Συνεπής στα κρίσιμα για το κεφάλαιο

αι πρέπει να ενισχύσουμε το ρόλο του ΟΑΣΕ με σκοπό την οικοδόμηση μιας νέας Ευρωπαϊκής Αρχιτεκτονικής Ασφάλειας. Που να προωθεί τη συνεργασία μεταξύ διεθνών και περιφερειακών οργανισμών (...) Που να θέτει σε νέες βάσεις τον έλεγχο συμβατικών εξοπλισμών και να αναδεικνύει τη σημασία διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε κάθε χώρα του ΟΑΣΕ. Που να θέτει τις βάσεις για επίλυση συγκρούσεων με διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, καταδικάζοντας, παράλληλα, την εμπλοκή τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα των συμμετεχουσών χωρών του ΟΑΣΕ. Η συζήτηση αυτή πρέπει να αρχίσει, όσο μακρινά και αν μας φαίνονται αυτά - το συντομότερο δυνατόν. Το 2009 σε ένα ευρύτερο κλίμα "επανεκκίνησης" των δυτικο-ρωσικών σχέσεων, η Ελλάδα, ως Προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ, είχε συμβάλει προς αυτήν την κατεύθυνση εκκινώντας τη "Διαδικασία της Κέρκυρας". Και τότε, λίγο μετά τον πόλεμο στη Γεωργία, διανύαμε μια δύσκολη περίοδο στις σχέσεις Δύσης - Ρωσίας".
Το απόσπασμα είναι απ' τη χτεσινή ομιλία του Αλ. Τσίπρα σε Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Τι σόι πράμα είναι ο ΟΑΣΕ που θα κάνει, όπως διατείνεται ο πρωθυπουργός, όλα αυτά τα καλά και άγια; Παράρτημα του ΝΑΤΟ. Αντιγράφουμε από έκδοση του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών του ΝΑΤΟ, του 1995, (σελ. 70, 71, 73):«Μεταξύ των αποστολών των δυνάμεων και των στρατηγείων του ΝΑΤΟ συμπεριλαμβάνεται και η υποστήριξη του ειρηνευτικού έργου του ΟΑΣΕ (...) να συνεισφέρουν στην επίτευξη των στόχων του ΟΑΣΕ που είναι η πρόληψη συγκρούσεων, η αντιμετώπιση κρίσεων και η ειρηνική διευθέτηση διαφορών. (...) Ο ΟΑΣΕ είναι το μοναδικό βήμα που προσφέρεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στον Καναδά και τις ΗΠΑ, για το χειρισμό θεμάτων όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έννομη τάξη, η ασφάλεια...».
Λύκος με προβιά δηλαδή είναι ο οργανισμός του οποίου το εγκώμιο πλέκει ο πρωθυπουργός, διαχωρίζοντάς τον αυθαίρετα από τον ιμπεριαλισμό και τους λοιπούς μηχανισμούς του προώθησης και προάσπισης των μονοπωλιακών συμφερόντων όπου Γης, είτε με το πιστόλι ανά χείρας, να «ξερνάει» θάνατο, είτε τοποθετημένο στον κρόταφο των λαών.
Η αλήθεια είναι πως σε ορισμένα ζητήματα η συνέπειά τους είναι υποδειγματική. Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε τη «Διαδικασία της Κέρκυρας», το 2009. Τι έγινε τότε; Διεξήχθησαν οι εργασίες της Συνόδου του ΝΑΤΟ και του ΟΑΣΕ, στον οποίο την προεδρία ασκούσε η Ελλάδα και συμφωνήθηκε η εν λόγω διαδικασία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας στην ΕΕ. Εκδηλώθηκε, δηλαδή, έντονα η πρόθεση κοινής δράσης των κυβερνήσεων Ευρώπης, ΗΠΑ και Καναδά ενάντια στην εργατική τάξη και τους λαούς τόσο στην Ευρώπη, όσο και ευρύτερα στον κόσμο, με μεγαλύτερη αξιοποίηση του ΝΑΤΟ και των όποιων δυνατοτήτων συνεργασίας με τη Ρωσία υπήρχαν, οι οποίες διερευνήθηκαν σε ειδική παράλληλη σύνοδο ανάμεσά τους, καθώς και των μηχανισμών του ΟΑΣΕ.
Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΝΔ, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, είχε πασχίσει για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΑΣΕ, έτσι ώστε αυτός να εξυπηρετεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Προσπάθεια που συνεπικουρούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα πλειοδοτούσε ζητώντας: «Στο πλαίσιο της αναβάθμισης του ΟΑΣΕ έχει προταθεί Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, εξοπλισμένο με μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης συγκρούσεων (...). Να αποκτήσει αρμοδιότητα και την πρακτική ικανότητα διευθέτησης των συγκρούσεων στο χώρο ευθύνης του».
Ηταν αποκαλυπτική η ανακοίνωση της τοπικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Κέρκυρα, με την οποία - την ώρα που μαζικοί φορείς και συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοίμαζαν την αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση υποδοχής των μακελάρηδων - τους καλωσόριζε, σκορπώντας αυταπάτες για το ρόλο του οργανισμού υπέρ δήθεν της ειρήνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κ.λπ. Κρατάει χρόνια, δηλαδή, η προσπάθεια του κυβερνώντος σήμερα κόμματος να σύρει το λαό κάτω απ' τις σημαίες του κεφαλαίου και των οργανισμών μέσω των οποίων διευθετεί τις αντιλαϊκές πάντα, υποθέσεις του.
Για την ιστορία, λίγες μέρες μετά τους ύμνους του ΣΥΡΙΖΑ στον ΟΑΣΕ, στις 3 Ιούλη του 2009, υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, που συνήλθε στο Βίλνιους, πρωτεύουσα της Λιθουανίας, το αντικομμουνιστικό ψήφισμα με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Για την επανένωση της διαιρεμένης Ευρώπης. Η ενθάρρυνση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των δικαιωμάτων των πολιτών στην περιοχή του ΟΑΣΕ στον 21ο αιώνα». Πρότεινε μάλιστα την καθιέρωση της 23ης Αυγούστου σαν Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του «σταλινισμού και του ναζισμού»... Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης απουσίαζε κατά την ψηφοφορία του κατάπτυστου αυτού ψηφίσματος...
Τι προωθούσε, δηλαδή, το ψήφισμα του ΟΑΣΕ; Την εξίσωση του σοσιαλισμού που εγκαινίασε η Μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, για την οποία ο πρωθυπουργός χτες ισχυρίστηκε ότι συνεπήρε την «ευρωπαϊκή αριστερά» που εκπροσωπεί, και του ναζισμού, τον κοινό αγώνα των λαών Ελλάδας - Ρωσίας (ΕΣΣΔ) εναντίον του οποίου εξήρε επίσης ο Αλ. Τσίπρας...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις