ΣΥΡΙΖΑ και φορολογία: Οι σκόπιμες ασάφειες και η αντιλαϊκή σαφήνεια

Ψηφοθηρικό παιχνίδι με την αγωνία του λαού να πάρει τέλος η φοροεπιδρομή που υφίσταται, παίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σκόπιμα μια σειρά από ασάφειες στις διάφορες εξαγγελίες που κάνει σχετικά με τα αντιλαϊκά χαράτσια, όταν την ίδια ώρα οι δεσμεύσεις του προς το κεφάλαιο, και στο θέμα της φορολογίας, προεξοφλούν ότι τη νύφη θα συνεχίσει να την πληρώνει ο λαός.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για «κατάργηση» του ΕΝΦΙΑ. Στην πραγματικότητα, μιλάει για αντικατάστασή του με έναν Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, δίχως να ξεκαθαρίζει ποια περιουσία υπολογίζει ως τέτοια, με σχετικές αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του να εντείνουν σκόπιμα τη «θολούρα».
Το ζουμί της υπόθεσης για το λαό βέβαια βρίσκεται ακόμα πιο βαθιά: Στις πολύ πιο σαφείς δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο κεφάλαιο: «Αρση της φορολογικής καταστολής στην πραγματική οικονομία (...) Δεν πρόκειται να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές των επιχειρήσεων», διαβεβαίωσε εμφατικά τα εγχώρια και ξένα μονοπώλια ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη διαδικτυακή του συνέντευξη. Οι δεσμεύσεις αυτές, σε συνδυασμό με τους όρκους που δίνει η Κουμουνδούρου στουςισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΕ για «να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών» και να στηριχθεί με περισσότερο κρατικό χρήμα η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολιών για το ποιος θα πληρώσει και πάλι το μάρμαρο στην περίπτωση της αντικατάστασης του ενός ή του άλλου φόρου.
Το ίδιο άλλωστε ισχύει και με τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ περί «διεύρυνσης της φορολογικής βάσης»: Είναι η ίδια ακριβώς φράση που χρησιμοποίησε η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για να «ντύσει» το γεγονός ότι όχι μόνο μονιμοποίησε το τάχα έκτακτο χαράτσι στα ακίνητα, αλλά αντίθετα το διεύρυνε στα χωράφια, κυριολεκτικά σε κάθε σπιθαμή της μικρής ακίνητης περιουσίας.
Πέρα από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη φορολογία του κεφαλαίου, κρυστάλλινα αντιλαϊκή είναι και η θέση του για τα χρέη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού από τα... μνημονιακά χαράτσια: Θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι δεκάρας! Οι ρυθμίσεις που λέει ότι θα κάνει - αντίστοιχες με αυτές που κάνει και η σημερινή κυβέρνηση - στόχο έχουν, καθ' ομολογίαν του, να εισπράξει το αστικό κράτος όσα περισσότερα μπορεί από λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις οφειλές από τα δυσβάσταχτα χαράτσια των προηγούμενων χρόνων. Μάλιστα, η Κουμουνδούρου εξαγγέλλει ότι από αυτά τα έσοδα θα χρηματοδοτήσει το περιβόητο πρόγραμμα για τη διαχείριση της «ανθρωπιστικής κρίσης». Θα τα παίρνει, δηλαδή, απ' τους φτωχούς για να δίνει ψίχουλα στους φτωχότερους και παντεσπάνι στο κεφάλαιο!
Επιπλέον, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ακόμα και αυτές τις γεμάτες ασάφειες εξαγγελίες του περί φορολογικής «ελάφρυνσης» του λαού, ο ΣΥΡΙΖΑ τις παρουσιάζει σε συνάρτηση με την πάταξη τηςφοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου. Ζήσε μαύρε μου δηλαδή! Τέτοιες διακηρύξεις άκουσε πολλές φορές ο λαός, δίχως όμως ποτέ να υπάρξει αντίκρισμα, αφού στο πλαίσιο της εξουσίας του, το κεφάλαιο έχει στη διάθεσή του όλα τα μέσα, «νόμιμα» και μη, να προστατεύει τον κλεμμένο από τους λαούς πλούτο που κατέχει.
Η μόνη πρόταση που δεν κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις για τη λαϊκή οικογένεια, είναι η πρόταση του ΚΚΕ για άμεση κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση κάθε φορολογίας στην κύρια και στην εξοχική κατοικία της λαϊκής οικογένειας. Η μόνη πρόταση που ανακουφίζει τη λαϊκή οικογένεια από τους φόρους είναι η πρόταση για αφορολόγητο 40.000 ευρώ για κάθε οικογένεια, με αύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί. Και οι προτάσεις του ΚΚΕ που ανακουφίζουν τη λαϊκή οικογένεια δεν χωρούν στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς της ΕΕ, για την τήρηση των οποίων ορκίζονται τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χωρούν στις δεσμεύσεις και των δυο τους απέναντι στο κεφάλαιο.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις