Παλιά και νέα μέτρα έναντι ... ρευστότητας
Σωστό «περιβόλι» η συνέντευξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, στην «Αυγή» της Κυριακής, με την οποία διαμηνύει εμμέσως πλην σαφώς στους «εταίρους» να εκταμιεύσουν τώρα χρήμα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας της χώρας και στα υπόλοιπα θα τα βρουν αμέσως μετά, αφού υπάρχει «κοινός χώρος» και μάλιστα «αρκετά ευρύς», «κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών». Την ώρα που η κυβέρνηση «πουλάει» στο εσωτερικό της χώρας το αφήγημα της σκληρής και επίπονης διαπραγμάτευσης, κρύβοντας απ' το λαό ότι αυτή διεξάγεται για συμφέροντα ξένα προς τα δικά του, ο Γ. Δραγασάκης ομολογεί ότι μία είναι η «κόκκινη γραμμή» της κυβέρνησης, η συμφωνία παράτασης του μνημονίου της 20ής Φλεβάρη!!!
Μαζί και οι δύο αυτές παραδοχές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης συνιστούν αφενός ομολογία διατήρησης όλων των μνημονιακών μέτρων που επιβλήθηκαν από προηγούμενες κυβερνήσεις στο λαό, αφετέρου προαναγγελία επιβολής πρόσθετων αντιλαϊκών μέτρων, «κοινά αποδεκτών» από κυβέρνηση και εταίρους...
Λέει ο Γ. Δραγασάκης στη συνέντευξή του:«...Ομως, κρίσιμο πρόβλημα της περιόδου είναι η αποσύνδεση των ως τώρα διαπραγματεύσεων από την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρευστότητας και τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της χώρας (...) Το βασικό μας αίτημα λοιπόν είναι να αναγνωριστεί το τρέχον πρόβλημα ρευστότητας ως ένα πρόβλημα κοινής ευθύνης και να αντιμετωπιστεί από κοινού».
Παραδέχεται ότι «το ταμειακό αδιέξοδο αντιμετωπίστηκε με την εντατικοποίηση της εισροής των εσόδων τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, καθώς και με μετάθεση πληρωμών», αλλά, όπως υποστηρίζει, «η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι δημιουργεί προϋποθέσεις ύφεσης, και η κοινωνία δεν αντέχει άλλη ύφεση, άλλη ανεργία, άλλη λιτότητα. Διότι, αν αυτό συμβεί, μπορεί να υποχρεωθούμε να πάρουμε από μόνοι μας μέτρα που τώρα προσπαθούμε να αποφύγουμε»! Διαπίστωση που απευθύνεται όχι στους «έξω» αλλά στους «μέσα» προετοιμάζοντας άλλωστε τις διαθέσεις και εντείνοντας τα εκβιαστικά διλήμματα προς τους εργαζόμενους.
Μάλιστα, για να αποφευχθεί τάχα η λήψη τέτοιων μέτρων ο Γ. Δραγασάκης θέτει ως προϋπόθεση τη συνεργασία αυτών που σύμφωνα με την κυβέρνηση την πιέζουν να προχωρήσει στη λήψη τους!!! «Επί του παρόντος, ο κίνδυνος αυτός είναι αναστρέψιμος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών και ακόμη μεγαλύτερη επιτάχυνση, εντατικοποίηση και συντονισμός της δράσης της κυβέρνησης», υποστηρίζει, και προσθέτει: «Υπάρχει σαφής δυνατότητα αλλά και επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθεί η μεταβατική συμφωνία τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αν όχι και εντός του Απριλίου. Δεν εξυπηρετεί κανέναν η παράταση της αβεβαιότητας. Κι αυτό μπορεί να γίνει αν εργαστούμε με βάση το πνεύμα της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου και με τη μέθοδο με την οποία φτάσαμε σ' αυτήν. Το ζητούμενο δεν είναι να σβήσουμε ή να κρύψουμε τις υπαρκτές διαφορές, αλλά να αναζητήσουμε έναν "κοινό χώρο" κοινά αποδεκτών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Και οι ως τώρα συζητήσεις έχουν δείξει ότι ένας τέτοιος χώρος όχι μόνο υπάρχει αλλά και είναι αρκετά ευρύς (...) Και η δική μας "κόκκινη γραμμή" είναι ακριβώς αυτή. Δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τη συμφωνία που πετύχαμε στις 20/2».
Επί της ουσίας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναπαράγει ένα εκβιαστικό δίλημμα: Είτε θα προχωρήσουμε άμεσα σε μεσοπρόθεσμο με βάση την ήδη αντιλαϊκή συμφωνία της 20ής Φλεβάρη, με ό,τι αυτή περιλαμβάνει (πρωτογενή πλεονάσματα, αποδοχή του αντιλαϊκού πλαισίου κ.λπ.), είτε θα οδηγηθούμε αναγκαστικά στη λήψη σκληρότερων αντιλαϊκών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την ύφεση που θα έχει προκληθεί εξαιτίας της αβεβαιότητας. Δίλημμα που απευθύνεται στους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα προκειμένου να βάλουν πλάτη, να δώσουν ανοχή και πίστωση χρόνου στην προσπάθεια της συγκυβέρνησης να στηρίξει με κάθε μέσο την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Σε κάθε περίπτωση, οι εργαζόμενοι, ο λαός αυτό το δίλημμα θα πρέπει να το απορρίψουν.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου