Καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια

gallery thumbnail
Συνεχίζεται η συγκέντρωση δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με πρόσχημα το Προσφυγικό, ενώ ουσιαστικά σχετίζεται με τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και την κλιμάκωση του πολέμου στη Συρία, προετοιμάζοντας και νέες πιθανές επεμβάσεις σε άλλες χώρες της περιοχής. Το επιβεβαιώνουν οι ίδιοι οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης σύνθεσης και ανάπτυξης της ΝΑΤΟικής ναυτικής δύναμηςSNMG2. Παραθέτουμε χαρακτηριστικές δηλώσεις τους:
-- Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Α. Νταβούτογλου,μιλώντας τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, δένοντας την επιχείρηση στο Αιγαίο με την τουρκο-ρωσική σύγκρουση στη Συρία και άλλους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, επέμεινε ότι «υπάρχει μεγάλος κίνδυνος και απειλή από τα νότια σύνορα (σ.σ.: της Τουρκίας)» και ότι «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της συμμαχίας μας».
-- Ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, μετά τη συνάντησή τους, γνωστοποιούσε ότι «ως μέρος της υποστήριξης του ΝΑΤΟ (σ.σ.: στην Τουρκία) για να βοηθήσει με την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, οι σύμμαχοι αποφάσισαν να εντείνουν την ανταλλαγή πληροφοριών, την επιτήρηση και τον έλεγχο στα τουρκο-συριακά σύνορα. Αυτό θα συμπληρώσει τα μέτρα που αποφασίσαμε στα τέλη του προηγούμενου χρόνουγια την ασφάλεια της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων της παρουσίας περισσότερων αεροπλάνων AWACS καιαυξημένης ναυτικής παρουσίας».
-- Ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ δήλωνε, εξάλλου, ότι το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει την αεράμυνα της Τουρκίας με πυραύλους «Patriot» και ότι στέκει «αλληλέγγυο» με την Αγκυρα. Πρόσθετε ότι «το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να ανησυχεί για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση στη Συρία και την Ανατολική Μεσόγειο». Στο ίδιο πλαίσιο, επαινούσε τη «δέσμευση» της Τουρκίας για την «ανάπτυξη της επιτήρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο», ενώ συμπλήρωνε ότι στη λυκοσυμμαχία«αυξάνουμε τον αριθμό των υπό ανάπτυξη πλοίων» στο αρχιπέλαγος, που μαζί με το Λιβυκό μετεξελίσσονται σε ΝΑΤΟική θάλασσα.
-- Θυμίζουμε ότι αρχές Φλεβάρη, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας των κρατών - μελών της λυκοσυμμαχίας, όπου έγινε πλήρης παρουσίαση της ανάπτυξης των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο τόξο από Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Καύκασο, έως Μέση Ανατολή και Ανατολική Μεσόγειο, ο Στόλτενμπεργκ αιτιολογούσε την αποστολή AWΑCS σε Συρία και Τουρκία, ως μέτρο για να αντιμετωπιστούν οι «παραβιάσεις του εναέριου χώρου του ΝΑΤΟ (σ.σ.: του τουρκικού εναέριου χώρου) από ρωσικά μαχητικά» και η ενίσχυση της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας στη Συρία, που «ανατρέπει τη στρατηγική ισορροπία και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή». Μια δήλωση - «κλειδί», καθώς όλα δείχνουν ότι, με ανάπτυξη πρόσθετων μονάδων στην ευρύτερη περιοχή, που περικλείει και το Αιγαίο, το ΝΑΤΟ επιχειρεί να αποκαταστήσει την τέτοια ισορροπία τρόμου...
-- Επιπλέον, αρχές της προηγούμενης βδομάδας,ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής του ΝΑΤΟ για την Ευρώπη, πτέραρχος Φ. Μπρίντλοβ,μιλώντας όχι όπου όπου, αλλά στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας των ΗΠΑ,ενέπλεκε ανοιχτά τις προσφυγικές ροές στην αντιπαράθεση με τη Μόσχα για τον έλεγχο ζωνών στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι βοηθά τον Σύρο Πρόεδρο, Μπ. Αλ Ασαντ, να μετατρέψει την προσφυγική κρίση σε «όπλο» εναντίον της Δύσης. Οι μαζικές ροές προσφύγων από τη Συρία έχουν «αποσταθεροποιητικές συνέπειες» στις ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες καταφεύγουν και αυτό λειτουργεί υπέρ της Μόσχας, ανέφερε. Μόσχα και Δαμασκός εσκεμμένα τροφοδοτούν τη μαζική εκτόπιση των Σύρων, επέμεινε ο Μπρίντλοβ, εστιάζοντας στις αεροπορικές επιχειρήσεις της Ρωσίας στη Συρία και στον ισχυρισμό ότι η συριακή κυβέρνηση χρησιμοποιεί βόμβες - βαρέλια σε κατοικημένες περιοχές. «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει άλλος λόγος χρήσης αυτών των όπλων, που δεν είναι ακριβείας, τόσο από τον Ασαντ όσο και από τις ρωσικές δυνάμεις, πέρα από το να προκαλέσουν τη μετακίνηση προσφύγων και να τους κάνει το πρόβλημα κάποιων άλλων», πρόσθεσε.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είχαμε έναρξη των επιχειρήσεων της ΝΑΤΟικής αρμάδας, με Γερμανό διοικητή, ο οποίος θα αναφέρεται απευθείας στον Αμερικανό διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης των Συμμαχικών Δυνάμεων του NATO στη Νάπολη της Ιταλίας(JFC Naples), ο οποίος είναι ταυτόχρονα και διοικητής των Ναυτικών Δυνάμεων των ΗΠΑ σε Ευρώπη και Αφρική. Στην αρμάδα είναι ήδη ενταγμένες ελληνική και τουρκική φρεγάτα, μια γαλλική είναι ...καθ' οδόν προς ενίσχυση της δύναμης, όπως και βρετανικά πλοία, ενώ πλοία έχει τάξει και ο διοικητής του 6ου Αμερικανικού Στόλου. Ολα, δηλαδή, τα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη συν οι βασικοί παίκτες της περιοχής σπεύδουν να αναπτύξουν δυνάμεις στον άξονα που διαπλέουν τα ρωσικά πολεμικά για να κατέβουν έως τη θάλασσα της Συρίας, ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξακολουθεί να παρουσιάζει τη ΝΑΤΟική παρουσία στο αρχιπέλαγος περίπου ως ...ευλογία.
Ομως, το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας ειρήνης και ασφάλειας για τη χώρα μας, αλλά παράγοντας εμπλοκής της στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που απειλούν συνολικά τα συμφέροντα των λαών της περιοχής. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, που προκάλεσαν τον πόλεμο στη Συρία, στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία, που εξόπλισαν και ουσιαστικά στήριξαν τους δολοφόνους του «Ισλαμικού Κράτους» και ευθύνονται για το πρωτοφανές προσφυγικό κύμα, καλούνται τώρα να συνεχίσουν το έγκλημά τους, απλώνοντας τις δυνάμεις τους και παραπέρα, με όποιο πρόσχημα βρίσκουν κάθε φορά πρόσφορο. Σήμερα το Προσφυγικό, αύριο κάτι άλλο. Σε κάθε περίπτωση, «τρέχουν» σήμερα διασταυρούμενα και αντιτιθέμενα ιμπεριαλιστικά σχέδια, που εκθέτουν στον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύγκρουσης τους λαούς της περιοχής. Οι εξελίξεις, λοιπόν, επιβάλλουν επιφυλακή, ενίσχυση της λαϊκής πάλης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας σε αυτούς, αγώνα του λαού για να γίνει πράξη το σύνθημα «καμιά εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις