"Εθνική υπερηφάνεια"... στο σφυρί!

Ολο και πιο μακριά «την πάει τη βαλίτσα» η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ... της «εθνικής υπερηφάνειας» και της «εθνικής ανεξαρτησίας»: Δεν προλαβαίνουμε πια να καταγράφουμε τα «περάστε κόσμε» που απευθύνει για τις «μπίζνες» του κεφαλαίου σε μια σειρά από ισχυρά καπιταλιστικά κέντρα, με τις... στρατηγικές προτιμήσεις της βεβαίως (λέγε με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ).
Στην επικίνδυνη «ετοιμότητα» της συγκυβέρνησης να παζαρέψει τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας για τους ευρωατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς σε Ανατολική Μεσόγειο και Βόρεια Αφρική και τις επιχειρησιακές τους ανάγκες, προστέθηκαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας περί συνεκμετάλλευσης του ενεργειακού πλούτου της χώρας με τις ΗΠΑ.
Επιχειρώντας να δικαιολογήσει το τελευταίο, ο Π. Καμμένος επανήλθε μάλιστα σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή, διαφημίζοντας την ικανότητα των ΗΠΑ να παίξουν το ρόλο του... «νταβατζή» που προστατεύει την επένδυσή του: «Αν μπορούμε να κάνουμε απευθείας συμφωνίες θα τις κάνουμε εμείς και βεβαίως με εταίρους οι οποίοι μπορούν να βοηθήσουν και στην ασφάλεια της χώρας», ανέφερε, προσθέτοντας: «Αυτό σημαίνει ότι η δύναμη με την οποία θα συμφωνήσουμε δε θα είναι μια δύναμη η οποία δε θα μπορεί να καλύψει και στρατηγικά την ασφάλεια των επενδύσεών της. Οι ΗΠΑ, λοιπόν, έχουν αυτή τη δυνατότητα στη νότια Μεσόγειο»!
Το δε βράδυ της Δευτέρας, σε άλλη συνέντευξη, ο Π. Καμμένος - ενόψει και του ταξιδιού Τσίπρα στη Μόσχα - διεύρυνε παραπέρα το «εθνικά υπερήφανο» παζάρι με... τους «νταβατζήδες» (αν και, όπως είπαμε, οι «προτιμήσεις» της ελληνικής αστικής τάξης δεν κρύβονται): Υπογραμμίζοντας ξανά τη σημασία «στρατηγικής στήριξης της επένδυσης», συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, ανέφερε αυτήν τη φορά ότι τέτοια δυνατότητα έχουν χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Ισραήλ...
Είχε προηγηθεί, την ίδια μέρα, το άλλο μνημείο «εθνικής αξιοπρέπειας», το non paper του Μεγάρου Μαξίμου που δικαιολογούσε την προκλητική απόφαση της συγκυβέρνησης να αναθέσει απευθείας στην αμερικανική «Lockheed Martin» τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας έναντι 500 εκατ. δολαρίων, αναφέροντας χωρίς περιστροφές ότι «το θέμα δεν είναι κυρίως "ελληνικό", αλλά ΝΑΤΟικό»!
Τέτοια ήταν πάντα η «εθνική υπερηφάνεια» του κεφαλαίου: Βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, στο σφυρί ο πλούτος, οι παραγωγικές της δυνατότητες, ακόμα και η ίδια η άμυνα της χώρας, με βάση τα εκάστοτε συμφέροντα και τις επιδιώξεις των εγχώριων μονοπωλίων... Οσο για το πόση «ασφάλεια» προσέφεραν και προσφέρουν στους λαούς οι ΗΠΑ και η «στρατηγική στήριξη των επενδύσεών τους», αρκεί μια ματιά στην - με ΝΑΤΟικές «πλάτες» - όξυνση της τουρκικής επιθετικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο, αλλά και στις εξελίξεις σε μια σειρά άλλες χώρες, στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία...

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις