ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ: Συμπλέουν με την επικίνδυνη στρατηγική των ιμπεριαλιστικών οργανισμών

gallery thumbnail
Η πλήρης σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη ΝΔ και τα άλλα, τα λεγόμενα «κεντρώα» - «κεντροαριστερά», κόμματα στη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, είναι το στίγμα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών που έγινε την περασμένη Παρασκευή με αιχμή το προσφυγικό - μεταναστευτικό πρόβλημα.
Το ανακοινωθέν που συνυπέγραψαν, το οποίο περιέχει επικίνδυνες αποφάσεις για το λαό και τη χώρα, ήταν η απτή απόδειξη ότι κοινός τους στόχος είναι η στήριξη των αξιώσεων του μεγάλου κεφαλαίου για ενεργή, πολύμορφη συμμετοχή στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή, στο αιματοκύλισμα των λαών για τη μοιρασιά της λείας των πλουτοπαραγωγικών και ενεργειακών πηγών και των δρόμων μεταφορά τους.
Το ΚΚΕ, όπως ήταν αναμενόμενο, διαφώνησε ριζικά με όλα αυτά και ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος αποχώρησε από τη συνάντηση. Αλλωστε, εξαρχής από το ΚΚΕ είχαν κατατεθεί συγκεκριμένες προτάσεις που απαντούν στις αιτίες του Προσφυγικού και στην ανάγκη ανακούφισης από τις επιπτώσεις του προβλήματος.
Παραμερίζοντας τις όποιες διαφοροποιήσεις, αποφάσισαν, παράλληλα με την αποδοχή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον εγκλωβισμό εδώ προσφύγων και μεταναστών, τη μετατροπή της χώρας σε κέντρο των ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων, με πρόσχημα τον έλεγχο των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών! Πρόκειται για εξέλιξη που σηματοδοτεί την ακόμα μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στις συγκρούσεις που μαίνονται στο τόξο από την Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική, προμηνύοντας περιπέτειες για το λαό.
Αξιώνουν Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, με έδρα την Ελλάδα
Συγκεκριμένα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ υπέγραψαν κοινό ανακοινωθέν 8 σημείων το οποίο αποτελείται από δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος συμπεριλαμβάνονται οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί η Ελλάδα. Προβλέπει ότι:
-- Η Ελλάδα «θα σεβασθεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της, με τον τρόπο που αυτές καθορίζονται από τις αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης», που σημαίνει πρακτικά τον εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων ανθρώπων.
-- Η Ελλάδα «Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπ' αυτό το πνεύμα, όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει τη δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ' Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή, πάντοτε με σεβασμό της εθνικής της κυριαρχίας ως προς τη διασφάλιση των συνόρων της. Και ύστερα από μια τέτοια κατάληξη, δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει την έδρα της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής. Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ»! Δηλαδή όχι μόνο να ενισχυθεί περισσότερο ο κατασταλτικός χαρακτήρας του πολυδύναμου μηχανισμού της Frontex, αλλά να μετατραπεί σε Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή με έδρα την Ελλάδα, αξιοποιώντας τη γεωστρατηγική της θέση. Αυτό, σε συνδυασμό με την προσυπογραφή για την πλήρη ανάπτυξη των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Αιγαίο που αναφέρεται, επιβεβαιώνει πλήρως την ενεργό πια συμμετοχή της Ελλάδας στα επικίνδυνα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Οσο για τον όρο ότι η Τουρκία θα πρέπει να «σέβεται τις δικές της αντίστοιχες υποχρεώσεις», είναι ευχολόγια χωρίς αντίκρισμα.
-- Η Ελλάδα «ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών». Είναι φανερό ότι προαναγγέλλεται η ενίσχυση της καταστολής σε βάρος των μεταναστών με τη δημιουργία και επιπρόσθετων κλειστών κέντρων υποδοχής τύπου Αμυγδαλέζας. Πρόκειται για πρόταση που προέβαλε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, στη σύσκεψη, την οποία ο πρωθυπουργός μετά από κάποιες αντιρρήσεις που ψέλλισε τελικά την αποδέχτηκε.
Κάλυψη του χαρακτήρα της "λυκοσυμμαχίας"
Στο δεύτερο σκέλος σημειώνονται τα όσα ...οφείλει να πράξει η ΕΕ, αποτυπώνοντας ένα μέρος των παζαριών της κυβέρνησης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και καλύπτοντας το χαρακτήρα της λυκοσυμμαχίας και τους ανταγωνισμούς.
Αναφέρεται ότι η ΕΕ «οφείλει να επιβάλει σ' όλα, ανεξαιρέτως, τα Κράτη - Μέλη της τον πλήρη σεβασμό των υποχρεώσεών τους, ως προς τον δίκαιο και αναλογικό επιμερισμό των Προσφύγων, καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές και ότι όσοι τις επιλέγουν θα έχουν τις ανάλογες συνέπειες», «να καταστήσει σαφές προς όλα τα Κράτη - Μέλη ότι οι χώρες πρώτης γραμμής, και ειδικότερα η Ελλάδα, δεν μπορούν ν' αναλάβουν όλο το βάρος της φιλοξενίας των Προσφύγων που εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά μόνο το βάρος που τους αναλογεί με βάση τον πληθυσμό τους. Στο ίδιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Ενωση οφείλει να επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων για μετεγκατάσταση των Προσφύγων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Τουρκία».
Ακόμα ότι η ΕΕ «οφείλει» «να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων μεταναστών, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες», «να προωθήσει τη συνεργασία με την Τουρκία, προκειμένου αυτή αφενός ν' ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Και, αφετέρου, ν' αναλάβει, την ευθύνη δημιουργίας σταθερού και αξιόπιστου μηχανισμού μετακίνησης των προσφύγων από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Ζητείται από την ΕΕ «να παράσχει, εγκαίρως, την απαιτούμενη συνδρομή προς τη Χώρα μας, κυρίως ως προς τη συνεχή οικονομική και υλικοτεχνική της ενίσχυση για την υπό όρους ανθρωπισμού περίθαλψη των Προσφύγων».
Το μέγεθος της υποκρισίας φαίνεται στο 5ο σημείο, όπου αναφέρεται ότι η ΕΕ «οφείλει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία - ο οποίος και αποτελεί την σημαντικότερη αιτία δημιουργίας και διαιώνισης του Προσφυγικού», συγκαλύπτοντας ότι η ΕΕ συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
Στο ανακοινωθέν αναφέρεται ακόμα ότι «η τρέχουσα συγκυρία αποδεικνύει την ανάγκη ν' αναθεωρηθεί καταλλήλως η Συμφωνία «Δουβλίνο ΙΙ», αίτημα που συνδέεται με τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς.
Τροφοδοτούνται και οι διεργασίες
Παράλληλα με την προσπάθεια ικανοποίησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου, εμπλέκοντας ακόμα και σε περιπέτειες τη χώρα, κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, συνέχισαν στη διάρκεια της σύσκεψης να αξιοποιούν το Προσφυγικό, για να εκφράσουν τις διαφοροποιήσεις τους, που αφορούν στις διεργασίες στο πολιτικό σκηνικό για την καλύτερη διαχείριση των συμφερόντων της αστικής τάξης, την προώθηση δηλαδή των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων για τον κοινό τους στόχο, που είναι η καπιταλιστική κερδοφορία, αλλά και για τη χειραγώγηση εργατικών - λαϊκών συνειδήσεων.
Χαρακτηριστικά, μπροστά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής για το Προσφυγικό, όλοι συνέκλιναν στην ανάγκη μιας κοινής «εθνικής γραμμής», προετοιμάζοντας το έδαφος για διάφορα ενδεχόμενα είτε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, είτε οικουμενικής κ.ο.κ.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε, εξερχόμενος από τη σύσκεψη, ότι η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο Προσφυγικό, αλλά έστω και την τελευταία στιγμή προσχώρησε στο ρεαλισμό. Εξέφρασε, βεβαίως, επιφυλάξεις αν η κυβέρνηση καταφέρει να ανταποκριθεί σε όσα μπαίνουν στο κοινό ανακοινωθέν.
Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, φέρεται να κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας. Διαρροές ανέφεραν ότι στη διάρκεια της σύσκεψης είπε στον πρωθυπουργό ότι «είναι διστακτικός σε σχέση με την επιστροφή των παράτυπων, το διαχωρισμό μεταναστών και προσφύγων και τα κέντρα κλειστού τύπου», που είχε ζητήσει νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η ίδια εξερχόμενη από το προεδρικό μέγαρο δήλωσε ότι «η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο. Αποδεικνύεται ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση. Αυτή η εθνική γραμμή που διαμορφώθηκε σήμερα, χρειάζεται μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής ενότητας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αντιμετωπίσει την κρίση».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πρότεινε να διοριστεί ένας υπερυπουργός κοινής αποδοχής για το Προσφυγικό. Μετά τη σύσκεψη, εξερχόμενος δήλωσε την ικανοποίησή του, επειδή «η κυβέρνηση μετατοπίστηκε προς το ρεαλισμό», επισημαίνοντας ότι η «εθνική γραμμή» που συμφωνήθηκε βασίζεται σε τρεις άξονες: Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, επιστροφή παράτυπων μεταναστών, ασφάλεια για κατοίκους νησιών και συνόρων. «Δίνουμε χέρι βοηθείας σε πρόσφυγες, αλλά δεν μπορεί η Ελλάδα να φιλοξενήσει όλους τους μετανάστες», ανέφερε, φράση που σημαίνει ουσιαστικά ενίσχυσης της καταστολής.
Ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απαίτησε στη σύσκεψη να κλείσει το θέμα της οικουμενικής κυβέρνησης και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Η πρότασή του τέθηκε σε ψηφοφορία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλο, και απορρίφθηκε. Η απόρριψη της πρότασής του ήταν η αιτία που ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει το κοινό ανακοινωθέν.
Η προετοιμασία του εδάφους για τα αποτελέσματα της σύσκεψης, είχε γίνει από τις προηγούμενες μέρες.
Για παράδειγμα, είναι πολύ χαρακτηριστική η δήλωση του Δ. Παπαδημούλη την περασμένη Τετάρτη στην ΕΡΑ ότι: «Κατά τη γνώμη μου, στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, μαζί με τη σφυρηλάτηση της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης και ενότητας για το Προσφυγικό, πρέπει να οικοδομηθεί, παρά τις διαφορές, η ευρύτατη δυνατή συναίνεση, ώστε να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης». Δήλωση που αποδεικνύει και τα παζάρια της κυβέρνησης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις