ΣΥΡΙΖΑ προς απολυμένες καθαρίστριες: "Φτιάξτε ΚΟΙΝΣΕΠ"!

Εκπρόσωποι των 300 καθαριστών/καθαριστριών με συμβάσεις έργου, που απολύθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών το 2013 και το νομοσχέδιο για το Δημόσιο δεν προβλέπει την επαναπρόσληψή τους, συναντήθηκαν τη Δευτέρα με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Τσουκαλά. Στο αίτημά τους για επαναπρόσληψη, όπως έγραφε το χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη», ανάμεσα στα άλλα που τους αντιπρότεινε ως εναλλακτική «λύση», ήταν να δημιουργήσουν «Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση» (ΚΟΙΝΣΕΠ) και άρα να συνάψουν σύμβαση με το Δημόσιο ως ελεύθεροι επαγγελματίες! Καθόλου δεν ξενίζει η πρόταση του στελέχους της κυβέρνησης. Αλλωστε, οι ΚΟΙΝΣΕΠ, οι οποίες λειτουργούν σαν ένα επιπλέον «κανάλι» για την ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών του κράτους και της τοπικής διοίκησης, είχαν πάντα κυρίαρχη θέση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, όσο κι αν προσπαθούσε να εξωραΐσει το ρόλο τους, παρουσιάζοντας μάλιστα τη συγκρότηση και τη λειτουργία τους σαν «αντίδοτο» στην υψηλή ανεργία.
Την πολιτική του αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να την κάνει πράξη από την πρώτη ώρα που ανέλαβε τη διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Το Νοέμβρη του 2014, με τις ψήφους των συμβούλων της πλειοψηφίας, αλλά και των παρατάξεων Σγουρού και Κουμουτσάκου, η Περιφέρεια αποφάσισε τη συμμετοχή της σε εταιρικό σχήμα για τη χρηματοδότηση της «Λειτουργίας Περιφερειακών Μηχανισμών υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των ΚΟΙΝΣΕΠ και ευρύτερα των πρωτοβουλιών της Κοινωνικής Οικονομίας». Με απλά λόγια, η Περιφέρεια Αττικής μπήκε «στα γεμάτα» στην προώθηση των ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι εκλεγμένοι με το ΚΚΕ περιφερειακοί σύμβουλοι άσκησαν τότε εμπεριστατωμένη κριτική στην απόφαση της Περιφέρειας, την οποία κατήγγειλαν. Τι τους απάντησε η Ρένα Δούρου; Οτι το ΚΚΕ είναι «παρωχημένο» -επειδή προφανώς υπερασπίζεται το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους- και ότι έχει μείνει στον «κρατισμό» - επειδή αντιδρά στην ιδιωτικοποίηση τομέων και υπηρεσιών που διπλοπληρώνουν οι εργαζόμενοι και ο λαός μέσα από τη βαριά φορολογία.
Η περιφερειάρχης ισχυρίστηκε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρά «με νέες αντιλήψεις και σκέψεις, βλέποντας τις σύγχρονες εξελίξεις». Δήλωσε οπαδός της «κοινωνικής οικονομίας» και όχι της Λαϊκής Οικονομίας που θα έρθει στη «Δευτέρα Παρουσία», αφού, όπως είπε, τώρα «πρέπει να δώσουμε ένα πιάτο φαΐ στους εργαζόμενους...». Λίγες μέρες μετά, ο Σπύρος Τζόκας, αντιπεριφερειάρχης Αττικής, προσπάθησε να τα μαζέψει και να απαντήσει στην κριτική που έκανε το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» (23/11/2014). Τι έγραψε στην «Αυγή» (25/11/2014); Οτι ναι μεν ο ΣΥΡΙΖΑ και η διοίκησή του στην Περιφέρεια είναι υπέρ της σύστασης και δράσης των ΚΟΙΝΣΕΠ, αλλά η θέση τους αυτή δεν αφορά σε λειτουργίες του Δημοσίου, όπως «πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι", προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός». Ο ίδιος, με την ιδιότητα του συντονιστή του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ και μέλους του ΔΣ της ΚΕΔΕ, έγραφε σε άλλο άρθρο του στην «Αυγή» (14/3/2013): «Ο όρος ΚΟΙΝΣΕΠ είναι ελκυστικός και παραπλανητικός (...) στην πραγματικότητα είναι ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης που έχει ως προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στον ιδιωτικό τομέα (...) Η διαδικασία αυτή αποτελεί συνήθως, κατά τους εισηγητές, "αναγκαστική" διαδικασία (..) Διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις, μαζική συνταξιοδότηση υπό το φόβο απολύσεων, οικονομική ασφυξία και άμεση ή έμμεση στάση πληρωμών. Ετσι αρχίζει να λειτουργεί ο εκβιασμός... μαφιόζικα».
Στο ίδιο άρθρο σημείωνε: «(...) Ο φερετζές στην προκειμένη περίπτωση δε θα μπορούσε να λείπει. Είναι η διάσωση των εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται αναγκαστικά να συντηρήσουν το υβρίδιο. Υποταγή, λοιπόν, ή θάνατος! (...) Οι ΚΟΙΝΣΕΠ αμφισβητούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, όπου επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η "Κερκόπορτα" της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, καθώς και αν ακόμα υποθέσουμε ότι για την παρούσα περίοδο θα απορροφήσει τους υπάρχοντες εργαζομένους, είναι βέβαιο ότι στην επόμενη φάση θα συμβληθεί με ιδιώτες (...) Από την άλλη πλευρά, τα θύματα αυτού του δράματος, οι εργαζόμενοι, θα λειτουργούν στις συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένου χρόνου εργασία (...) Από την άλλη, οι θύτες, κυβέρνηση και συνοδοιπόροι, βαστάζοι δήμαρχοι, θα επιχαίρουν με τα κατορθώματά τους, καθώς σταδιακά θα διώξουν το άγος της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών που τόσο τους στενοχωρούσε και θα επιδοθούν σε πιο τελέσφορες διαδικασίες, όπως για παράδειγμα οι πελατειακές σχέσεις, που απλόχερα προσφέρονται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ».
Αναρωτιόμαστε: Το συνάδελφό του γενικό γραμματέα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Τσουκαλά και την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε στο μυαλό του, όταν έγραφε αυτό το άρθρο; Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρει καλά το παιχνίδι της σουπιάς που ρίχνει μελάνι, με διάφορα στελέχη του να λένε εκείνο ή το άλλο αντιφατικό, προκαλώντας σύγχυση στο λαό, προκειμένου όμως να εξυπηρετηθεί η συνέχιση μιας πολιτικής σε αντιλαϊκή κατεύθυνση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις