Πιάστηκαν στα πράσα

gallery thumbnail
Οταν την περασμένη Τετάρτη ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωνε με κυνισμό πως «σφραγίστηκαν» τα σύνορα από τις χώρες του βαλκανικού διαδρόμου με κοινή απόφαση των 28 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αντέδρασε έντονα και χαρακτήρισε μονομερή ενέργεια το κλείσιμο συνόρων. Μάλιστα, η κυβέρνηση είπε ευθέως ότι κάτι τέτοιο δεν αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής. Η πραγματικότητα είναι ότι η κυβέρνηση πιάστηκε στα πράσα, αφού και η ίδια συναίνεσε και υπέγραψε το σφράγισμα των συνόρων, που οδηγεί στον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας. Για άλλη μια φορά κοροϊδεύουν το λαό. Και το παίζουν δήθεν «απατημένοι σύζυγοι», επειδή - όπως ισχυρίζονται - οι «εταίροι» τους στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τηρούν συμφωνίες και συνθήκες. Ομως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι «εταίροι» της τηρούν κατά γράμμα τις αντιλαϊκές συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσματα... Ας δούμε λίγο πιο συγκεκριμένα.
Αμέσως μετά τη Σύνοδο Κορυφής, πριν περίπου δέκα μέρες, συντάχθηκε κοινή Δήλωση των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. Στο σημείο «2» της κοινής ανακοίνωσης αναφέρεται: «Οι αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων υπενθύμισαν επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στη Σύνοδο της 18ης και 19ης Φεβρουαρίου, αποφάσισε την επάνοδο σε κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν από όλα τα μέλη του χώρου Σένγκεν, συνεκτιμώντας τις ιδιαιτερότητες των θαλάσσιων συνόρων, καθώς και τον τερματισμό της προσέγγισης της διέλευσης χωρίς διατυπώσεις (wave-through). Οι ακανόνιστες ροές μεταναστών κατά μήκος της οδού των Δυτικών Βαλκανίων έχουν πλέον σταματήσει».
Κρατήστε αυτό το «...κατάσταση πλήρους εφαρμογής του Κώδικα Συνόρων του Σένγκεν», που το έχουν υπογράψει όλοι μηδενός εξαιρουμένου - και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δηλαδή - και πάμε να δούμε αναλυτικά τι γράφει αυτός ο Κώδικας, στην ενότητα «Τα εσωτερικά σύνορα». Λέει λοιπόν:
«Οταν υφίσταται σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια, οι εν λόγω χώρες μπορούν εκτάκτως να επαναφέρουν τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τις 30 ημέρες (με δυνατότητα παράτασης βάσει προϋποθέσεων που καθορίζονται από τον κώδικα) ή για την προβλέψιμη διάρκεια της σοβαρής απειλής. Η εν λόγω ενέργεια πρέπει να θεωρείται έσχατη λύση. Οταν προτίθενται να επαναφέρουν τον έλεγχο αυτό, ενημερώνουν το συντομότερο δυνατό τις άλλες χώρες της ΕΕ που συμμετέχουν στο χώρο Σένγκεν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενημερωθεί αμελλητί, ενόψει πιθανών διαβουλεύσεων. Ταυτόχρονα, πρέπει επίσης να ενημερωθεί σχετικά και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.
(...) Κατ' εξαίρεση και όταν μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εσωτερική ασφάλεια σε μια χώρα της ΕΕ απαιτεί άμεση δράση, αυτή η τελευταία μπορεί να επαναφέρει συνοριακούς ελέγχους στα εσωτερικά σύνορά της αμέσως. Κοινοποιεί στη συνέχεια την απόφασή της στις άλλες χώρες της ΕΕ και στην Επιτροπή».
Με απλά λόγια, δηλαδή, αυτό που κάνουν η ΠΓΔΜ και άλλες χώρες όχι μόνο προβλέπεται από τις συνθήκες που ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του ζητούν να εφαρμοστούν, αλλά επικυρώθηκε κιόλας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής και από τον Ελληνα πρωθυπουργό! Εχουν απίστευτο θράσος. Οχι γιατί λένε ωμά ψέματα. Οχι γιατί προσπαθούν να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα. Αλλά γιατί την ίδια στιγμή, επιχειρούν να πείσουν το λαό ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και όσες συμφωνίες απορρέουν από αυτή, εάν τηρηθούν κατά γράμμα, μπορούν να ωφελήσουν τους λαούς. Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν ότι μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων, των συνθηκών της ΕΕ, της δράσης των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών του ΝΑΤΟ και της Frontex, δεν μπορεί να υπάρξει λύση πραγματική, που να απαντά τόσο στις αιτίες του Προσφυγικού όσο και στις επιπτώσεις από αυτό.
Οι αντιδράσεις της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αλλά και των άλλων αστικών κομμάτων που συναίνεσαν στην πρόσφατη, μάλιστα, σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στη στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό, είναι υποκριτικές. Επιβεβαιώνεται, για ακόμα μια φορά, ότι οι αποφάσεις των Συνόδων της ΕΕ περικλείουν επικίνδυνες εξελίξεις, τόσο για τους λαούς της ΕΕ όσο και βεβαίως για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες - θύματα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι σήμερα γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό να δυναμώσει η αλληλεγγύη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αποφάσεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, ενσωματώνοντας στις διεκδικήσεις και προτάσεις που άμεσα μπορούν να απαντήσουν στις επιπτώσεις του προβλήματος, στοχεύοντας πάντα σταθερά στις αιτίες του.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις