Ρίχνουν το λαό σε νέες περιπέτειες
Τάχιστα προσαρμόζεται η ελληνική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στις στρατηγικές επιλογές του εγχώριου κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Τόσο με την ακατάλυτη στοίχιση στον ευρωατλαντικό άξονα όσο και με τη σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, με το οποίο προηγούμενες κυβερνήσεις έχουν συνάψει στρατηγικές συμφωνίες. Διόλου τυχαία, λοιπόν, ενισχύει παραπέρα τη διασύνδεση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με αυτές των ΗΠΑ και του Ισραήλ, στην επικίνδυνη για το λαό προσπάθεια της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά εκμεταλλευόμενη τις σχέσεις της με ΗΠΑ - Ισραήλ, στο πλαίσιο των οξύτατων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο. Σε αυτή τη βάση, όπως ανακοινώθηκε από το ΓΕΑ, 20 έως 30 Απρίλη, θα διεξαχθεί η Διακλαδική Ασκηση «Ηνίοχος 2015», σε συνδυασμό με την άσκηση «Αστραπή» του Πολεμικού Ναυτικού. Προβλέπει τη διεξαγωγή σύνθετων αεροπορικών αποστολών σε ολόκληρο το εύρος του FIR Αθηνών, με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού αεροπορικών - ναυτικών δυνάμεων, καθώς και μονάδων του Στρατού Ξηράς, ενώ, για πρώτη φορά, θα λάβουν μέρος στρατιωτικές δυνάμεις του Ισραήλ και των ΗΠΑ.
Θυμίζουμε, λίγες βδομάδες νωρίτερα, το Μάρτη, σε συνάντησή τους στην Αθήνα ο υπουργός Αμυνας,Π. Καμμένος, γνωστοποίησε στη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Β. Νούλαντ, το «ενδιαφέρον» της ελληνικής κυβέρνησης για «μία GtoG (government to government agreement) (δηλαδή, συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων) με τις ΗΠΑ, ώστε να υπάρχει συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου». Ορισε δε το μοίρασμα σε ποσοστά«70-30». Ο ίδιος συμπλήρωνε λίγες μέρες αργότερα, από τη Νέα Υόρκη όπου βρέθηκε, ότι «οποιαδήποτε συνεργασίαείναι αυτή και με οποιονδήποτε τρόπο (σ.σ.: είτε διακρατική, είτε απευθείας με αμερικανικές εταιρείες), νομίζω ότι θα είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών και προς το συμφέρον της ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής». Πρόσθεσε: «Θα επιδιώξουμε (σ.σ.: ως κυβέρνηση) να εμπλακούν στην εξόρυξη και αμερικανικές εταιρείες. Είτε επίσημα το αμερικανικό κράτος, είτε αμερικανικές εταιρείες, διότι είναι σημαντική η παρουσία των ΗΠΑ και για την ασφάλεια αυτών των επενδύσεων», είπε, καλώντας από τότε ακόμα τις αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις να αναλάβουν την προστασία επενδύσεων του κεφαλαίου στην ελληνική επικράτεια.
Αντίστοιχη πρόσκληση απηύθυνε στα μονοπώλια και τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ: «Τώρα, είναι ώρα για επέκταση του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου και με το Ισραήλ και πρέπει να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί περισσότερο η συνεργασία με την αμερικανοεβραϊκή κοινότητα.Μπορούμε να χτίσουμε μια μεγάλη συμμαχία και με τη βοήθεια των ΗΠΑ να μπορέσουμε να δώσουμε τη λύση ασφάλειας στην περιοχή. Γιατί να μην δώσουμε εναέριο χώρο, αυτό που χρειάζεται το Ισραήλ απ' την Ελλάδα; Από το Ισραήλ στην Κύπρο και μέχρι την Κρήτη. Γιατί να μην υπάρχουν συμφωνίες προστασίας της μεγάλης οικονομικής ζώνης, στον ορισμό της οποίας θα προχωρήσουμε και στην Ελλάδα; Γιατί να μην προχωρήσουμε και σε αμυντικές συμφωνίες;».
Η προσαρμογή της ελληνικής κυβέρνησης δεν πατά μόνο στις κολεγιές περί τους υδρογονάνθρακες και την πρόσκληση εδώ ιμπεριαλιστικών στρατιωτικών δυνάμεων να αναλάβουν ρόλο «προστάτη» των συμφερόντων του κεφαλαίου. Αφορά και στον ενεργό ρόλο που θέλει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση στην υποστήριξη των νέων ιμπεριαλιστικών επιχειρήσεων στην περιοχή από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ με αφορμή τους τζιχαντιστές (εξέφρασε τη διάθεση για πρωτοβουλία προστασίας των χριστιανικών πληθυσμών), ενώ προβάλλει και την ύπαρξη και δράση της αμερικανικής βάσης της Σούδας, κρίσιμη υποδομή για την υποστήριξη τέτοιων επιχειρήσεων. Και βεβαίως να συμβάλει σε λύση εκκρεμοτήτων, όπως το Κυπριακό, σε όφελος των μονοπωλίων. Και οι ΗΠΑ «σπρώχνουν» σ' αυτό, και το Ισραήλ έχει σχέσεις με την Κύπρο. Σε αυτό το πλαίσιο έλεγε ο Καμμένος στη Νέα Υόρκη: «Η Ελλάδα με την Κύπρο και λόγω των νέων πλέον κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και πετρελαίου στην ευρύτερη περιοχή, σε συνεργασία με το Ισραήλ, μπορούν να διαμορφώσουν ένα μεγάλο τόξο ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και να αντιμετωπίσουμε πλέον την απειλή που δέχεται το ΝΑΤΟ στο νότιο μέρος, που λέγεται ισλαμικός φονταμενταλισμός με την παρουσία του ISIS (...) Η κυπριακή και η ελληνική κυβέρνηση βρίσκονται σε άμεση συνεννόηση και θεωρώ ότι πλέον ανοίγονται νέες προοπτικές για την επίλυση του προβλήματος (...) Τώρα, ήρθε η ώρα που η Ελλάδα μπορεί και πάλι να αποδείξει πως είναι πόλος σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο. Η απειλή που δέχεται αυτή την στιγμή ο δυτικός κόσμος είναι ο ισλαμικός φονταμενταλισμός, ο οποίος εμφανίζεται είτε με την ταμπέλα του "Ισλαμικού Κράτους" ή τρομοκρατικής οργάνωσης ή υπό τη μορφή διαφορετικών τρομοκρατικών υποθέσεων. Εδώ λοιπόν είναι ο σημαντικός ρόλος που θα παίξει η χώρα μας».
Κάτι αντίστοιχο είπε ο Καμμένος και χτες στη Μόσχα, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του: «Ανταλλάξαμε απόψεις και σε σχέση με τη μεγάλη απειλή που υπάρχει για όλους και για τη Ρωσία και για το ΝΑΤΟ και αφορά τον ισλαμικό φονταμενταλισμό στη Μέση Ανατολή και τη Βόρειο Αφρική. Θέση της Ελλάδος, την οποία εξέφρασα στον κ. υπουργό, αλλά και στο παρελθόν εξέφρασα και προς το ΝΑΤΟ είναι ότι ο εχθρός είναι κοινός και είναι η τρομοκρατία. Αρα, είναι η στιγμή να υπάρξει συνεργασία για να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτή την απειλή. Εμείς,ως φίλοι της Ρωσίας, αλλά και ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, θα κάνουμε τα πάντα γι' αυτό».
Τα κάνουν ήδη: Συγκεντρώνουν εδώ στρατιωτικές δυνάμεις, μετέχουν σε κάθε είδους διαβούλια προετοιμασίας επεμβάσεων, προπαγανδίζουν την «αναγκαιότητά» τους, δηλώνουν έτοιμοι να τις υποστηρίξουν αναλαμβάνοντας ανοιχτά ιμπεριαλιστική δράση. Ρίχνουν το λαό σε νέες περιπέτειες. Αλλωστε, η Ρωσία έχει τα δικά της ιδιαίτερα συμφέροντα στην περιοχή κόντρα σε ΗΠΑ - ΕΕ. Και η ελληνική εμπλοκή μόνο δεινά επιφυλάσσει στο λαό...
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου