"Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά..."

Ε
λάδα: όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά» ήταν ο τίτλος του αφιερώματος, πριν από λίγες μέρες, του γαλλικού περιοδικού «Marianne» στην Περιφέρεια Αττικής και ειδικότερα στην Ρένα Δούρου, για την οποία ο συντάκτης τόνιζε πως είναι «μια Περιφερειάρχης που την περίμεναν στη γωνία... αλλά που μέχρι σήμερα έχει κάνει μια άψογη διαδρομή». Για να δούμε, μέσα από το δημοσίευμα την «άψογη διαδρομή» που γίνεται παρά το ότι, όπως αναφέρει το περιοδικό: «(...) κανείς δεν διευκολύνει το έργο της. Ωστόσο, με σκληρή δουλειά και βούληση, η εκλεγμένη Περιφερειάρχης κατορθώνει σημαντικά πράγματα με τη μικρή της ομάδα».

Τ
ο αφιέρωμα ξεκινά, λοιπόν, με το ότι η Ρένα Δούρου «κατάφερε να πείσει τις Βρυξέλλες» (...) «ασχολήθηκε λοιπόν με τα πιο πιεστικά προβλήματα και αντιμετώπισε τις πιο επείγουσες καταστάσεις» (...) «κατάφερε να παραμείνουν ανοικτοί οι δρόμοι σε όλη την Περιφέρεια κατά τους φοβερούς κατακλυσμούς του περασμένου Οκτωβρίου». Ο συντάκτης προφανώς αγνοεί το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι δρόμοι της Δυτικής Αττικής μετατράπηκαν σε ποτάμια, ειδικά στις περιοχές του Πειραιά, του Κερατσινίου, της Νίκαιας, του Περάματος, της Δραπετσώνας, του Αιγάλεω, των Αγ. Ανάργυρων, του Ιλίου, του Μενιδίου, της Νίκαιας και του Περιστερίου. Επίσης, περισσότερα από 15 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν και έφτασαν στην Π. Κοκκινιά, ενώ οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών - την ώρα που μάζευαν τις λάσπες από τα σπίτια τους μέρες μετά τις πλημμύρες - στηλίτευαν το γεγονός πως η περιφερειακή Αρχή ήταν ανύπαρκτη. Βέβαια, δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η διοίκηση της Περιφέρειας έχει την απόλυτη ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ομως, χαρακτηριστικό της πολιτικής της διοίκησης της Περιφέρειας είναι ότι στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας προβλέπονται μερικά ψίχουλα για αντιπλημμυρικές υποδομές, ενώ για επιχειρηματικούς ομίλους υπάρχουν μπόλικα εκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να φτιάξουν αθλητικές υποδομές.

Τ
ο άρθρο του γαλλικού περιοδικού συνεχίζει. «Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός της (σ.σ. της Ρ. Δούρου) ήταν το πρόβλημα που σχετίζεται με τις συνθήκες διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική, η οποία συχνά λαμβάνει χώρα παραβιάζοντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές οδηγίες. Η επίσκεψή της στη χωματερή της Φυλής, στα δυτικά της Αθήνας προκάλεσε αίσθηση και έφερε τη στήριξη πολλών επιτροπών κατοίκων που αγωνίζονται για το κλείσιμό της. (...) Βέβαια προς το παρόν η χωματερή εξακολουθεί να λειτουργεί, αλλά η κυρία Περιφερειάρχης ακύρωσε ένα σχέδιο του προκατόχου της, εξόχως επικερδές για τις μεγάλες εταιρίες που μοιράζονται τις κερδοφόρες μπίζνες των απορριμμάτων». Παρά τις προεκλογικές κορόνες για άμεσο κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, η πλειοψηφούσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια, κάνει τώρα λόγο για σταδιακό κλείσιμό της. Παράλληλα, ετοιμάζεται να διοργανώσει διεθνές συνέδριο σχετικά με το σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, αξίας 40.000 ευρώ, ενώ προεκλογικά δήλωνε σε όλους τους τόνους πως η παράταξη έχει έτοιμο σχέδιο για το θέμα. Οσο για την «ακύρωση» του σχεδίου του Γ. Σγουρού που επικαλείται το άρθρο, το σταμάτημα των 4 εργοστασίων δηλαδή, προεκλογικά η Ρ. Δούρου ζητούσε «να σταματήσει κάθε εργασία που έχει σχέση με την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γραμματικού, ενός έργου που αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο για την υγεία των πολιτών και το περιβάλλον».

Ω
στόσο, στον προϋπολογισμό που εισηγήθηκε - τον προϋπολογισμό της προηγούμενης Διοίκησης Σγουρού, που η παράταξη της Ρένας Δούρου είχε καταψηφίσει ως αντιλαϊκό - προσέφερε απλόχερα δύο εκατομμύρια ευρώ για το συγκεκριμένο έργο. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πρόσφατα η Κομισιόν έστειλε τα συγχαρητήριά της στην Περιφέρεια για το σχέδιό της στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, επειδή ακριβώς βρίσκεται μέσα στις κατευθύνσεις της ΕΕ και των οδηγιών της. Κοινοτικές οδηγίες που ανάμεσα σε άλλα προβλέπουν ακόμα και την ιδιωτικοποίηση ή τη Σύμπραξη με ιδιώτες για τη διαχείριση των απορριμμάτων... Επιλογές ευνοϊκές για επιχειρηματίες του κλάδου που θα κληθούν να πληρώσουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις