Βούτυρο στο ψωμί...

gallery thumbnail
Σε δύο βασικές κατευθύνσεις κινούνται τα πάντα μετά το διπλό τυφλό και πολύ συμβολικό τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες, έδρα της ΕΕ, την Τρίτη το πρωί. Οι αναλύσεις των αστικών επιτελείων, επιχειρώντας να συσκοτίσουν την πραγματική αιτία της δράσης τέτοιων ομάδων, όπως το «Ισλαμικό Κράτος», κάνουν λόγο για «πόλεμο πολιτισμών», για «ψυχοκοινωνικές αιτίες των αποκλεισμένων νέων στα γκέτο της Δύσης», για τη «ριζοσπαστικοποίηση νέων μουσουλμάνων» κ.ά. Πυκνώνουν, ταυτόχρονα, οι αναφορές που δείχνουν προς ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί, για άλλη μια φορά, ένα τέτοιο γεγονός. Μιλούν για την ανάγκη «ενίσχυσης της ασφάλειας», για τις «αναγκαίες εκπτώσεις στα δικαιώματα και τις ελευθερίες», την «ένταση του πολέμου κατά της τρομοκρατίας». Τα ίδια έλεγαν και με τις πολύνεκρες επιθέσεις στους δίδυμους πύργους το 2001 ή τον περασμένο Νοέμβρη στο Παρίσι. Η αλήθεια βρίσκεται αλλού: Στο πλαίσιο των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων και ανταγωνισμών μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν αυτές οι οργανώσεις σε διασύνδεση με μηχανισμούς αστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών συμμαχιών. Ενώ είναι σαφές ότι τέτοια γεγονότα πάντα αξιοποιούνται για ένταση της καταστολής και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Η επίθεση στις Βρυξέλλες συμβαίνει σε μια περίοδο που πολλές περιοχές του πλανήτη φλέγονται ενώ «μυρίζει μπαρούτι» για συνολικότερη ανάφλεξη. Στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική συνεχίζονται οι πόλεμοι και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, που έχουν ως αιτία τους τον επικίνδυνο για τους λαούς ανταγωνισμό των καπιταλιστικών χωρών και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών τους για το μοίρασμα αγορών, πηγών Ενέργειας, δρόμων μεταφοράς τους και γεωστρατηγικών σφαιρών επιρροής.
Η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ, οι πετρελαιομοναρχίες του Κόλπου, το Ισραήλ, η Τουρκία και άλλοι που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα για τους αθώους νεκρούς των «ισλαμιστών τρομοκρατών», είναι αυτοί που δημιούργησαν, χρηματοδότησαν πλουσιοπάροχα και άνδρωσαν εγκληματικές οργανώσεις, όπως οι «Ταλιμπάν» και η «Αλ Κάιντα» στο Αφγανιστάν, όπως οι «αντικαθεστωτικοί» στην Αίγυπτο, στη Λιβύη, στη Συρία και στη συνέχεια οι τζιχαντιστές, προκειμένου να εξουδετερώσουν αστικά καθεστώτα που πλέον δεν τους εξυπηρετούσαν. Υπενθυμίζουμε ότι το φαινόμενο του «Ισλαμικού Κράτους» ανδρώθηκε στο πλαίσιο της λεγόμενης «Αραβικής Ανοιξης», πριν από 5 χρόνια, μια διαδικασία που στηρίχθηκε πολύπλευρα από ΕΕ και ΗΠΑ. Οι επεμβάσεις στο Ιράκ, στη Συρία, στη Λιβύη παλιότερα, αλλά και απ' ό,τι φαίνεται η επέμβαση που ετοιμάζεται ξανά στη Λιβύη, αποτελούν μέρος του ευρύτερου ανταγωνισμού των δυνάμεων αυτών με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Για παράδειγμα, ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Γερμανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ με τη Ρωσία αλλά και άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα. Για άλλη μια φορά τα τρομοκρατικά χτυπήματα θα αποτελέσουν βούτυρο στο ψωμί των σχεδιασμών για νέες επεμβάσεις στην περιοχή της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.
Ταυτόχρονα, το κλίμα «τρομο-λαγνείας» αξιοποιείται για τη διεύρυνση των μέτρων καταστολής ενάντια στους λαούς, για τον εκφοβισμό τους, την ανάπτυξη της ξενοφοβίας και του ρατσισμού. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τα καπιταλιστικά κράτη και οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί αφού πρώτα με τις επεμβάσεις ξεσπίτωσαν εκατομμύρια ανθρώπους δημιουργώντας καραβάνια προσφύγων και μεταναστών, με χιλιάδες εγκλωβισμένους και στη χώρα μας, αξιοποιούν τη διαχείριση των προσφυγικών ροών στα μεταξύ τους παζάρια και ανταγωνισμούς σε βάρος των ίδιων των μεταναστών και προσφύγων αλλά και των λαών της ΕΕ. Είναι σίγουρο ότι θα αξιοποιηθούν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα για ακόμα μεγαλύτερη καταστολή απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Είναι κρίσιμο ο ελληνικός λαός, όλοι οι λαοί να μην υποχωρήσουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας αλλά να εντείνουν την επαγρύπνησή τους και την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστές, με σταθερό μέτωπο στα μονοπώλια και την εξουσία τους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις