Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δεσμεύσεις του στο κεφάλαιο(2)

Φιλόξενη αγκαλιά στους μεγαλοξενοδόχους

"Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις", διαβεβαιώνει ο Αλ. Τσίπρας

Σ
Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις ξεπέρασαν τα 20 εκατ. 
(αύξηση 21,9%) και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατέγραψαν 
αύξηση 10,6%, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ
τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ διοργάνωσε εκδήλωση για να παρουσιάσει τις θέσεις του για τον τουρισμό. Σ' αυτήν προσκλήθηκαν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Α. Ανδρεάδης, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου, εκπρόσωποι πρεσβειών της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστραλίας, της Νορβηγίας, του Μεξικού κ.ά.
Σε όλους αυτούς, ο Αλ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι είναι «έτοιμοι και ώριμοι» να κυβερνήσουν και ότι η πολιτική τους στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας ενός κλάδου με «συγκριτικά πλεονεκτήματα» για την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπως είναι αυτός του τουρισμού.
Στο διά ταύτα, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των μεγάλων τουριστικών ομίλων, τους διαβεβαίωσε ότι «δε δημαγωγεί με τον τουρισμό», σε αντίθεση με τη συγκυβέρνηση, την οποία «κάρφωσε» ότι «οι ίδιοι πρότειναν στην τρόικα το διπλασιασμό του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία από 6,5% στο 13%, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητά του». Πρόσθεσε ακόμα ότι: «Για εμάς, το τουριστικό σύμπλεγμα αποτελεί έναν από τους πυλώνες για την αναπτυξιακή και παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου (...) Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις».
Κατέληξε λέγοντας ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα ενθαρρύνει «τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργειες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού» και ότι θα συγκροτήσει «δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού» για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του χώρου.

Γεμάτοι ικανοποίηση

Οι εξαγγελίες του Αλ. Τσίπρα άφησαν εξόχως ικανοποιημένο τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε πολύ κοντά στα βασικά θέματα και στη στόχευση που πρέπει να έχει ο ελληνικός τουρισμός (...) Μαζί μπορούμε να κάνουμε αυτό το πρόγραμμα τέλειο»! Θυμίζουμε ότι, ανάμεσα σε άλλα, οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού ζητάνε και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας...
Σημειώνουμε και το εξής περιστατικό: Την 1/9/2014, ο Αλ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με το προεδρείο του ΣΕΤΕ. Αμέσως μετά, διαρροές από το ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλαν τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ ως «ψιθυριστή» της τρόικας, δηλαδή ως έναν απ' όσους συνομιλούν απευθείας μαζί της, απαιτώντας μέτρα παραπέρα συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Στη συνέχεια, στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκαν τον ΣΕΤΕ και πίσω από τις κλειστές πόρτες φαίνεται πως δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις.
Μάλιστα, ο Α. Ανδρεάδης φέρεται να είπε ότι «θα συναντηθούμε μαζί σας» και ότι «σε σας στηρίζουμε τις ελπίδες μας να μην περάσει η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία». Εκτοτε, ένα μεγάλο μέρος των αιτημάτων από το υπόμνημα που κατέθεσε ο ΣΕΤΕ στο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε στο πρόγραμμά του (π.χ., φορολογία, ρευστότητα, ενεργειακό κόστος, νέος επενδυτικός νόμος και πρόσβαση στα ευρωενωσιακά κονδύλια, ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης).
Οι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού δεν έμειναν ποτέ παραπονεμένοι από τον τρόπο που τους αντιμετώπιζαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Πού οδήγησε, όμως, αυτή η στήριξη; Τι συμπεράσματα πρέπει να βγάλουν οι εργαζόμενοι από τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα συνεχίσει και θα επεκτείνει την πολιτική στήριξης των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων;

Οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι

Και εδώ οι αντιθέσεις βγάζουν μάτι. Μόνο το 10μηνο του 2014 οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα έσπασαν το «φράγμα» των 20 εκ., σημειώνοντας αύξηση κατά 21,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2013. Την ίδια περίοδο, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση 10,6% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ξεπερνώντας τα 13 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις γέμισαν τις τσέπες τους με κέρδη.
Τι έγινε, όμως, με τους εργαζόμενους; Το 2013, για το οποίο υπάρχουν τελικά στοιχεία, η απασχόληση στον κλάδο του τουρισμού ήταν 3,5% λιγότερη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να απασχολείται το πολύ έως 6 μήνες. Το ετήσιο εισόδημα, μετά και από την περικοπή των Ταμείων Ανεργίας, δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ για τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η καταπάτηση της ΣΣΕ και η μη εφαρμογή της, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση, είναι γενικευμένη. Οπως γενικευμένο είναι και το φαινόμενο οι εργαζόμενοι να μην πληρώνονται τα δεδουλευμένα τους για μήνες ή ακόμα να τους οφείλονται δεδουλευμένα από το προηγούμενο έτος. Είναι πολλά τα παραδείγματα από Κέρκυρα, Ρόδο, Κρήτη, Ζάκυνθο, Πελοπόννησο, Αττική.
Οι δείκτες του λεγόμενου «κόστους εργασίας» φανερώνουν και αποδεικνύουν την ένταση της εκμετάλλευσης. Στους κλάδους Ξενοδοχείων - Εστίασης, από το Α' Τρίμηνο του 2010 ως το Γ' Τρίμηνο του 2011, το συνολικό «κόστος εργασίας» υποχώρησε κατά 32,5% (!), οι μισθοί και οι αμοιβές συνολικά υποχώρησαν κατά 30,4%, οι τακτικές αποδοχές κατά 26%, ενώ ακόμα μεγαλύτερη μείωση παρουσίασε το λεγόμενο «μη μισθολογικό κόστος», κατά 36,2%.
Η ανασφάλιστη «μαύρη» εργασία καλπάζει, ενώ δεν υπολογίζονται οι «καταρτιζόμενοι» και «μαθητευόμενοι». Σύμφωνα με έρευνα της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης του ΙΚΑ, η αδήλωτη εργασία φτάνει στο 36% πανελλαδικά, ενώ σε ορισμένες περιοχές ανεβαίνει μέχρι και στο 44%. Οι κλάδοι στους οποίους παρατηρείται το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζομένων είναι οι τουριστικές εποχιακές επιχειρήσεις, ο κλάδος επισιτισμού και διασκέδασης...













Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις