Χτίζει "γέφυρες" για την κερδοφορία του κεφαλαίου

Βαθύτερη εμπλοκή του λαού στη δίνη των 
ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών συνιστά η 
προσπάθεια της συγκυβέρνησης, διατηρώντας τον 
ευρωατλαντικό της προσανατολισμό, να επεκτείνει 
διαύλους συνεργασίας και με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά 
κέντρα
Ωλοκληρώνοντας την Πέμπτη την επίσημη επίσκεψή του στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλ. Πούτιν, και τον πρωθυπουργό, Ντ. Μεντβέντεφ, ο Αλ. Τσίπρας σε ομιλία του σε Πανεπιστήμιο της Μόσχας, συμπύκνωσε το στόχο αυτού του ταξιδιού λέγοντας: «Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο. Ως πυλώνας και γέφυρα ειρήνης και σταθερότητας για την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Και ως χώρα - κόμβος επενδύσεων, εμπορίου, μεταφορών, διασυνδεσιμότητας, πολιτισμού, τουρισμού».
Στη διάρκεια των επαφών του στη Ρωσία ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ούτε λεπτό τη διάθεση της συγκυβέρνησης να αξιοποιήσει οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει στην αναθέρμανση της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα και την αναβάθμιση της εγχώριας αστικής τάξης. Το σκοπό αυτό - ενίσχυσης και επέκτασης ήδη υπαρχόντων διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας επιχειρηματικών ομίλων των δύο κρατών αλλά και ανάδειξης της Ελλάδας σε προνομιακό συνομιλητή της Ρωσίας εντός της ΕΕ - υπηρετούσαν και τα ταξίδια που προηγήθηκαν στη Ρωσία από μια σειρά κυβερνητικά στελέχη (Ν. Κοτζιάς, Π. Λαφαζάνης, Κ. Ησυχος, Ελενα Κουντουρά).
Στο πλαίσιο αυτό, τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα υπερασπίστηκαν ως αναγκαία την επίσκεψη στη Ρωσία, την ώρα που η ΕΕ και ειδικά η Γερμανία δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να μπει σφήνα στις εντεινόμενες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή. Μια προσπάθεια που, απ' ό,τι φαίνεται, έχει τις ευλογίες των ΗΠΑ, οι οποίες μόλις την Πέμπτη, κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμία περιορίστηκαν σε ένα μάλλον τυπικό σχόλιο αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ (σημείωνε ότι «έχουμε καταστήσει σαφές ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για επαφές, ως συνήθως, με τη Ρωσία»), πανομοιότυπο με τα σχόλια των ΗΠΑ για μια σειρά άλλες συναντήσεις του Βλ. Πούτιν.
Η στάση ωστόσο των ΗΠΑ αποτυπώνεται ανάγλυφα στη δήλωση προ μηνός της βοηθού υπουργού Εξωτερικών, Βικτόρια Νούλαντ«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα και θέλουμε την Ελλάδα να έχει μια κανονική σχέση με τη Ρωσία (...) Μια σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Ρωσία ήταν πολύ χρήσιμη στο παρελθόν σε ό,τι αφορά τη μετάδοση σαφών μηνυμάτων. Και θα ήθελα να συνεχιστεί»... Θεωρείται άλλωστε βέβαιο ότι το ταξίδι Τσίπρα στη Μόσχα απασχόλησε τη συνάντηση που είχαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Αθήνα και για την οποία η κυβέρνηση τήρησε σιγή ασυρμάτου...
Για να άρει παρ' όλα αυτά κάθε σκιά ως προς την προσήλωσή του στην ευρωατλαντική σχέση, ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε από τη Μόσχα ότι κινείται «στο πλαίσιο της νομοθεσίας της ΕΕ», ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει για την επίτευξη των στόχων της «τη θέση μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς στους οποίους συμμετέχουμε. Στον ΟΗΕ, στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στον ΟΑΣΕ», ότι το πρόβλημα της Ελλάδας θα λυθεί εντός της ΕΕ, στο πλαίσιό της, και ότι η κυβέρνηση σέβεται «απόλυτα τις δεσμεύσεις μας σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς όπου συμμετέχουμε».
Η Ενέργεια σε πρώτο πλάνο
Με πυξίδα την ανάγκη των μονοπωλίων της ΕΕ για φτηνό καύσιμο, η κυβέρνηση συμφώνησε στην«κατασκευή ενός αγωγού μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου στην Ελλάδαπου θα εκκινεί από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο, ενώ θα ικανοποιεί καταρχήν ελληνικές ενεργειακές ανάγκες, με προοπτική επέκτασής του στα Βαλκάνια και την υπόλοιπη Ευρώπη». Ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός αυτός θα «τρέχει» ταυτόχρονα με άλλους που αφορούν σε αξιοποίηση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, συμμετοχή στην ευρωπαϊκή συζήτηση για ολοκλήρωση της εσωτερικής ενεργειακής αγοράς, στήριξη των αγωγών TAP και IGB, αναβάθμιση των υποδομών LNG και διερεύνηση της δυνατότητας ενεργειακής συνεργασίας με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
Να σημειώσουμε εδώ πως είχε προηγηθεί στη Βουδαπέστη πενταμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Ουγγαρίας, Σερβίας και ΠΓΔΜ και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας, με αντικείμενο την «ενεργειακή ασφάλεια στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη». Σε «Κοινή Διακήρυξη για την Ενίσχυση της Ενεργειακής Συνεργασίας» διαφαίνεται ο στόχος των αστικών τάξεων των πέντε χωρών να αναβαθμιστούν γεωστρατηγικά στην ευρύτερη περιοχή, καθιστάμενες κόμβοι και διακινητές φτηνού καυσίμου προς τις «αγορές» της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Στη συνάντηση είχε προσκληθεί και η Κομισιόν, εμπειρογνώμονες της οποίας ασχολούνται με το ζήτημα, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Μ. Σχοινάς.
Η επέκταση σε ελληνικό έδαφος του σχεδιαζόμενου ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» εμπλέκει περαιτέρω την Ελλάδα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, καθώς η προσπάθεια για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Μαύρης Θάλασσας και Τουρκίας έως τα ελληνοτουρκικά σύνορα έρχεται μεταξύ άλλων σε αντίθεση με τα ευρωενωσιακά σχέδια για ενεργειακή απεξάρτηση των μονοπωλίων της ΕΕ από τη Ρωσία.
Ο Βλ. Πούτιν υποσχέθηκε κέρδη και «αναβάθμιση» στο κεφάλαιο της Ελλάδας, υποστηρίζοντας: «Η καινούργια διαδρομή (...) θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής του φυσικού αερίου, θα βοηθήσει στην προσέλκυση των επενδύσεων (...) Θα αναβαθμίσει το γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας (...) Θα υπάρχουν μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου...». Ακόμα, υπονόησε κι άλλα ανταλλάγματα, λέγοντας ότι μπορεί να δοθεί η δυνατότητα «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια (...) αλλά και να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων σε ευρύτερο πλαίσιο (...) Αν θα υπάρχει ένα μεγάλο έργο που θα προσφέρει κέρδη στην Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι από αυτά τα κέρδη μπορούν να καλυφθούν κάποιες αποπληρωμές».
Αλλά και εμπόριο, τουρισμός, υποδομές
Ο Ρώσος Πρόεδρος εξέφρασε επίσης το ενδιαφέρον ρωσικών μονοπωλίων για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης: «Αν η ελληνική πλευρά θέλει να προωθήσει τις ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών, είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε αυτούς τους διαγωνισμούς και ελπίζουμε ότι, αν υλοποιηθούν, οι ρωσικές εταιρείες δε θα είναι σε χειρότερη θέση από άλλους συμμετέχοντες σε αυτήν τη διαδικασία (...) Αν υπάρχει ενδιαφέρον από ρωσικής πλευράς για τις επενδύσεις στην Ελλάδα; Υπάρχει. Πρώτ' απ' όλα, στην υλοποίηση έργων στον τομέα των Υποδομών: Αγωγοί, λιμάνια, αλλά όχι μόνο. Και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε ακόμη περισσότερο σε άλλους τομείς, όπως είναι η προμήθεια ενεργειακών πόρων, καθώς επίσης και στον τομέα της βιομηχανίας», δήλωσε.
Οι δύο αρχηγοί φέρεται επίσης να συμφώνησαν σε μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και των εξαγωγών, με τησύσταση ελληνορωσικών εταιρειών μεταποίησης ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Κατ' αυτόν τον τρόπο ίσως μπορεί να παρακαμφθεί το εμπάργκο με το οποίο η Ρωσία απάντησε στις εναντίον της κυρώσεις απ' την ΕΕ, τις οποίες έχει εγκρίνει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο Βλ. Πούτιν ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση στο εμπάργκο για μια χώρα της ΕΕ».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις