Μόνιμα χαμένοι οι εργαζόμενοι

"Με εντολή της ηγεσίας του ΚΚΕ κάποιοι μας απαγόρευσαν να συζητήσουμε, λες και στη δημοκρατία πρέπει να ζητάς άδεια για να διαλεχθείς".
Τα παράπονα αυτά είχαν ακουστεί από τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ το Νοέμβρη του 2009, όταν το ΠΑΜΕ είχε συμβολικά μπλοκάρει την έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό επί της νεοσύστατης τότε κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ. Το τι ακολούθησε τα επόμενα 5 χρόνια με τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά δικαιώματα και την Κοινωνική Πρόνοια, το βίωσε για τα καλά ο ελληνικός λαός.
Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραπονιέται, γιατί το ΠΑΜΕ την περασμένη βδομάδα διέκοψε τον «κοινωνικό διάλογο», όπου τους εργαζόμενους «εκπροσωπεί» ο ίδιος πρόεδρος εκ μέρους της ΓΣΕΕ. Οι μοιρασμένοι ρόλοι κυβερνήσεων και εργοδοτικών συνδικαλιστών τα τελευταία χρόνια με διαλόγους και με άλλα μέσα διαρκώς στοχεύουν στη μείωση των απαιτήσεων της εργατικής τάξης, στον περιορισμό των διεκδικήσεών της, στο πλαίσιο της ανταγωνιστικότητας και της αντοχής των κερδών του κεφαλαίου.
Για παράδειγμα, το ΠΑΣΟΚ το 2009 αναδείχθηκε στην κυβέρνηση ως αντίπαλο δέος στο πάγωμα μισθών που είχε προαναγγείλει η ΝΔ, ενώ το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ βαφτίζει ελπίδα τη μη μείωση συντάξεων ή τις 100 δόσεις για την αποπληρωμή των χαρατσιών που επέβαλαν οι προηγούμενες - «μνημονιακές» κυβερνήσεις!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις