Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ νέα δύναμη χωρίς εξαρτήσεις;

Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ «μια νέα δύναμη που δεν έχει εξαρτήσεις από το παρελθόν, από το οικονομικό κατεστημένο»;

Ο
 ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμεύσεις από το παρελθόν πρώτα απ' όλα γιατί αποτέλεσε και αποτελεί δύναμη που στήριξε τον ευρωμονόδρομο, από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ μέχρι σήμερα. Και σήμερα διαβεβαιώνει ότι θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της χώρας σε ΕΕ, ΝΑΤΟ και γενικότερα στο ευρωατλαντικό πλαίσιο. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δεσμευτεί με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες του απέναντι στο μεγάλο κεφάλαιο. Εχει δεσμευτεί ότι θα διατηρήσει τις φοροαπαλλαγές του, έχει δεσμευτεί ότι θα το στηρίξει με κρατικό χρήμα, έχει δεσμευτεί για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, έχει δεσμευτεί ότι θα στηρίξει νέα επενδυτικά σχέδια συμπράξεων του δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο, έχει δεσμευτεί για προνόμια στο ΣΕΒ, τους μεγαλοξενοδόχους, τους φαρμακοβιομήχανους, τους βιομηχάνους των λεγόμενων «ενεργοβόρων βιομηχανιών» ότι θα τους παρέχει φθηνό ρεύμα. Αυτά περιλαμβάνονται άλλωστε στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Με μια έννοια, επίσης, δέσμευσή του προς το κεφάλαιο είναι και η μη δέσμευσή του προς το λαό για ανάκτηση των απωλειών της περιόδου της κρίσης.

Τ
ι εννοεί όμως ότι θα τα βάλει με την «ολιγαρχία»; Σε πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα «Financial Times», που είχε αναπαράγει η εφημερίδα «ΑΥΓΗ», ο Γ. Σταθάκης του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναφερθεί στα εξής:Προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι η άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων για την άσκηση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων... είναι σκόπιμο να διακρίνουμε μεταξύ της υγιούς επιχειρηματικής δραστηριότητας, που πρέπει να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί, και στις εταιρείες οι οποίες διατηρούν διασυνδέσεις με την πολιτική ελίτ και με αυτό τον τρόπο βλάπτουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν αποπνικτικές συνθήκες για την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας. Στο ρεπορτάζ εκείνης της μέρας η «ΑΥΓΗ» έγραφε: «Σχολιάζοντας τη δήλωση Σταθάκη, η εφημερίδα "Financial Times" τονίζει ότι η ιδέα της λήψης μέτρων κατά Ελλήνων μεγαλοπαραγόντων θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί θετικά και από την ΕΕ και το ΔΝΤ».

Α
πό την παρέμβαση του Γ. Σταθάκη αποκαλύπτεται ότι η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει και «ξαναμοίρασμα της πίτας των τομέων οικονομίας» στο όνομα της αντιμετώπισης των «ολιγαρχών» που έχουν το πλεονέκτημα να κερδοφορούν στηριζόμενοι κυρίως στην κρατική ενίσχυση σε βάρος άλλων μερίδων του κεφαλαίου που είναι οι «ριγμένοι» της υπόθεσης από το κράτος. Να θυμίσουμε επίσης ότι η ενίσχυση άλλων μερίδων του κεφαλαίου κόντρα στους «ολιγάρχες», που λέει ο κ. Σταθάκης, δεν είναι καινούριο ζήτημα. Παρόμοια πραγματικότητα στους κόλπους της αστικής τάξης συνέβαλε το ΠΑΣΟΚ να διαμορφωθεί από τα μέσα της δεκαετίας του '80 και μετά, έτσι που ο Ανδρέας Παπανδρέου να καυχιέται ότι ανέδειξε «νέα τζάκια» στην ελληνική οικονομία, δηλαδή νέους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους σε βάρος των παλιών. Ηταν τα ΠΑΣΟΚικά «τζάκια».

Α
ρα; Τι λένε; Κόντρα στους παλιούς «ολιγάρχες» σε συνεννόηση και με τμήματα του κεφαλαίου στην ΕΕ ή των ΗΠΑ, που συμφωνούν για να αναδειχτούν και ενισχυθούν νέοι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Ο λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί από την προπαγάνδα τους, που ενώ η πολιτική τους τάζει καλύτερες μέρες, ουσιαστικά αυτές είναι για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, παλιούς ή νέους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις