Καθένας και η ταξική του θέση




Η είδηση είναι στα στοιχεία για την κινέζικη βιομηχανία χάλυβα. Η καπιταλιστική κρίση εκφράζεται πλέον στην ίδια την «ατμομηχανή» του συστήματος. Εκεί δεν έχουν μνημόνιο να επικαλεστούν κι αναλύουν το πρόβλημα ως καθαρό αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης. Σε αντίθεση με την «Αυγή» που και χτες επέμενε ότι «το μνημόνιο αποδεικνύεται ένα τεράστιο πρόγραμμα ύφεσης με διαλυτικές επιπτώσεις για την κοινωνία». Ο κόσμος καίγεται και οι υπερασπιστές της ΕΕ τρελαίνονται στην ιδέα ότι πρέπει κάποια στιγμή να ομολογήσουν ότι η καπιταλιστική κρίση έφερε το μνημόνιο και όχι το μνημόνιο την κρίση.

Το γεγονός είναι ότι η πτώχευση για τα λαϊκά νοικοκυριά είναι ήδη εδώ κι ας την ονομάζουν εσωτερική υποτίμηση. Εξάλλου, και τις απολύσεις «εφεδρεία» τις λένε.

Οποιος ζει σε εργατογειτονιά ξέρει πως το καλάθι της νοικοκυράς δεν υπάρχει πια. Καθιερώθηκε σαν όρος τότε που πράγματι στο καλάθι του σούπερ μάρκετ έμπαιναν τα βασικά είδη που μια νοικοκυρά έπαιρνε για το σπίτι. Εγινε συμβολικό σαν αντιπροσωπευτικό δείγμα βασικών προϊόντων. Σήμερα αυτό το καλάθι δεν υπάρχει. Η νοικοκυρά μπαίνει στο σούπερ μάρκετ, αγοράζει ακριβώς το ελάχιστα αναγκαίο που χρειάζεται εκείνη την ώρα και φεύγει.

Δεν είναι καλό σημάδι όταν ο διευθυντής της «Καθημερινής» προετοιμάζει κλίμα για το Σεπτέμβρη επικαλούμενος φράσεις που δεν ακούγονται. Οσο για το ποιος αγαπά τον τόπο, η αστική τάξη είναι η τελευταία που μπορεί να μιλά.

Το λιβανιστήρι στις εφημερίδες για τον υπουργό Εργασίας το εξήγησε ο Στουρνάρας, που αναγνώρισε ότι ο Βρούτσης είναι το πρώτο βιολί στην επιχείρηση «τσάκισμα των εργατών». Ανήγγειλε ήδη κλιμακωτές μειώσεις ακόμα και στις κατώτερες συντάξεις. Αυτό που γράφαμε προχτές σαν ανέκδοτο, χτες διατυπώθηκε ως επίσημη κυβερνητική θέση. Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι τα 580 ευρώ του κατώτερου μισθού δεν μπορούν να είναι κάτω από τα 589 ευρώ της κατώτερης σύνταξης και άρα αφού δεν προβλέπεται αύξηση του κατώτερου μισθού, θα κοπούν οι κατώτερες συντάξεις ώστε να πέσουν κάτω από τον κατώτερο μισθό.

Μ' αυτά τα δεδομένα, οι νέοι δάσκαλοι που καλούνται να πάνε στο μάθημα με 570 ευρώ το μήνα θα πρέπει να δηλώσουν και ευχαριστημένοι. Θα μπορούν από την ίδια τους την εμπειρία να διδάσκουν στα παιδιά τι θα πει «είπε το ψωμί, ψωμάκι».

Για το τι θα γίνει με τις απολύσεις στο Δημόσιο ο Καψής στο «Mega» ήταν σαφής: «Στον ιδιωτικό τομέα δεν υπάρχει εφεδρεία, όταν κλείνει μια επιχείρηση οι εργαζόμενοι απολύονται», είπε και προανήγγειλε...

Οταν ο Γιούνκερ δήλωνε προχτές ότι τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει με τους αγρότες στα βουνά της Ελλάδας δεν είχαμε υπόψη την είδηση από την Πρέσπα, όπου καταγράφηκε ολική καταστροφή της σοδειάς προς ικανοποίηση των μονοπωλίων στα τρόφιμα που κερδίζουν κάθε που καταστρέφεται μια σοδειά.

Το ενδιαφέρον για την κατάσταση της εργατικής τάξης κορυφώνεται. Στην Ισπανία ένας δήμαρχος κλείδωσε τους κάδους απορριμάτων για να μην τρώνε από κει οι άνεργοι. Οπως είπε, το έκανε από ενδιαφέρον για τη δημόσια υγεία. Κι όπως εξήγησε, οι αρρώστιες κοστίζουν στον προϋπολογισμό.

Στα δικά μας, εφιάλτης η συγκεντρωτική λίστα με τους φόρους που συγκέντρωσε και παρουσίασε χτες ο «Ριζοσπάστης» μέσα από το κύριο άρθρο του:

Μόνο στην περίοδο που μεσολάβησε από το 2010, ανάμεσα στα άλλα είχαμε:

* Αλλεπάλληλες αυξήσεις του ΦΠΑ. Ο «χαμηλός» συντελεστής αυξήθηκε κατά 44% και ο «υψηλός» κατά 21%.

* Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους στα καύσιμα, με αποτέλεσμα η τιμή πώλησης της βενζίνης να αυξηθεί σε ποσοστά που φτάνουν και το 80%.

* Αλλεπάλληλες αυξήσεις στους φόρους για τα ποτά και τα τσιγάρα.

* Αύξηση της φορολογίας για μισθούς και συντάξεις.

* Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ.

* Μείωση της φορολογικής έκπτωσης για τα παιδιά των φορολογουμένων.

* «Εκτακτη εισφορά» για όλους τους εργαζόμενους που έχουν εισόδημα πάνω από 857 ευρώ.

* Πρόσθετη «εισφορά» για τους συνταξιούχους του Δημοσίου, του ΝΑΤ και των φορέων Κοινωνικής 
   Ασφάλισης.

* «Ειδική εισφορά» για όλες τις επικουρικές συντάξεις.

* «Τέλος άσκησης επιτηδεύματος» για όλους τους αυτοαπασχολούμενους.

* Αύξηση 10% στα τέλη κυκλοφορίας.

* Επιβολή ειδικού φόρου στο φυσικό αέριο των νοικοκυριών.

* Κατάργηση του ειδικού τρόπου φορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Διά ταύτα: Αλίμονο στον εργάτη που περιμένει λύση από τα κόμματα του κεφαλαίου. Αλίμονο στον εργάτη που περιμένει λύση από την ΕΕ. Ζήτω στον εργάτη που μπαίνει μπροστά στον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την αποδέσμευση από την ΕΕ και τη μονομερή διαγραφή του χρέους, για ριζικές αλλαγές στην οικονομία και στην εξουσία, για ανάπτυξη προς όφελος του λαού, όπως καλεί το ΚΚΕ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις