Υπεύθυνη η αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ

Προσηλωμένη στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εγκλωβίζει τους μετανάστες και πρόσφυγες στη χώρα, είναι και η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Τα μέτρα που εξήγγειλε την προηγούμενη βδομάδα για τη δήθεν αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος επαναβεβαιώνουν την υποταγή στους ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και Συνθήκες που απαγορεύουν στους μετανάστες να φύγουν από την Ελλάδα και τους επιστρέφουν, εφόσον καταφέρουν να ταξιδέψουν και συλληφθούν σε άλλη χώρα. Συνεχίζει, με λίγα λόγια, η κυβέρνηση την ευρωπαϊκή πολιτική που θέλει τη μετατροπή της χώρας σε «αποθήκη ψυχών», όπως έχει υπογραμμίσει χαρακτηριστικά το ΚΚΕ.
Η ΝΔ επαναβεβαίωσε τον αντιμεταναστευτικό της προσανατολισμό, χαρακτηρίζοντας λαθρομετανάστες τα θύματα της πολιτικής που και η ίδια υπηρετεί και ασπάζεται, δείχνοντας ότι αυτό που την κόπτει είναι οι επιπτώσεις στον τουρισμό από τις συνεχόμενες μεταναστευτικές ροές. Ενώ το ΠΑΣΟΚ επιμένει να δείχνει ως λύση την υλοποίηση του αντιμεταναστευτικού νόμου 3907/2011 που υλοποιεί μέτρα περιορισμού της ελευθερίας των μεταναστών. Χαρακτηριστικό, πάντως, της κυβερνητικής θέσης απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα είναι ότι τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν αρχικά από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη, προέβλεπαν τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων στους Σύρους πρόσφυγες, ώστε να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες προορισμού τους, και που σε διάστημα λιγότερο από μια ώρα, διορθώθηκε, προβλέποντας γενικώς και αορίστως τη χορήγηση των «απαραίτητων εγγράφων». Ενώ οι όποιες αναφορές για χώρους φιλοξενίας είναι αόριστες και δεν απαντούν στις πραγματικές ανάγκες.
Τι ζητά το ΚΚΕ
Απέναντι στο σοβαρό ζήτημα, το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, ζητά:
-- Nα δημιουργηθούν ανοιχτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, σίτιση και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, δωρεάν νομική αρωγή και διερμηνεία, καταγραφή και διευθέτηση των πρώτων αναγκών τους.
-- Να αποδίδεται το καθεστώς του ασύλου ή της επικουρικής προστασίας σε όλους τους πρόσφυγες, θύματα ιμπεριαλιστικών πολέμων, επεμβάσεων και αντιδραστικών καθεστώτων, με γρήγορες, αξιόπιστες και δίκαιες διαδικασίες, με την αύξηση των γραφείων ασύλου και του προσωπικού τους.
-- Να χορηγούνται άμεσα ταξιδιωτικά έγγραφα σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν προορισμό άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ, χωρίς εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου και της Συνθήκης Σένγκεν.
-- Να απομακρυνθούν ο FRONTEX και οι άλλοι ευρωενωσιακοί μηχανισμοί καταστολής μεταναστών στα σύνορα, που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν τη διάσωση των προσφύγων και μεταναστών, όπως έδειξε και σειρά τραγικών περιστατικών (Λαμπεντούζα κ.ά.).
-- Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας, ιδιαίτερα αυτοί που βρίσκονται πολλά χρόνια και έχουν αναπτύξει ισχυρούς βιοτικούς δεσμούς (εργασία, οικογένειες κ.λπ.).

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις