζί με τη διαπάλη για την πολιτική διαχείρισης της κρίσης. Ανταγωνισμοί που δεν αφορούν απλώς τον επιμερισμό των «ευθυνών» και των βαρών στη διαχείριση του προβλήματος, αλλά και το ρόλο που επιδιώκουν να διαδραματίσουν ισχυρά καπιταλιστικά κράτη της ΕΕ στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ιδιαίτερα στη Συρία. Για παράδειγμα, είναι σαφές ότι η «αναβάθμιση» του ρόλου της Τουρκίας στην περιοχή με αφορμή το Προσφυγικό, όπως αυτή εκφράστηκε με τα αποτελέσματα της Συνόδου ΕΕ - Τουρκίας, αποτελεί επιλογή της Γερμανίας και σχετίζεται και με την προσπάθεια παρέμβασής της στις εξελίξεις στη Συρία.
Οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων, που συναίνεσαν στην πρόσφατη μάλιστα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό, είναι υποκριτικές, είναι για τα μάτια του κόσμου. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις